Κοσμος

Χέδερ Μπογκλ: Η δολοφονία της τρομοκράτησε φίλους και συνεργάτες

Το πτώμα της βρέθηκε μέσα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου της. Χρειάστηκαν δυο χρόνια και μεθοδική αστυνομική έρευνα για να διαλευκανθεί το έγκλημα

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χέδερ Μπογκλ: Η δολοφονία της τρομοκράτησε φίλους και συνεργάτες

Υπόθεση Χέδερ Μπογκλ: Ο δολοφόνος που κρυβόταν σε κοινή θέα και η καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα αναστολής

Η 28χρονη Χέδερ Μπογκλ στις αρχές Απριλίου 2015 είχε πολλά προβλήματα στη ζωή της. Ζούσε με την 5χρονη κόρη της στο Οχάιο και ήταν σε σχέση με μια γυναίκα, για περίπου ένα χρόνο. Γνωρίστηκαν στο εργοστάσιο της Whirlpool όπου εργάζονταν και οι δύο, η σχέση τους όμως είχε σχεδόν τελειώσει. Την Τετάρτη 8 Απριλίου είχαν έναν πολύ έντονο καβγά. Η Χέδερ παρακολουθούσε μαθήματα νοσηλευτικής και μελετούσε πολύ σκληρά, αλλά είχε κι εκεί προβλήματα. Ανακάλυψε ότι είχε κοπεί σε ένα από τα διαγωνίσματα, πράγμα που ο αδερφός της είχε σχολιάσει με το ειρωνικό μήνυμα «πολύ ηλίθια για να πάρεις άδεια νοσηλεύτριας». Παρόλο που η Χέδερ είχε δουλειά στο εργοστάσιο της Whirlpool, ήθελε να προσφέρει στην κόρη της όλα τα απαραίτητα και γι’ αυτό φοιτούσε στη σχολή νοσηλευτικής. Την είχε στενοχωρήσει πολύ η αποτυχία της.

Πήγε για δουλειά στο εργοστάσιο στις 8 Απριλίου το βράδυ, για ολονύκτια βάρδια. Έφυγε νωρίς το πρωί στις 9 Απριλίου. Στην κάμερα ασφαλείας έχει καταγραφεί να φεύγει στις 6.17πμ από το εργοστάσιο, αλλά δεν γύρισε ποτέ στο σπίτι της. Η οικογένειά της ανησύχησε γιατί η Χέδερ δεν θα εγκατέλειπε ποτέ το κοριτσάκι της και ανέφερε αμέσως την εξαφάνισή της. Την επόμενη μέρα βρέθηκε το αυτοκίνητό της σταθμευμένο σε πάρκινγκ ένα μίλι από το εργοστάσιο. Στο πορτμπαγκάζ βρισκόταν το πτώμα της.

Από την κατάσταση του πτώματος φαινόταν ότι η επίθεση ήταν προσωπική και ο δολοφόνος γνώριζε τη Χέδερ. Την είχαν χτυπήσει άγρια και την είχαν πυροβολήσει δυο φορές στην πλάτη - οι σφαίρες διαπέρασαν ζωτικά όργανα στο στήθος της. Υπήρχαν σημάδια στους καρπούς της από δεσμά και μώλωπες σε όλο της το σώμα. Η αστυνομία πίστευε ότι δεν πυροβολήθηκε στο πορτμπαγκάζ, καθώς δεν υπήρχαν τρύπες ή σφαίρες. Τοποθετήθηκε στο πορτμπαγκάζ φορώντας ένα μπλουζάκι Μίκυ Μάους μεγάλου μεγέθους. Υπήρχαν πολλά αμυντικά τραύματα στα χέρια της που είχαν προκληθεί από το σήκωμα των χεριών της για να προστατευθεί. Της είχαν κόψει τα μαλλιά -με ένα πριονωτό μαχαίρι ή σουγιά- και τα νύχια της βαθιά μέχρι τα πετσάκια.

Η αστυνομία ερεύνησε τα κοντινά της άτομα για να δει αν κάποιος ήθελε να την σκοτώσει. Γνώριζαν ότι η Χέδερ είχε μια λεκτική διαμάχη με τη φιλενάδα της το πρωί της Τετάρτης, μετά πήγε στη δουλειά το απόγευμα και εξαφανίστηκε το επόμενο πρωί. Ανέκριναν τη φίλη της, αλλά έγινε σαφές ότι δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία.

Οι αστυνομικοί μίλησαν επίσης με μια ανύπαντρη μητέρα που ζούσε στο συγκρότημα διαμερισμάτων όπου βρέθηκε το πτώμα, καθώς και με δυο άντρες που ήταν μαζί της στο διαμέρισμά εκείνη τη νύχτα. Η αστυνομία επικεντρώθηκε τόσο πολύ σε αυτούς τους τρεις υπόπτους (έως ότου αποκλείστηκαν ως πιθανοί δράστες), που δεν ανέκρινε άτομα που δούλευαν με τη Χέδερ στη νυχτερινή βάρδια.

"48 Hours" investigates the murder of Heather Bogle

Η υπόθεση της Χέδερ παρέμεινε ανεξιχνίαστη δύο χρόνια, ώσπου ο νέος σερίφης και η ομάδα του ανέλαβαν την έρευνα και δεν εστίασαν σε κανέναν ύποπτο. Εξέτασαν πάλι τις τελευταίες γνωστές κινήσεις της Χέδερ. Έφυγε από το εργοστάσιο της Whirlpool στις 6.17πμ κι εξαφανίστηκε. Για να μάθουν πώς κατέληξε στο πάρκινγκ, όπου βρέθηκε η σορός της μια μέρα αργότερα, εξέτασαν τα e-mail της και τη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα αρχεία GPS της Χέδερ είχαν αποθηκευτεί από την Google, έτσι υπήρχε ένα ηλεκτρονικό ίχνος συντεταγμένων που έδειχνε ακριβώς πού πήγε. Το πρωί της 9ης Απριλίου, η Χέδερ έφυγε από το εργοστάσιο της Whirlpool στις 6.17πμ. Δεκατρία λεπτά αργότερα, στις 6.30, οι συντεταγμένες έδειξαν ότι η Χέδερ βρισκόταν μέσα σε ένα τροχόσπιτο που απείχε λίγα μίλια από το εργοστάσιο. Φαινόταν ότι έμεινε εκεί για περίπου μια ώρα. Η αστυνομία πήγε στο τροχόσπιτο και ανακάλυψε ότι εκεί έμενε ένας από τους συναδέλφους της που δεν είχε ανακριθεί ποτέ για τον φόνο της. Λεγόταν Ντάνιελ Μάγιερς.

Ο Ντάνιελ δούλεψε την ίδια βάρδια με τη Χέδερ τη νύχτα της 8ης Απριλίου κι είχε φύγει από τη δουλειά την ίδια ώρα το επόμενο πρωί. Ο Ντάνιελ είπε στην αστυνομία ότι δεν ήξερε πραγματικά τη Χέδερ, την είχε απλώς ακουστά. Δεν ήξερε τι της συνέβη και δεν καταλάβαινε γιατί τον ανέκριναν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της. Αρνήθηκε να δώσει δείγμα DNA και αυτό κίνησε υποψίες, καθώς κανείς άλλος δεν είχε αρνηθεί. Τελικά οι αστυνομικοί έβγαλαν ένταλμα και πήραν το DNA του Ντάνιελ Μάγιερς. Ταυτοποιηθηκε απόλυτα με το DNA που είχε βρεθεί στα νύχια της Χέδερ. 

Οι αστυνομικοί ερεύνησαν το τροχόσπιτο του Ντάνιελ. Ήλπιζαν να βρουν το φονικό όπλο, αλλά δεν βρέθηκαν όπλο ή σφαίρες. Ανακάλυψαν ότι ο Ντάνιελ αγόρασε νέες σανίδες δαπέδου λίγες μέρες μετά τη δολοφονία της Χέδερ, καθώς και καινούργιο στρώμα. Πίστευαν ότι η Χέδερ δολοφονήθηκε στο τροχόσπιτο του Ντάνιελ λίγο μετά την έξοδο από τη δουλειά εκείνο το πρωί. Η αστυνομία πίστευε ότι το κίνητρο του Ντάνιελ ήταν σεξουαλικό. Βρήκαν γυναικεία εσώρουχα στο τροχόσπιτο, καθώς και  βίντεο με γυναίκες. Ο Μάγιερς συνελήφθη και κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της Χέδερ. Μετά τη σύλληψή του, εμφανίστηκαν 10 γυναίκες που ισχυρίστηκαν ότι τις είχε βιάσει. Όταν μια γυναίκα έλεγε όχι στις σεξουαλικές του προθέσεις, εκείνος γινόταν βίαιος, τις έπιανε από τα μαλλιά και τις χτυπούσε στον τοίχο ή στο έδαφος.

Αντιμέτωπος με μια πιθανή θανατική ποινή, ο Μάγιερς δέχτηκε μια συμφωνία με την εισαγγελία. Θα απέφευγε τη θανατική ποινή, αλλά δεν θα έβγαινε ποτέ από τη φυλακή. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα αναστολής. Ο Ντάνιελ Μάγιερς είπε αργότερα σε έναν κρατούμενο ότι τη σκότωσε επειδή γέλασε μαζί του, όταν την πλησίασε ερωτικά. Του είχε πει ότι απέτυχε στις εξετάσεις της και εκείνος ήθελε να την παρηγορήσει. Αλλά προσβλήθηκε, όταν εκείνη τον απέρριψε. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ντάνιελ άδραξε την ευκαιρία εκείνο το πρωί για να προσκαλέσει τη Χέδερ στο τροχόσπιτό του. Την ήξερε καλά, περνούσε συχνά από το σπίτι της και δούλευαν στο ίδιο πόστο. Ο Ντάνιελ θα είχε παρατηρήσει πόσο ταραγμένη ήταν κατά τη διάρκεια της βάρδιας και πίστευε ότι θα μπορούσε να την εκμεταλλευτεί τώρα που ήταν πιο ευάλωτη. Η Χέδερ δεν είδε ποτέ ερωτικά τον Ντάνιελ. Και όταν της επιτέθηκε, εκείνη αντιστάθηκε όσο μπορούσε - αργότερα ο Μάγιερς είπε σε έναν κρατούμενο ότι του έσπασε το δόντι. Παρόλο που ο Ντάνιελ έκοψε τα νύχια της, η αστυνομία κατάφερε να συλλέξει DNA που ταίριαξε με το DNA του Ντάνιελ.

Daniel Myers hearing and sentencing

Ο Μάγιερς δεν προσπάθησε να κρυφτεί μετά τη δολοφονία. Μάλιστα φρόντισε να γίνεται αντιληπτός. Πήγε στην κηδεία της, υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων και δώρισε 125 δολάρια στο ταμείο της εκστρατείας για την εύρεση του δολοφόνου που είχε οργανωθεί για την κόρη της Χέδερ. Οι ενέργειές του ήταν τόσο αυθάδεις, που ο κόσμος αναρωτιόταν μετά αν είχε δολοφονήσει ξανά στο παρελθόν.

Was Heather Bogle's killer hiding in plain sight?

Έξι χρόνια πριν τη δολοφονία της Χέδερ, μια άλλη υπάλληλος της Whirlpool, η 38χρονη Λη Σλάντερ βρέθηκε νεκρή. Ήταν η κοπέλα του Ντάνιελ Μάγιερς και η μητέρα του γιου τους. Ο Ντάνιελ είχε ισχυρισθεί τότε ότι βρήκε τη Λη νεκρή στο σπίτι της την 1η Μαρτίου 2009. Όταν έφτασαν οι διασώστες, διαπίστωσαν τον θάνατό της. Ο θάνατός της θεωρήθηκε αυτοκτονία με πυροβόλο όπλο. Η έρευνα άνοιξε ξανά μετά τον θάνατο της Χέδερ Μπογκλ και κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Περιορίζονταν στα στοιχεία και τις φωτογραφίες που είχαν συγκεντρωθεί εκείνη την εποχή. Αφού οι αρχές άνοιξαν ξανά την έρευνα, οι συγγενείς του Ντάνιελ έδωσαν ένα σημείωμα αυτοκτονίας που βρήκαν στα υπάρχοντά του. Το σημείωμα απευθυνόταν στον Ντάνιελ και ανέφερε ότι η Λη ένιωθε μέσα της άδεια, ότι ο Ντάνιελ την είχε τσακίσει, την εκμεταλλεύτηκε και την παράτησε όταν απέκτησαν το παιδί. Το σημείωμα συνέχιζε λέγοντας: «Κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς νιώθω, επειδή φοράω ένα χαρούμενο προσωπείο στη δουλειά. Αλλά το μόνο που θέλω είναι να πεθάνω για να πάψω να υποφέρω».

Ο Ντάνιελ παραδέχτηκε ότι είχε δώσει στη Λη το όπλο για την προστασία της. Αλλά οι συγγενείς της δεν πίστεψαν ότι αυτοκτόνησε γιατί δεν είχε αναφέρει κάτι σχετικό και αναρωτήθηκαν πώς θα μπορούσε να  αυτοπυροβοληθεί στο στήθος με όπλο που έχει μακριά κάννη και μετά να το αφήσει δίπλα στο σώμα της. Όταν ο Ντάνιελ καταδικάστηκε για τον φόνο της Χέδερ Μπογκλ, ο δικαστής του έδωσε την ευκαιρία να μιλήσει στην οικογένειά της ή στο δικαστήριο, αλλά εκείνος δήλωσε απλώς: «Δεν έχω τίποτα να πω».

Good Cop/Bad Cop: Solving the Murder of Heather Bogle | Full Episode

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ