- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σλοβενία: Οι χειρότερες πλημμύρες εδώ και 30 χρόνια
Κατολισθήσεις, κατεστραμμένες γέφυρες, άνθρωποι σε δέντρα και στέγες
Σλοβενία: Κατολισθήσεις, κατεστραμμένες γέφυρες, άνθρωποι σε δέντρα και στέγες - Η Σλοβενία βιώνει τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών - Τα δύο τρίτα της χώρας έχουν πληγεί
Εδώ και τρεις μέρες η Σλοβενία πλήττεται από πρωτοφανείς καταστροφικές πλημμύρες. Το βράδυ του Σαββάτου κατέρρευσε, στα ανατολικό της χώρας, φράγμα στον ποταμό Μουρ αναγκάζοντας τις αρχές να απομακρύνουν περίπου 500 κατοίκους του χωριού Ντόλνια Μπίστριτσα, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση RTV Slovenija. Σύμφωνα με άρθρο του DW, πολλοί οικισμοί έχουν αποκοπεί από τον έξω κόσμο, ήδη από την Παρασκευή, και η πολιτική προστασία εφοδιάζει τους πληγέντες με ελικόπτερα. Οι αρχές της χώρας μιλούν για τουλάχιστον τέσσερεις νεκρούς.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Σρέκο Σέσταν άλλα εννέα χωριά κινδυνεύουν λόγω της κατάρρευσης του φράγματος στον Μουρ. Με τη βοήθεια ελικοπτέρων καταβάλλεται προσπάθεια να επισκευαστεί πρόχειρα το φράγμα με τσιμεντόλιθους. Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν και για άνοδο της στάθμης του ποταμού μέσα στις επόμενες ώρες στην περιοχή της αυστριακής πόλης Γκρατς.
Από τις πλημμύρες επλήγη και η μικρή πόλη Νάζαρεχ. Η ιδιοκτήτρια εστιατορίου Βίκιτσα Γέριτσεκ δηλώνει στην τηλεόραση του Reuters: «Πρώτη φορά είναι τόσο άσχημη η κατάσταση. Και το 1990 είχαμε πλημμύρες, αλλά ο όγκος του νερού ήταν μικρότερος. Τώρα βάλαμε σάκους άμμου ακόμα και στις πόρτες, αλλά δεν βοήθησε, τα πάντα διαλύθηκαν από το νερό, είναι απίστευτο. Όλα πρέπει να καθαριστούν, τίποτα δεν λειτουργεί πια. Ούτε να φάω μπορώ, ούτε να κοιμηθώ. Χαμογελώ μεν γιατί αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά δεν μπορώ να ησυχάσω. Σαφώς και έχει αλλάξει το κλίμα. Δεν υπήρχαν τέτοιες πλημμύρες τον Αύγουστο, ίσως μόνο τον Νοέμβριο».
Σλοβενία: 3.700 επιχειρήσεις διάσωσης μόνο το Σάββατο
Σε αρκετά αποκλεισμένα χωριά η μόνη λύση είναι τα ελικόπτερα, τα οποία μεταφέρουν στους κατοίκους τρόφιμα και νερό. Την ίδια στιγμή δυνάμεις του στρατού προσπαθούν να φθάσουν πεζές σε πληγείσες περιοχές, επειδή δρόμοι και γέφυρες καταστράφηκαν.
Ο Νικ Γουγκ από την Νάζαρεχ λέει: «Τι να πω, η πλημμύρα κατέστρεψε τα πάντα. Ήρθαμε να βοηθήσουμε, έχουμε πολλά να κάνουμε, αυτό είναι όλο. Είμαι εδώ με τον ιδιοκτήτη. Όλα θα πάνε καλά, αλλά έχουμε πολλές ακόμα άγρυπνες νύχτες μπροστά μας. Τα πράγματα είναι άσχημα. Τέτοια καταστροφή δεν έχουν δει τα μάτια μου στην περιοχή».
Μόνο το Σάββατο η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι πραγματοποίησε σε ολόκληρη τη χώρα περισσότερες από 3.700 επιχειρήσεις για να διασώσει ανθρώπους που είχαν καταφύγει σε δέντρα ή σε στέγες σπιτιών. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας υπολογίζει ότι οι υλικές ζημιές ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε μια «μεγάλη κυρία της καρδιάς»
Μια διαφωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις οικογενειακές διακοπές, ήταν μοιραία
Νέα ένταση με ιρανικούς βαλλιστικούς πάνω από τον Περσικό σε αντίποινα στις ΗΠΑ
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο του θρυλικού παλαιστή - Oι ισχυρισμοί περί ιατρικής αμέλειας
Η διαδικασία «θερμικής διαφυγής» στις μπαταρίες λιθίου μπορεί να προκαλέσει ακραίες θερμοκρασίες
Στο μικροσκόπιο των αρχών παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του υπόπτου, που φέρεται να σχετίζονται με υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.