- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Σλοβενία: Οι χειρότερες πλημμύρες εδώ και 30 χρόνια
Κατολισθήσεις, κατεστραμμένες γέφυρες, άνθρωποι σε δέντρα και στέγες
Σλοβενία: Κατολισθήσεις, κατεστραμμένες γέφυρες, άνθρωποι σε δέντρα και στέγες - Η Σλοβενία βιώνει τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών - Τα δύο τρίτα της χώρας έχουν πληγεί
Εδώ και τρεις μέρες η Σλοβενία πλήττεται από πρωτοφανείς καταστροφικές πλημμύρες. Το βράδυ του Σαββάτου κατέρρευσε, στα ανατολικό της χώρας, φράγμα στον ποταμό Μουρ αναγκάζοντας τις αρχές να απομακρύνουν περίπου 500 κατοίκους του χωριού Ντόλνια Μπίστριτσα, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση RTV Slovenija. Σύμφωνα με άρθρο του DW, πολλοί οικισμοί έχουν αποκοπεί από τον έξω κόσμο, ήδη από την Παρασκευή, και η πολιτική προστασία εφοδιάζει τους πληγέντες με ελικόπτερα. Οι αρχές της χώρας μιλούν για τουλάχιστον τέσσερεις νεκρούς.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Σρέκο Σέσταν άλλα εννέα χωριά κινδυνεύουν λόγω της κατάρρευσης του φράγματος στον Μουρ. Με τη βοήθεια ελικοπτέρων καταβάλλεται προσπάθεια να επισκευαστεί πρόχειρα το φράγμα με τσιμεντόλιθους. Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν και για άνοδο της στάθμης του ποταμού μέσα στις επόμενες ώρες στην περιοχή της αυστριακής πόλης Γκρατς.
Από τις πλημμύρες επλήγη και η μικρή πόλη Νάζαρεχ. Η ιδιοκτήτρια εστιατορίου Βίκιτσα Γέριτσεκ δηλώνει στην τηλεόραση του Reuters: «Πρώτη φορά είναι τόσο άσχημη η κατάσταση. Και το 1990 είχαμε πλημμύρες, αλλά ο όγκος του νερού ήταν μικρότερος. Τώρα βάλαμε σάκους άμμου ακόμα και στις πόρτες, αλλά δεν βοήθησε, τα πάντα διαλύθηκαν από το νερό, είναι απίστευτο. Όλα πρέπει να καθαριστούν, τίποτα δεν λειτουργεί πια. Ούτε να φάω μπορώ, ούτε να κοιμηθώ. Χαμογελώ μεν γιατί αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά δεν μπορώ να ησυχάσω. Σαφώς και έχει αλλάξει το κλίμα. Δεν υπήρχαν τέτοιες πλημμύρες τον Αύγουστο, ίσως μόνο τον Νοέμβριο».
Σλοβενία: 3.700 επιχειρήσεις διάσωσης μόνο το Σάββατο
Σε αρκετά αποκλεισμένα χωριά η μόνη λύση είναι τα ελικόπτερα, τα οποία μεταφέρουν στους κατοίκους τρόφιμα και νερό. Την ίδια στιγμή δυνάμεις του στρατού προσπαθούν να φθάσουν πεζές σε πληγείσες περιοχές, επειδή δρόμοι και γέφυρες καταστράφηκαν.
Ο Νικ Γουγκ από την Νάζαρεχ λέει: «Τι να πω, η πλημμύρα κατέστρεψε τα πάντα. Ήρθαμε να βοηθήσουμε, έχουμε πολλά να κάνουμε, αυτό είναι όλο. Είμαι εδώ με τον ιδιοκτήτη. Όλα θα πάνε καλά, αλλά έχουμε πολλές ακόμα άγρυπνες νύχτες μπροστά μας. Τα πράγματα είναι άσχημα. Τέτοια καταστροφή δεν έχουν δει τα μάτια μου στην περιοχή».
Μόνο το Σάββατο η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι πραγματοποίησε σε ολόκληρη τη χώρα περισσότερες από 3.700 επιχειρήσεις για να διασώσει ανθρώπους που είχαν καταφύγει σε δέντρα ή σε στέγες σπιτιών. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας υπολογίζει ότι οι υλικές ζημιές ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.