- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σαν σήμερα 16 Αυγούστου 1954, το πρώτο τεύχος του Sports Illustrated κυκλοφορεί στα περίπτερα
Η γέννηση ενός από τα πλέον αναγνωρίσιμα μιντιακά brand στον κόσμο
Σαν σήμερα 16 Αυγούστου: Το 1954 εμφανίζεται στα περίπτερα των ΗΠΑ το πρώτο τεύχος του Sports Illustrated - Το περιοδικό που άλλαξε το αθλητικό μιντιακό τοπίο.
Ένα νέο περιοδικό αφιερωμένο στην κάλυψη της αθλητικής ειδησεογραφίας εμφανίζεται στα περίπτερα της Αμερικής σαν σήμερα, 16 Αυγούστου 1954.
Ανακοινώνοντας τον εαυτό του με μια εντυπωσιακή φωτογραφία εξωφύλλου, με τον παίκτη των Μιλγουόκι Μπρέιβς, Έντι Μάθιους να κραδαίνει το ρόπαλό του στο θολό φόντο ενός δραματικού σκηνικού εντός του κατάμεστου σταδίου του Μιλγουόκι Κάουντι, το Sports Illustrated αρχικά θεωρείται αστείο από ορισμένους και δεν θα βγάλει χρήματα για το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης δεκαετίας κυκλοφορίας του.
Τελικά ωστόσο, θα γίνει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στα αμερικανικά αθλητικά μέσα, το αθλητικό περιοδικό των ρεκόρ και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μιντιακά brand στον κόσμο.
Ο Χένρι Λους, ο δημιουργός του περιοδικού Time, δεν ήταν λάτρης των σπορ. Αλλά πίστευε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ότι κάτι έλειπε από το αμερικανικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης: ένα περιοδικό το οποίο να μοιάζει με το Time, αυτή τη φορά ωστόσο κατάλληλα προσαρμοσμένο και αφιερωμένο στον αθλητισμό.
Αν και πολλοί από τους συμβούλους του θεώρησαν τον αθλητισμό ένα επιπόλαιο θέμα και προσπάθησαν να αποθαρρύνουν την ιδέα του, ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης ακολούθησε το ένστικτό του.
Sports Illustrated: Ο αγώνας για την καθιέρωση
Για περισσότερο από μια δεκαετία μετά το πρώτο τεύχος του, το Sports Illustrated απέτυχε να πραγματοποιήσει κέρδη. Η εναρκτήρια έκδοσή του περιέχει μερικές ενδείξεις ως προς το γιατί: Η κάλυψη κυμαινόταν από κολακευτικά άρθρα για τον Δούκα του Εδιμβούργου έως έναν οδηγό για το πώς να αγοράσετε ένα κουτάβι, καθώς και ένα κομμάτι αφιερωμένο στον δηλητηριώδη κισσό, από έναν γιατρό που υποστήριζε ότι τα φύλλα του μπορεί να κάνουν μια καλή σαλάτα.
Το περιοδικό συνέχισε να είναι κάπως ασταθές, ευνοώντας τα ελίτ αθλήματα αναψυχής σε σχέση με τα πιο δημοφιλή αθλήματα για χρόνια μετά την ίδρυσή του.
1960: Ο Αντρέ Λαγκέρ αναλαμβάνει την αρχισυνταξία του Sports Illustrated
Όμως τα πράγματα άλλαξαν όταν ο έμπειρος ρεπόρτερ Αντρέ Λαγκέρ ανέλαβε τη θέση του αρχισυντάκτη το 1960. Ο Λαγκέρ έφερε αλλαγή δομής στο περιοδικό και έστρεψε την εστίασή του στα μεγάλα αθλήματα, όπως το μπέιζμπολ και το ποδόσφαιρο, των οποίων η δημοτικότητα εκτινάχθηκε στη μεταπολεμική Αμερική, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην κοσμογονία της τηλεόρασης.
Μέσα σε λίγα χρόνια, το Sports Illustrated ήταν κερδοφόρο και μέχρι τη δεκαετία του 1970 έγινε δημοφιλής πηγή αθλητικών ειδήσεων, διατηρώντας την ισχυρή επωνυμία και τη φήμη του ως πηγή εξαιρετικής δημοσιογραφίας, μια φήμη την οποία διατηρεί μέχρι την εποχή του ESPN και των απειράριθμων ψηφιακών μέσων.
(Με πληροφορίες του History)
Γεγονότα σαν σήμερα 16 Αυγούστου
963: Ο Νικηφόρος Β’ Φωκάς στέφεται αυτοκράτορας και θα παραμείνει στο θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έως τις 10 Δεκεμβρίου 969. Ο Βασίλειος Β’ και ο Κωνσταντίνος Η’ παραμένουν συναυτοκρότορες.
1743: Ο πατέρας του μποξ, Τζακ Μπράουτον, διατυπώνει τους πρώτους κανόνες πυγμαχίας στην Αγγλία, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύονται οι κεφαλιές, οι κλωτσιές και τα χτυπήματα κάτω από την κοιλιά.
1870: Διεξάγεται η μάχη του Μαρς-λα-Τουρ, η οποία λήγει με νίκη των Πρώσων και ήττα των Γάλλων.
1896: Εντοπίζονται κοιτάσματα χρυσού στον ποταμό Κλοντάικ του Βορειοδυτικού Καναδά.
1912: Συλλαλητήριο των Ηπειρωτών πραγματοποιείται στην Αθήνα, που αντιδρούν στην προσπάθεια αλβανοποίησης της Ηπείρου.
1913: Οι Τούρκοι προελαύνουν και πέρα από τα παλιά σύνορα της Βουλγαρίας προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία της βουλγαρικής κυβέρνησης.
1914: Ο Αυστριακός Αδόλφος Χίτλερ, πολεμά ως εθελοντής στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με το μέρος των Γερμανών.
1916: Οι στρατιωτικές μονάδες της περιοχής της Θεσσαλονίκης παύουν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση των Αθηνών, συνιστούν την Επιτροπή Εθνικής Αμύνης και αποφασίζουν να πάρουν μέρος στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων της Αντάντ.
1919: Ξεκινούν οι συζητήσεις για την επίλυση του Θρακικού Θέματος. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις βουλγαρικές απόψεις.
1920: Ο Αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ Τσάπμαν, των Κλίβελαντ Ιντιάνς, χτυπά στο κεφάλι από μία γρήγορη μπαλιά του Καρλ Μέις των Νιου Γιορκ Γιάνκις. Ο Τσάπμαν, αφήνει την τελευταία του πνοή την επόμενη μέρα στο νοσοκομείο.
1920: Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ καταλαμβάνουν το Ντάντσιχ της Πολωνίας.
1921: Σκληρές μάχες λαμβάνουν χώρα μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων, στη μάχη για την κατάληψη των υψωμάτων του Τουρμπάν Τεπέ και των Δίδυμων Λόφων.
1928: Συλλαμβάνεται στην Washington DC, ο δολοφόνος Πανζράμ, υπεύθυνος για το θάνατο είκοσι ατόμων.
1930: Δημιουργούνται τα πρώτα έγχρωμα κινούμενα σχέδια. Δημιουργός τους ο Αμερικανός Ουμπ Ίβερκς.
1936: Βιβλία με «ανθελληνικό» περιεχόμενο καίγονται σε κεντρικές πλατείες ελληνικών πόλεων από ανθρώπους της δικτατορίας Μεταξά.
1936: Ολοκληρώνονται οι 11οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου που γίνονται κάτω από το βλέμμα του Αδόλφου Χίτλερ. Για πρώτη φορά μεταφέρεται η Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία με 3.075 δρομείς. Στην τελετή έναρξης της 1ης Αυγούστου σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας είναι ο 67χρονος Σπύρος Λούης, που τον έχει προσωπικά προσκαλέσει ο φύρερ. Πρωτοεμφανίζονται το μπάσκετ και το χάντμπολ. Παίρνουν μέρος 3.410 αθλητές και 328 αθλήτριες από 46 κράτη. Αθλητής των αγώνων αναδεικνύεται ο Τζέσε Όουενς, που κερδίζει τέσσερα χρυσά μετάλλια: στα 100 μ. (10.3 στις 03/08), στα 200 μ. (20.7 στις 05/08), στο άλμα εις μήκος (8.06 μ. στις 04/08) και στα 4×100 μ. (39.8 στις 09/08) ρεκόρ που θα επαναλάβει ο Καρλ Λιούις το 1984 στο Λος Άντζελες.
1940: Μια μέρα μετά τον τορπιλισμό της «Έλλης» στην Τήνο, ομάδα δυτών που συγκροτήθηκε από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων αξιωματικών, ανασύρει από το βυθό τεμάχια από δύο ιταλικές τορπίλες.
1943: Τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής πυρπολούν το χωριό Κομμένο της Άρτας και εκτελούν 328 από τους κατοίκους του.
1951: Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ζητούν από την Αίγυπτο να άρει την απαγόρευση διέλευσης από τη Διώρυγα του Σουέζ των ισραηλινών πλοίων. Παράλληλα, η Αίγυπτος ζητά να αποσυρθούν τα βρετανικά στρατεύματα από την περιοχή.
1954: Το «Sports Illustrated» κυκλοφορεί για πρώτη φορά από την εταιρεία Time Inc. και κοστίζει 25 σεντς. Υποστηρίζεται ότι 250.000 συνδρομές είχαν πουληθεί πριν ακόμα το περιοδικό βγει από το τυπογραφείο.
1960: Η Κύπρος αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος.
1960: Ο Τζόζεφ Κίτινγκερ, πέφτει με αλεξίπτωτο από τα 31.330 μέτρα, πάνω από το Νιού Μέξικο. Μέχρι το 2003, διατηρεί το παγκόσμιο ρεκόρ ύψους αλλά και ελεύθερης πτώσης, καθώς πέταξε χωρίς να ανοίξει το αλεξίπτωτο τα πρώτα 25.700 μέτρα.
1962: Ο μάνατζερ των Beatles, Μπράιαν Έμπσταϊν, διώχνει από το συγκρότημα τον ντράμερ Πιτ Μπεστ και προσλαμβάνει στη θέση του τον Ρίγκο Σταρ. Περίπου ένα μήνα αργότερα, το συγκρότημα θα ηχογραφήσει την πρώτη του επιτυχία «Love me do».
1968: Οι «Jackson Five», το μικρότερο μέλος των οποίων ήταν ο Μάικλ Τζάκσον, κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους δίπλα στη Νταϊάνα Ρος και τη Σαμπρίμς, σε συναυλία στην Καλιφόρνια.
1969: Ο γιατρός Βασίλης Τσιρώνης καταλαμβάνει αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Αγρίνιο – Ιωάννινα με 28 επιβαίνοντες και το οδηγεί στα Τίρανα της Αλβανίας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει την διαμαρτυρία του για το δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας.
1974: Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά την αυτοεξορία του λόγω της δικτατορίας.
1983: Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος παραδέχεται ότι, ο πρώην αξιωματικός της Γκεστάπο, Κλάους Μπάρμπι, ο άνθρωπος, που στη Γαλλία αποκαλείται Χασάπης της Λυών, ήταν κατάσκοπος των Αμερικανών, από τους οποίους βοηθήθηκε για να διαφύγει στη Βολιβία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1987: Αεροσκάφος τύπου Douglas DC-9 που εκτελούσε την πτήση 255 των Northwest Airlines συντρίβεται λίγο μετά την απογείωση του από το Μητροπολιτικό αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ. Μοναδική επιζήσασα από τους συνολικά 156 επιβαίνοντες η 4χρονη Σεσίλια Σίσαν.
1988: Ξεκινά το διεθνές φιλικό τουρνουά του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη με τη συμμετοχή του Άγιαξ, της Πενιαρόλ και της Ατλέτικο Μαδρίτης, το οποίο κατακτούν οι Ολλανδοί σε τελικό με την ελληνική ομάδα. Με τον σύλλογο της Ουρουγουάης παίζει ο Ζίκο και με τους «ερυθρόλευκους» ο Λάγιος Ντέταρι.
1989: Σκοτώνονται 43 άτομα και τραυματίζονται 300 κατά την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου.
1990: Στη Νότια Αφρική, 140 άτομα χάνουν τη ζωή τους στις φυλετικές ταραχές σε κωμοπόλεις γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ.
1991: Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν υπόγεια πυρηνική δοκιμή στη Νεβάδα.
1993: Συνεχίζονται για έκτη μέρα η καταστροφική πυρκαγιά στη Θάσο, που έχει κάψει 2,5 χιλιάδες στρέμματα δάσους.
1994: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται η Λέσβος, εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκαλεί τεράστιες καταστροφές στην περιοχή του Πλωμαρίου.
1995: Στην Τσετσενία αρχίζει ο αφοπλισμός των ανταρτών, όπως προβλέπει η στρατιωτική συμφωνία με τη Ρωσία.
1996: Κηδεύεται στο Παραλίμνι της Κύπρου το δεύτερο θύμα της τουρκικής θηριωδίας, Σολωμός Σολωμού.
1997: Με τιμές αρχηγού κράτους γίνεται δεκτός στη Χίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
1999: Ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Μορίς Γκριν (9.79 στην Αθήνα), συλλαμβάνει και παραδίδει στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Σεβίλλης έναν Γάλλο, που προσπάθησε να κλέψει την τσάντα και το πορτοφόλι του συναθλητή και φίλου του Larry Wade.
2010: Πεθαίνει ο Δημήτριος Ιωαννίδης, Έλληνας στρατιωτικός και δικτάτορας κατά την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών σε ηλικία 98 ετών.
2020: Η θερμοκρασία φτάνει τους 54,4 βαθμούς Κελσίου στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια, εν μέσω ενός ιστορικού κύματος καύσωνα στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Αν επαληθευτεί, είναι η θερμότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη Γη τον Αύγουστο και η θερμότερη σε οποιονδήποτε μήνα από το 1931.
2020: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεμπλοκάρουν τις τηλεφωνικές γραμμές μεταξύ της χώρας και του Ισραήλ, καθώς και επιτρέπουν στους κατοίκους της χώρας να έχουν πρόσβαση σε ισραηλινούς ιστότοπους. Ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών Yoaz Hendel συγχαίρει την κυβέρνηση των Εμιράτων για την κίνηση αυτή.
2021: Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό που έπληξε την Αϊτή πριν από δύο ημέρες αυξάνεται σε 1.297 άτομα. Περισσότεροι από 5.700 άλλοι έχουν τραυματιστεί.
2021: Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, η Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο και η ιαπωνική κυβέρνηση εκδίδουν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι θα απαγορευτεί η είσοδος των θεατών στους παραολυμπιακούς χώρους στο Τόκιο και σε άλλους νομούς που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της εξάπλωσης του COVID-19.
Γεννήσεις σαν σήμερα 16 Αυγούστου
1744 – Πιέρ Μεσαίν, Γάλλος αστρονόμος
1895 – Άλμπερτ Κοέν, Ελβετός μυθιστοριογράφος
1913 – Μεναχέμ Μπεγκίν, πρωθυπουργός του Ισραήλ
1919 – Αντώνης Σαμαράκης, Έλληνας συγγραφέας
1920 – Τσαρλς Μπουκόφσκι, Αμερικανός λογοτέχνης
1929 – Μπιλ Έβανς, Αμερικανός τζαζ μουσικός
1930 – Ρόμπερτ Κάλπ, Αμερικανός ηθοποιός
1939 – Ανδρέας Σταματιάδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής ποδοσφαίρου
1944 – Τζέιμς Μισέλ, πρόεδρος των Σεϋχελλών
1946 – Μασούντ Μπαρζανί, Κούρδος πολιτικός
1954 – Τζέιμς Κάμερον, Καναδός σκηνοθέτης
1958 – Άντζελα Μπάσετ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1958 – Μαντόνα (Λουίζ Βερόνικα Τσικόνε), Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός
1960 – Τίμοθι Χάτον, Αμερικανός ηθοποιός
1962 – Στιβ Καρέλ, Αμερικανός ηθοποιός
1974 – Ρόμπιν Χουλ, Φινλανδός παίκτης του μπιλιάρδου
1975 – Παντελής Κωνσταντινίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1982 – Τζολεόν Λέσκοτ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
1983 – Νίκος Ζήσης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
Θάνατοι σαν σήμερα 16 Αυγούστου
1297 – Ιωάννης Β’ Μέγας Κομνηνός, βυζαντινός άρχοντας της Τραπεζούντας
1921 – Πέτρος Α’, βασιλιάς της Σερβίας
1938 – Ρόμπερτ Τζόνσον, Αμερικανός μπλουζ τραγουδιστής και μουσικός
1948 – Μπέιμπ Ρουθ, Αμερικανός μπεϊζμπολίστας
1949 – Μάργκαρετ Μίτσελ, Αμερικανίδα μυθιστοριογράφος
1956 – Μπέλα Λουγκόζι, Ούγγρος ηθοποιός
1971 – Βίλχελμ Λιστ, Γερμανός Στρατάρχης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
1975 – Βλαντιμίρ Κουτς, Σοβιετικός δρομέας
1977 – Έλβις Πρίσλεϊ, Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός
1986 – Νίκος Σύλλας, Έλληνας δισκοβόλος
1988 – Ελευθέριος Ελευθεριάδης, Έλληνας πολιτικός και συγγραφέας
2003 – Ιντί Αμίν, δικτάτορας της Ουγκάντας
2005 – Βίκυ Μοσχολιού, Ελληνίδα τραγουδίστρια
2005 – Αλεξάντερ Γκομέλσκι, Ρώσος προπονητής μπάσκετ
2006 – Αλφρέδο Στρέσνερ, πρόεδρος της Παραγουάης
2006 – Μητροπολίτης Κορίνθου Παντελεήμων
2010 – Δημήτριος Ιωαννίδης, Έλληνας στρατιωτικός και δικτάτορας
2016 – Ζοάο Χαβελάνζε, Βραζιλιάνος επιχειρηματίας
2018 – Αρίθα Φράνκλιν, Αμερικανίδα τραγουδίστρια-τραγουδοποιός
2019 – Πίτερ Φόντα, Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η δημοσιογράφος μίλησε για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε ενώ ήταν έγκυος
«Όλα πολύ καλά για το Maestro, αλλά είχε ένα μεγάλο ελάττωμα...»
Τι δήλωσε η πρώην σύζυγος του μεγάλου ερμηνευτή
Δεν είναι στενάχωρο οι άνθρωποι που ήταν φίλοι να μην είναι;
«Δε μπορώ να ακούω να λένε ένα βρεφάκι χοντρό. Bullying και στα μωρά;», συμπλήρωσε η τραγουδίστρια
«Αγαπώ την πατρίδα μου και τα παιδιά μου», ανέφερε ο ηθοποιός
Η νεότερη ανάρτησή της αναφορικά με την εγκυμοσύνη της
«Δεν έκανα εγώ το λάθος. Εγώ το διόρθωσα» - Η συγκλονιστική ατάκα του Καπετάν Δεκάξι
Η χιουμοριστική ανάρτηση στο Instagram
«Μιλάει για κάτι που είναι πολύ δύσκολο πια»
Τι δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου και η απάντηση του τραγουδιστή
Οι δυο άνδρες είχαν συνεργαστεί στο «Πενήντα Πενήντα»
Η παλαιότερη κυριακάτικη εφημερίδα στον κόσμο περνά στη νεοφυή Tortoise Media
Τι είπε σχετικά με την δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη
Πότε συνειδητοποίησε το λάθος του
Τι δήλωσε για την αλλαγή στην εμφάνισή της
Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης κατάφερε πάλι να χωρίσει στα δύο το τηλεοπτικό κοινό
Τι είπε για την εγκυμοσύνη της και τους δύο υποψήφιους νονούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.