- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο πάπας Φραγκίσκος συνάντησε 13 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς
Έκθεση - σοκ στην Πορτογαλία
Πάπας Φραγκίσκος: Συνάντηση στην Πορτογαλία με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς
Ο πάπας Φραγκίσκος βρίσκεται στην Πορτογαλία, όπου την Τετάρτη υποδέχθηκε στην πρεσβεία του Βατικανού στη Λισαβόνα 13 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, έξι μήνες μετά την έκθεση που συγκλόνισε τη χώρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού, η συνάντηση διήρκεσε πάνω από μία ώρα και διεξήχθη σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Νωρίτερα σήμερα, ο ποντίφικας προέτρεψε τους Πορτογάλους ιερείς «να ακούν την κραυγή οδύνης των θυμάτων» σεξουαλικής κακοποίησης εντός των κόλπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ενώπιον ιερέων και επισκόπων που είχαν συγκεντρωθεί στο Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, ο Χόρχε Μπεργκόλιο μίλησε για την «απογοήτευση» και τον «θυμό» που αισθάνονται ορισμένοι άνθρωποι απέναντι στην Εκκλησία «κάποιες φορές εξαιτίας της δικής μας κακής μαρτυρίας και των σκανδάλων που αμαύρωσαν το πρόσωπό της». Τα σκάνδαλα, πρόσθεσε, απαιτούν «ταπεινή και συνεχή κάθαρση, αρχής γενομένης από την κραυγή οδύνης των θυμάτων, που πρέπει πάντα να εισακούεται».
Πορτογαλία - Σοκ από την έρευνα
Τον Φεβρουάριο, μια έρευνα που είχε ζητηθεί από τη σύνοδο των Πορτογάλων επισκόπων αλλά υλοποιήθηκε από μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας στους κόλπους της Εκκλησίας από το 1950 και μετά. Η ιεραρχία της Εκκλησίας απέκρυπτε «συστηματικά» τα γεγονότα αυτά, είπαν οι ειδικοί αφού άκουσαν περισσότερες από 500 μαρτυρίες.
Στην Πορτογαλία, μια χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, οκτώ στους δέκα δηλώνουν «καθολικοί» στο θρήσκευμα. Η Εκκλησία ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα και παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε «να αλλάξει η κουλτούρα της» αλλά, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, το 68% των Πορτογάλων πιστεύει ότι η εικόνα της έγινε χειρότερη.
Πριν από την άφιξη του πάπα στη Λισαβόνα, μια ομάδα υποστήριξης των θυμάτων τοποθέτησε στην πόλη τρεις μεγάλες αφίσες όπου αναφέρεται ότι «περισσότερα από 4.800 παιδιά κακοποιήθηκαν από την Καθολική Εκκλησία στην Πορτογαλία».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόκειται για την πιο άμεση απειλή της Τεχεράνης προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Σε πρόχειρο νεκροτομείο κοντά στην Τεχεράνη
Όλο αυτόν τον καιρό επικρατούσε μια μορφή εφησυχασμού έναντι της ιρανικής θεοκρατίας. Τώρα επικρατεί αμηχανία.
Η συμμορία διέφυγε και η αξία της λείας δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή
Οι αποφυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς
Δεδομένων των κακών διατροφικών του συνηθειών
Οι Ιρανοί αγωνίζονται για κάτι που αποτελεί τον πυρήνα και δικών μας αξιών, όσων έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία
Η αντίδραση της Κοπεγχάγης στις απειλές του Τραμπ
Για πρώτη φορά από το 2010 απειλείται η κυριαρχία του Ούγγρου πρωθυπουργού
Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ιράν, ενώ το καθεστώς απάντησε με μπλακάουτ και καταστολή. Από την Αθήνα, η Νάζια Ματάνι περιγράφει τη στιγμή που «η πλειοψηφία βγήκε επιτέλους στο φως»
9% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας δηλώνουν αγρότες, σύμφωνα με τη Eurostat.
Το πρώτο έτος της δεύτερης θητείας Τραμπ σημαδεύτηκε από σαρωτικές αλλαγές στην πολιτική μετανάστευσης
Στο πλαίσιο έρευνας που συνδέεται με υπόθεση παράνομης κατοχής διαβαθμισμένου υλικού
Συμφωνία στο Κάιρο για 15μελή επιτροπή – Ρόλος Αιγύπτου, ΟΗΕ και Συμβουλίου Ειρήνης
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται μαζική χρήση της θανατικής ποινής
Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της σύγχρονης Μέσης Ανατολής εξηγεί το γιατί
Η Ιρανοβρετανή δημοσιογράφος του CNN μιλά με συγκίνηση για τις εξελίξεις στο Ιράν
Η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Truth Social
Κλείνει το «Pandoro–Uova gate»
Η πίεση εντείνεται μετά την πλημμύρα υπερρεαλιστικών αποκαλυπτικών εικόνων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.