- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και 50 χρόνια ζει η Νορβηγία
Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους
Νορβηγία: Ζει τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και 50 χρόνια - Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους
Αντιμέτωπη με νέες πλημμύρες και εκκενώσεις βρίσκεται σήμερα η Νορβηγία, καθώς ποταμοί υπερχείλισαν, με τη στάθμη τους να υπερβαίνει το υψηλότερο σημείο εδώ και δεκαετίες, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης στις αρχές της εβδομάδας.
Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη νότια Νορβηγία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς κατοικούσαν στο Χένεφος, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Όσλο.
Bystanders captured the moment a mobile home crashed into a bridge after being washed into a river during floods in Norway, as Storm Hans lashes northern Europe ⤵️ pic.twitter.com/fQQ0Ax1fuW
— Al Jazeera English (@AJEnglish) August 9, 2023
Νορβηγία: Άνεμοι, βροχές και κατολισθήσεις
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και κατολισθήσεις έπληξαν τη χώρα στις αρχές της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές και να παραλύσουν οι δημόσιες συγκοινωνίες.
Χθες, Τετάρτη (9.08), ένα φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού κατέρρευσε σε έναν ποταμό ενώ τη Δευτέρα ένα τρένο εκτροχιάστηκε στη γειτονική Σουηδία, όταν τα νερά της πλημμύρας παρέσυραν ένα ανάχωμα.
Πολλοί δρόμοι παρέμειναν κλειστοί και τα δρομολόγια των τρένων ακυρώθηκαν σε μεγάλο μέρος της νότιας Νορβηγίας σήμερα. Οι αρχές προειδοποίησαν ότι, μολονότι η βροχή σταμάτησε, δεν αποκλείεται να σημειωθούν νέες πλημμύρες, επειδή τα νερά κυλούν προς τις παράκτιες περιοχές, σε χαμηλότερο υψόμετρο.
«Οι πλημμύρες πιθανότατα θα αποτελέσουν πρόβλημα για δυο-τρεις ημέρες ακόμη», είπε η Ίνγκβιλντ Βίλα, μετεωρολόγος στο Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (NMI).
Σε αντίθεση με τις περισσότερες κακοκαιρίες που πλήττουν τη Νορβηγία, προερχόμενες από τα δυτικά, αυτή έφτασε από τα ανατολικά, όταν δύο χαμηλά βαρομετρικά συνδυάστηκαν μεταξύ τους και η έντασή τους ενισχύθηκε καθώς πλησίαζαν στη Σκανδιναβία, εξήγησε το NMI.
⚠️❗🇳🇴 - ALERT #Norway: During a catastrophic flood, water entered a power plant in Braskereidfoss causing extensive damage.
— 🔥🗞The Informant (@theinformantofc) August 9, 2023
The government is considering blowing up a dam after days of heavy rain in Scandinavia caused flooding.
Thousands were evacuated because of the worst… pic.twitter.com/6hfWkTXTzb
Σύμφωνα με το ινστιτούτο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις έχουν αυξηθεί κατά περίπου 18% τον τελευταίο αιώνα και η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται τα τελευταία 30-40 χρόνια.
Η Γιάνα Σίλμαν, διευθύντρια ερευνών στο Κέντρο Διεθνούς Κλιματικής Έρευνας του Όσλο, είπε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταρρακτώδεις βροχές αυτής της εβδομάδας, θα γίνονται συχνότερα όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη.
«Η υπερθέρμανση του πλανήτη ζεσταίνει την ατμόσφαιρα και η θερμότερη ατμόσφαιρα μπορεί να μετακινήσει περισσότερο νερό και γι' αυτό υπάρχει αυτή η ισχυρή σχέση μεταξύ θερμότερου κλίματος και περισσότερων βροχοπτώσεων», δήλωσε η Σίλμαν που συμμετέχει στη σύνταξη εκθέσεων της ομάδας των ειδικών του ΟΗΕ για το κλίμα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Δείτε βίντεο από το σημείο της τραγωδίας
«Εμείς είμαστε εκείνοι που θα αποφασίσουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», διεμήνυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Κίεβο στέλνει στρατιωτικούς σε Κατάρ, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία για αντιμετώπιση ιρανικών drone
Αμερικανική παρέμβαση για να αποφευχθεί κλιμάκωση και πλήγμα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν
Η ομάδα Homeland Justice ισχυρίζεται ότι απέκτησε emails βουλευτών και προειδοποιεί για αποκαλύψεις
Η φυγή από το ξενοδοχείο με σκάλες κινδύνου και SOS από κινητά - Διχασμένη η ομάδα
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εκτιμά ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα μειώσει τις τιμές βενζίνης
Η Ιταλία απέκτησε σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζο για να αποτρέψει την αγορά του από ιδιώτες συλλέκτες
Απ’ ό,τι φαίνεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πετυχαίνει πάντα τους στόχους του
Ενδείξεις για σχέδιο παρεμπόδισης ναυσιπλοΐας εντοπίζουν οι ΗΠΑ-Μικρά σκάφη μεταφέρουν νάρκες
Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται εξαιρέσεις για τις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας
Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται ο Μπιλ Γκέιτς
Το Ιράν αντιδρά, αλλά δεν είναι τόσο ισχυρό όσο περιμέναμε, είπε ο επικεφαλής του Επιτελείου Στρατού
Πώς οι συμμορίες «χτυπούν» φορτηγά με chips και εξοπλισμό AI
Πρόκειται για την χήρα του συντηρητικού ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ
Η απουσία του από το βασιλικό αφιέρωμα έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψή του και τις νέες κατηγορίες
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν–Πεζεσκιάν με επίκεντρο τη σύγκρουση και την ανάγκη αποκλιμάκωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.