Κοσμος

Αγωνία για την τύχη του μικρού Εμίλ - Χάθηκε πριν από τέσσερις ημέρες στις Άλπεις

«Καμία ένδειξη» για το που βρίσκεται

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξαφάνιση παιδιού στις Άλπεις - Έρευνες από την αστυνομία

Γαλλία: Εξαφάνιση παιδιού 2,5 ετών από χωριό στις Άλπεις - Έρευνες από την αστυνομία

Μεγάλη αγωνία κυριαρχεί για την εξαφάνιση του μικρού Εμίλ, ενός αγοριού ηλικίας 2,5 ετών, το οποίο χάθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου σε ένα χωριό των Άλπεων στη Γαλλία. Από τότε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το τι απέγινε το παιδί και κανένα ίχνος που να οδηγεί στους πιθανούς απαγωγείς του, παρά τις εντατικές έρευνες και την κινητοποίηση για την εύρεσή του.

Αστυνομικοί, πυροσβέστες και δεκάδες εθελοντές αναζητούν το αγοράκι χωρίς μέχρι τώρα να έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. 

Οι έρευνες επικεντρώνονται γύρω από το χωριό Ο-Βερνέ, σε μια κοινότητα 25 κατοίκων που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το χωριό. 800 χωροφύλακες, πυροσβέστες, εθελοντές, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη με θερμικές κάμερες και σκύλοι ανιχνευτές, έχουν συμμετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του Εμίλ. 

Το αγοράκι, που μόλις είχε φτάσει στο Ο-Βερνέ για να περάσει τις διακοπές με τους παππούδες του, χάθηκε γύρω στις 18.00 το απόγευμα του Σαββάτου. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, έφυγε από το σπίτι των παππούδων και δύο άνθρωποι το είδαν να κατεβαίνει μια κατηφόρα. Από εκείνο το σημείο και μετά, χάθηκαν τα ίχνη του.

Οι αρχές έκαναν έκκληση σε τυχόν μάρτυρες και έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του Εμίλ, ενός ξανθού αγοριού με καστανά μάτια, που φορούσε κίτρινο μπλουζάκι, λευκό σορτσάκι και αθλητικά παπούτσια.

Το χωριό Βερνέ, όπου κατοικούν 125 άνθρωποι, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στον ορεινό όγκο Τρουά Εβεσέ, στην ίδια περιοχή όπου συνετρίβη το 2015 ένα Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings. Το δυστύχημα προκλήθηκε σκόπιμα από τον συγκυβερνήτη του αεροσκάφους και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 144 επιβάτες και τα πέντε μέλη του πληρώματος. Πρόσφατα τοποθετήθηκε στο Βερνέ μια αναμνηστική στήλη στη μνήμη των θυμάτων.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου αργά χθες, ο εισαγγελέας Ρεμί Αβόν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε κανένα στοιχείο, καμία πληροφορία, κανένα ίχνος που να μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε αυτή την εξαφάνιση».

Ο εισαγγελέας διαβεβαίωσε τον Τύπο ότι «η έρευνα συνεχίζεται», αλλά τόνισε ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από την Κυριακή, ενώ, σύμφωνα με το γαλλικό BFMTV, οι έρευνες σε αυτό στάδιο θα λήξουν σήμερα το απόγευμα. «Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με προχθές, μετά την παραλαβή των δύο μαρτυριών», δήλωσε ο Αβόν. «Πιέζουμε πραγματικά τις έρευνες στο πεδίο όσο περισσότερο μπορούμε».

Ο Αβόν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι, εκτός από τη φυσική έρευνα, οι ερευνητές εξετάζουν για τυχόν στοιχεία σε τοπικά τηλεφωνικά αρχεία για να προσδιορίσουν «ποιες τηλεφωνικές κλήσεις έγιναν, από ποιον και προς ποιον», την ώρα της εξαφάνισης, καθώς και ποια κινητά τηλέφωνα ήταν συνδεδεμένα με τα τοπικά δίκτυα τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Εξαφάνιση Εμίλ: Τα σενάρια για την τύχη του παιδιού

Σύμφωνα με τη γαλλική «La Provence», οι αξιωματούχοι ερευνούν αν ο Eμίλ θα μπορούσε να είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο ή τρακτέρ και το σώμα του να είχε μεταφερθεί.

«Είτε έκρυψαν το πτώμα μετά από ατύχημα, είτε το απομάκρυναν», δήλωσε εκπρόσωπος της χωροφυλακής, προσθέτοντας ότι οι σκύλοι ανιχνευτές θα είχαν ήδη βρει στοιχεία στην περιοχή.

«Είναι προφανές ότι, μετά από 48 ώρες, έχουμε περάσει σε άλλη διάσταση. Οι ακροάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της χωροφυλακής, αναφερόμενος στις συνεντεύξεις που διεξάγονται με κατοίκους και πιθανούς μάρτυρες.

«Φυσικά, εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα τον βρούμε ζωντανό, αλλά αλλού. Αν ήταν νεκρός στην περίμετρο, τα σκυλιά θα τον είχαν εντοπίσει», ανέφερε ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας «Le Point».

«Αν ήταν ζωντανός και κρυμμένος, θα τον είχαμε επίσης βρει, δεδομένων των μέσων που έχουν αναπτυχθεί».

«Η ελπίδα είναι ότι ο Εμίλ είναι κρυμμένος στην ύπαιθρο και θα βγει όταν ακούσει τη φωνή της μητέρας του να ακούγεται από ένα ελικόπτερο», δήλωσε πηγή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

«Ο Εμίλ κυνηγούσε πάντα πεταλούδες και θα μπορούσε να έχει απομακρυνθεί πολύ, πριν κρυφτεί κάπου για έναν υπνάκο» πρόσθεσε μια άλλη πηγή, μεταδίδει η βρετανική Daily Mail, καθώς η εξαφάνιση του μικρού αγοριού έχει τραβήξει το διεθνές ενδιαφέρον.

Με την ελπίδα να βρεθούν πιθανά στοιχεία, η αστυνομία μιλάει επίσης με την ευσεβή καθολική μητέρα του αγοριού, η οποία απηύθυνε έκκληση για προσευχές για τον γιο της και την ασφαλή επιστροφή του.

Η αστυνομία διερευνά επίσης και το σενάριο το αγόρι να απήχθη, παρά το γεγονός ότι απέκλειε κάθε υπόνοια απαγωγής μόλις πριν από 24 ώρες.

«Είναι δυόμισι ετών, μπορούσε να περπατήσει σε αρκετή απόσταση. Όμως, οι έρευνες που κάναμε τις τελευταίες δύο ημέρες θα έπρεπε να μας είχαν επιτρέψει να τον εντοπίσουμε», δήλωσε ο Marc Chappuis, ο αστυνομικός που είναι υπεύθυνος για την περιοχή Άλπ-ντε-Οτ-Προβάνς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ