Κοσμος

Σαν σήμερα 7 Αυγούστου 1947, το άδοξο τέλος της εξερεύνησης του Κον-Τίκι

Το παράτολμο ταξίδι του Θορ Χέιερνταλ στα ίχνη των προϊστορικών πολιτισμών

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα 7 Αυγούστου: Το 1947 ολοκληρώνεται η αποστολή του Κον-Τίκι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με επικεφαλής τον Νορβηγό εξερευνητή και συγγραφέα Θορ Χέιερνταλ.
Η αποστολή του Νορβηγού ανθρωπολόγου Θορ Χέιερνταλ ταξιδεύει στον Ειρηνικό με τη σχεδία Κον-Τίκι © Keystone/Getty Images

Σαν σήμερα 7 Αυγούστου: Το 1947 ολοκληρώνεται η αποστολή του Κον-Τίκι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με επικεφαλής τον Νορβηγό εξερευνητή και συγγραφέα Θορ Χέιερνταλ.

Μια από τις πλέον φιλόδοξες και παράτολμες για την εποχή της εξερευνήσεις λήγει άδοξα σαν σήμερα, στις 7 Αυγούστου 1947, όταν το Κον-Τίκι, μια ξύλινη σχεδία με καπετάνιο τον Νορβηγό ανθρωπολόγο Θορ Χέιερνταλ ολοκληρώνει ένα ταξίδι 4.300 μιλίων σε διάστημα 101 ημερών, από το Περού στο αρχιπέλαγος Τουαμότου, κοντά στην Ταϊτή.

Ο Νορβηγός επιστήμονας, εξερευνητής, συγγραφέας και πρωτοπόρος της πειραματικής αρχαιολογίας ήθελε να αποδείξει τη θεωρία του, σύμφωνα με την οποία οι προϊστορικοί Νοτιοαμερικανοί θα μπορούσαν να είχαν αποικίσει τα νησιά της Πολυνησίας έχοντας παρασυθεί στα ωκεάνια ρεύματα.

Ο Χέιερνταλ και το πενταμελές πλήρωμά του απέπλευσαν από το Καλάο του Περού, στο μήκους 45 ποδιών Κον-Τίκι στις 28 Απριλίου 1947. Το σκάφος, που πήρε το όνομά του από έναν μυθικό λευκό πολέμαρχο, κατασκευάστηκε από γηγενή υλικά και σχεδιάστηκε για να μοιάζει με τις σχεδίες των πρώιμων Ινδιάνων της Νότιας Αμερικής.

Καθώς διέσχιζαν τον Ειρηνικό, οι ναυτικοί αντιμετώπισαν καταιγίδες, καρχαρίες και φάλαινες, πριν τελικά ξεβραστούν στη Ραρόια.

Γεννημένος στο Λάρβικ της Νορβηγίας το 1914, ο Χέιερνταλ πίστευε ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Πολυνησίας είχαν έρθει από τη Νότια Αμερική, μια θεωρία που ερχόταν σε αντίθεση με τη δημοφιλή επιστημονική άποψη ότι οι αρχικοί άποικοι έφτασαν από την Ασία.

Σαν σήμερα 7 Αυγούστου: Το 1947 ολοκληρώνεται η αποστολή του Κον-Τίκι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με επικεφαλής τον Νορβηγό εξερευνητή και συγγραφέα Θορ Χέιερνταλ.
Το Κον-Τίκι στο ομώνυμο μουσείο του Όσλο © Wikimedia Commons

Ακόμη και μετά το επιτυχημένο ταξίδι του, ανθρωπολόγοι και ιστορικοί συνέχισαν να δυσφημούν την πεποίθηση του Χέιερνταλ.

Ωστόσο, το ταξίδι του καθήλωσε το κοινό, ενώ έγραψε ένα βιβλίο για την εμπειρία του που έγινε διεθνές μπεστ σέλερ και μεταφράστηκε σε 65 γλώσσες. Ο Χέιερνταλ παρήγαγε επίσης ένα ντοκιμαντέρ για το ταξίδι του, το οποίο τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ το 1951.

TRAILER: Kon-Tiki

Η εξερεύνηση του Κον-Τίκι και τα πρότυπα μετανάστευσης των αρχαίων πολιτισμών

Ο Χέιερνταλ έκανε την πρώτη του αποστολή στην Πολυνησία το 1937. Αυτός και η πρώτη σύζυγός του έζησαν πρωτόγονα στο Φατού Χίβα στα νησιά Μαρκεσάς για ένα χρόνο μελετώντας το φυτικό και ζωικό βασίλειο. Η εμπειρία τον οδήγησε να πιστέψει ότι οι άνθρωποι είχαν έρθει για πρώτη φορά στα νησιά με πρωτόγονα σκάφη, που παρασύρονταν στα ωκεάνια ρεύματα από την ανατολή.

Μετά την αποστολή του Κον-Τίκι, ο Χέιερνταλ πραγματοποίησε αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ταξίδια σε μέρη όπως τα νησιά Γκαλαπάγκος, το νησί του Πάσχα και το Περού και συνέχισε να δοκιμάζει τις θεωρίες του σχετικά με το πώς τα ταξίδια στις θάλασσες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα πρότυπα μετανάστευσης των αρχαίων πολιτισμών.

Σαν σήμερα 7 Αυγούστου: Το 1947 ολοκληρώνεται η αποστολή του Κον-Τίκι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με επικεφαλής τον Νορβηγό εξερευνητή και συγγραφέα Θορ Χέιερνταλ.
O Θoρ Χέιερνταλ και η σύζυγός του στο Μαρόκο το 1969 © EPA

Το 1970, διέσχισε τον Ατλαντικό από το Μαρόκο στα Μπαρμπάντος, με μια βάρκα με καλάμια που ονομαζόταν Ra II (από τον Ρα, τον Αιγύπτιο θεό του ήλιου), για να αποδείξει ότι οι Αιγύπτιοι θα μπορούσαν να είχαν συνδεθεί με Αμερικανούς προκολομβιανούς.

Το 1977, έπλευσε τον Ινδικό Ωκεανό με ένα πρωτόγονο πλοίο από καλάμια, που κατασκευάστηκε στο Ιράκ, για να μάθει πώς μπορεί να είχαν συνδεθεί οι προϊστορικοί πολιτισμοί της Μεσοποταμίας, της κοιλάδα του Ίντου και της Αιγύπτου.

Σαν σήμερα 7 Αυγούστου: Το 1947 ολοκληρώνεται η αποστολή του Κον-Τίκι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με επικεφαλής τον Νορβηγό εξερευνητή και συγγραφέα Θορ Χέιερνταλ.
Το πλοίο Κον-Τίκι, με το οποίο ο Νορβηγός εξερευνητής Θορ Χέιερνταλ ταξίδεψε από τις ακτές του Περού στην Πολυνησία το 1947 © EPA Photo AFPI/Scanfoto/Stringer/kr/w/Norway Out

Ενώ το έργο του δεν αγκαλιάστηκε ποτέ από τους περισσότερους μελετητές, ο Θορ Χέιερνταλ παρέμεινε δημοφιλές δημόσιο πρόσωπο και ψηφίστηκε «Νορβηγός του αιώνα» στην πατρίδα του.

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών στις 18 Απριλίου 2002, στην Ιταλία. Η σχεδία από την περίφημη αποστολή του το 1947 στεγάζεται στο Μουσείο Κον-Τίκι, στο Όσλο της Νορβηγίας.

Σαν σήμερα 7 Αυγούστου: Το 1947 ολοκληρώνεται η αποστολή του Κον-Τίκι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με επικεφαλής τον Νορβηγό εξερευνητή και συγγραφέα Θορ Χέιερνταλ.
O Nορβηγός εξερευνητής Θoρ Χέιερνταλ σε ηλικία 86 ετών το 2001, μπροστά σε βάζα ανασκαφών στην περιοχή Αζόφ της Ρωσίας © EPA/Alexander Nemenov

Γεγονότα σαν σήμερα 7 Αυγούστου

461: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Μαϊοριανός, αποκεφαλίζεται στη βορειοδυτική Ιταλία μετά τη σύλληψή του και την εκθρόνισή του από τον Ρικίμερο.

626: Ο Βυζαντινός Στόλος καταναυμαχεί και διασκορπίζει τον στόλο των Αβάρων και Σλάβων που πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη. Η νίκη αποδίδεται στην «Υπέρμαχο Θεοτόκο», στην οποία αφιερώνεται ο «Ακάθιστος Ύμνος».

1427: Ο στόλος των Βισκόντι καταστρέφεται από τους Βενετούς στον ποταμό Πάδο.

1782: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον, καθιερώνει το παράσημο «Purple Heart», που απονέμεται στους στρατιώτες που τραυματίζονται στο πεδίο της μάχης.

1794: Ξεκινά η Επανάσταση του Ουίσκι, όταν αγρότες της Πενσιλβανία αντιδρούν στην επιβολή φόρου στα οινοπνευματώδη ποτά και μπλοκάρουν τις διαδικασίες απόσταξης.

1819: Ο Σιμόν Μπολίβαρ θριαμβεύει επί της Ισπανίας στη μάχη της Μπογιακά.

1863: Ιδρύεται η γερμανική χημική και φαρμακευτική βιομηχανία Bayer, που παρασκευάζει την ασπιρίνη.

1919: Το κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ επεκτείνεται σε όλη τη Μικρά Ασία χωρίς η τουρκική κυβέρνηση να μπορεί να επιβληθεί.

1927: Ανοίγει η «Γέφυρα της Ειρήνης» στις ΗΠΑ, η οποία συνδέει το Οντάριο του Καναδά με το Μπάφαλο.

1929: Ιδρύεται στο Ηράκλειο της Κρήτης το αθλητικό σωματείο Εργοτέλης, που παίρνει την ονομασία του από τον αρχαίο Κρητικό Ολυμπιονίκη.

1941: Οι Γερμανοί προελαύνουν στη Μαύρη Θάλασσα και κυκλώνουν την Οδησσό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1942: Ξεκινά η μάχη του Γκουανταλκανάλ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ πραγματοποιεί την πρώτη αμερικανική επίθεση του πολέμου με αποβάσεις στις Νήσους Σολομώντα.

1944: Η IBM δημιουργεί το Automatic Sequence Controlled Calculator, το πρώτο αυτόματο κομπιουτεράκι.

1959: Η μη επανδρωμένη διαστημική αποστολή των ΗΠΑ με κωδική ονομασία «Explorer 6», στέλνει την πρώτη τηλεοπτική της εικόνα από το διάστημα.

1959: Η Μις Ελλάς, Πάρη Λεβέντη, εκλέγεται Μις Ευρώπη στον διαγωνισμό καλλιστείων που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

1960: Η Ακτή Ελεφαντοστού αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1961: Ο Ρώσος κοσμοναύτης, Γκέρμαν Τίτοβ, γίνεται ο πρώτος που περνά περισσότερο από μια ημέρα στο διάστημα, αφού το «Vostok 2» διαγράφει 17 τροχιές γύρω από τη Γη σε 25,5 ώρες.

1964: Η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις των Ελληνοκυπρίων στη Μεγαλόνησο. Στην περιοχή της Τηλλυρίας ξεσπούν αιματηρές συγκρούσεις, που θα κρατήσουν τέσσερις ημέρες, σε απάντηση της προσπάθειας του στρατηγού Γρίβα να καταλάβει τους τουρκοκυπριακούς θύλακες της Μανσούρας και των Κοκκίνων. Οι βομβαρδισμοί θα σταματήσουν δύο ημέρες μετά, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

1964: Μετά από δύο καταγεγραμμένες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Βόρειο Βιετνάμ, το Αμερικανικό Κογκρέσο δίνει έγκριση στον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον για να κηρύξει τον πόλεμο.

1967: Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο δέκαθλο με 6.703 βαθμούς.

1973: Ο Παναθηναϊκός, δια του προέδρου του Σπύρου Ανέστη, διαγράφει από μέλος του συλλόγου τον παλιό του ποδοσφαιριστή, Λάκη Πετρόπουλο, επειδή ανέλαβε προπονητής στον Ολυμπιακό.

1976: Το «Viking 2» μπαίνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

1993: Στο Λονδίνο, ανοίγουν για πρώτη φορά τα τελευταία 90 χρόνια, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για το κοινό.

1995: Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, προκειμένου να καταστείλουν πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων, η οποία έχει κάψει ήδη 17.000 στρέμματα γης.

1997: Στη νότια Κίνα, 65 είναι οι νεκροί από τον τυφώνα Βίκτορ.

1998: Σημειώνεται μπαράζ εκρήξεων εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ στο Νταρ ελ Σαλάμ και το Ναιρόμπι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 224 άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον 4.500 τραυματίζονται.

2000: Ο ποδηλάτης, Γιώργος Χειμωνέτος, και η αθλήτρια του στίβου, Αλεξάνδρα Τζιούτη, βρίσκονται θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ της ελληνικής αποστολής στο Σίδνεϊ. Οι δυο αθλητές θα τιμωρηθούν με δυο χρόνια αποκλεισμό.

2002: Η Κατερίνα Θάνου και η Κατερίνα Βόγγολη κατακτούν χρυσά μετάλλια στα 100 μ. και στη δισκοβολία, αντίστοιχα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο. Χάλκινα μετάλλια κερδίζουν η Αναστασία Κελεσίδου στη δισκοβολία και ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου στη σφυροβολία.

2008: Ξεκινά ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Γεωργίας για τα εδάφη της Νότιας Οσετίας.

2020: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνει ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις δραστηριότητες ενεργειακής έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει επανειλημμένα τη συμφωνία τους για το θέμα.

2020: Το Reddit αναφέρει ότι χάκερς πήραν τον έλεγχο τουλάχιστον 70 από τα πιο δημοφιλή subreddits και τους αντίστοιχους λογαριασμούς συντονιστών τους για να στείλουν μηνύματα spam υπέρ του Trump. Εκπρόσωπος του ιστότοπου δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα.

Γεννήσεις σαν σήμερα 7 Αυγούστου

317 – Κωνστάντιος Β’, Ρωμαίος αυτοκράτορας
1533 – Βάλεντιν Βάιγκελ, Γερμανός θεολόγος
1560 – Ελισάβετ Μπάθορι, Ουγγαρέζα ευγενής
1867 – Έμιλ Νόλντε, Δανός ζωγράφος
1876 – Μάτα Χάρι, Ολλανδέζα κατάσκοπος
1881 – Φρανσουά Ζαν Νταρλάν, Γάλλος ναύαρχος και πολιτικός
1919 – Ιάσων Δεπούντης, Έλληνας ποιητής
1932 – Αμπέμπε Μπικίλα, Αιθίοπας δρομέας
1937 – Μάτζικ Σλιμ, Αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας
1938 – Τζορτζέτο Τζουτζιάρο, Ιταλός σχεδιαστής αυτοκινήτων
1943 – Γρηγόρης Αγανιάν, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1942 – Καετάνο Βελόζο, Βραζιλιάνος μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής
1948 – Αντώνης Βαρδής, Έλληνας τραγουδοποιός
1951 – Γκάρι Χολ, Αμερικανός κολυμβητής
1955 – Γρηγόρης Βαλτινός, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης
1958 – Μπρους Ντίκινσον, Άγγλος τραγουδιστής
1962 – Αλέν Ρομπέρ, Γάλλος αναρριχητής
1966 – Τζίμι Γουέιλς, Αμερικανός επιχειρηματίας
1970 – Έρικ Νέιμσνικ, Αμερικανός κολυμβητής
1973 – Κέβιν Μούσκατ, Αυστραλός ποδοσφαιριστής
1975 – Σαρλίζ Θερόν, Νοτιοαφρικανή ηθοποιός
1976 – Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1982 – Βασίλης Σπανούλης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1984 – Στράτος Περπέρογλου, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

Θάνατοι σαν σήμερα 7 Αυγούστου

461 – Μαϊοριανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας
833 – Αλ-Μαμούν, χαλίφης των Αββασιδών
1106 – Ερρίκος Δ’, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1485 – Αλέξανδρος Στιούαρτ, δούκας του Άλμπανι
1616 – Βιτσέντζο Σκαμότσι, Ιταλός αρχιτέκτονας
1785 – Λουδοβίκος Αντώνιος των Βουρβόνων, ινφάντης της Ισπανίας
1848 – Γιονς Γιάκομπ Μπερτσέλιους, Σουηδός χημικός
1893 – Αλφρέντο Καταλάνι, Ιταλός συνθέτης
1913 – Σάμιουελ Φράνκλιν Κόντι, Αμερικανός αεροπόρος
1921 – Αλέξανδρος Μπλοκ, Ρώσος ποιητής
1938 – Κονσταντίν Στανισλάφσκι, Ρώσος ηθοποιός και σκηνοθέτης
1941 – Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, Ινδός συγγραφέας
1957 – Όλιβερ Χάρντι, Αμερικανός ηθοποιός
1970 – Δημήτριος Στρατής, Έλληνας πολιτικός
1972 – Ασπασία Μάνου, πριγκίπισσα της Ελλάδος
1995 – Αντώνης Αμπατιέλος, Έλληνας πολιτικός
2006 – Ανδρέας Λαζάνης, Έλληνας μετεωρολόγο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ