Κοσμος

Σαν σήμερα το 1946, το παραλίγο θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα του εκκεντρικού μεγιστάνα Χάουαρντ Χιουζ

Το χρονικό της συντριβής του XF-11 στo Μπέβερλι Χιλς και τα επεισόδια ενός μυθιστορηματικού βίου

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα 7 Ιουλίου 1946, το αεροσκάφος XF-11 του Χάουαρντ Χιουζ συντρίβεται στο Μπέβερλι Χιλς - Το επεισόδιο που ενέπνευσε το «Aviator» του Μάρτιν Σκορσέζε.
Πυροσβέστης προσπαθεί να σβήσει τις φλόγες από τα συντρίμμια του αεροσκάφους XF-11 του Χάουαρντ Χιουζ, το οποίο χτύπησε και πυρπόλησε τρία σπίτια και ένα γκαράζ προτού εκραγεί σε ένα άδειο οικόπεδο © Bettmann/Getty Images

Σαν σήμερα 7 Ιουλίου 1946, το αεροσκάφος XF-11 του Χάουαρντ Χιουζ συντρίβεται στο Μπέβερλι Χιλς - Το επεισόδιο που ενέπνευσε το «Aviator» του Μάρτιν Σκορσέζε.

Χάουαρντ Ρόμπαρντ Χιουζ Τζούνιορ, κατά κόσμον Χάουαρντ Χιουζ: Αμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας, παραγωγός ταινιών, αεροπόρος και φιλάνθρωπος, γνωστός κατά τη διάρκεια της ζωής του ως ένας από τους πιο σημαντικούς και οικονομικά επιτυχημένα ανθρώπους στον κόσμο. Σαν σήμερα το 1946, ενεπλάκη σε ένα ατύχημα αεροσκάφους που κόντεψε να του κοστίσει τη ζωή.

Ο Χάουαρντ Χιουζ έγινε αρχικά γνωστός ως παραγωγός ταινιών και στη συνέχεια ως σημαντική προσωπικότητα στον κλάδο της αεροπορίας. Αργότερα έγινε γνωστός για την εκκεντρική συμπεριφορά του και τον ιδιόρρυθμο τρόπο ζωής του, που προκλήθηκαν εν μέρει από την επιδεινούμενη ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, τον χρόνιο πόνο από το σχεδόν θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα και την αυξανόμενη κώφωσή του.

Ως μεγιστάνας του κινηματογράφου, ο Χιουζ κέρδισε τη φήμη του στο Χόλιγουντ στα τέλη της δεκαετίας του 1920, όταν παρήγαγε ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού και συχνά αμφιλεγόμενες, όπως τα «The Racket» (1928), «Οι Άγγελοι της κόλασης» (1930) και το «Σκάρφεϊς» (1932). Αργότερα ανέλαβε το κινηματογραφικό στούντιο RKO Pictures, το 1948, αναγνωρισμένο ως ένα από τα πέντε μεγάλα στούντιο της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ.

Μέσα από το ενδιαφέρον του για αεροπορικά και αεροδιαστημικά ταξίδια, ο Χιουζ δημιούργησε την εταιρεία αεροσκαφών Χιουζ το 1932, προσλαμβάνοντας πολυάριθμους μηχανικούς, σχεδιαστές και εργολάβους. Πέρασε το υπόλοιπο της δεκαετίας του 1930 και μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1940 καθορίζοντας πολλαπλά παγκόσμια αεροπορικά ρεκόρ ταχύτητας και κατασκευάζοντας πρωτοποριακά μοντέλα αεροσκαφών.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Χιουζ επέκτεινε την οικονομική του αυτοκρατορία ώστε να περιλαμβάνει αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις στο Λας Βέγκας, όπως ακίνητα, ξενοδοχεία, καζίνο και μέσα ενημέρωσης. Γνωστός εκείνη την εποχή ως ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στην πολιτεία της Νεβάδα, του αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό η μετατροπή του Βέγκας σε έναν πιο εκλεπτυσμένο κοσμοπολίτικο προορισμό.

Το σχεδόν θανατηφόρο δυστύχημα του Χάουαρντ Χιουζ με το Hughes XF-11 το 1946

Εν ζωή λάτρης των αεροσκαφών και πιλότος, ο Χάουαρντ Χιουζ επέζησε από τέσσερα αεροπορικά ατυχήματα: Ένα κατά της κινηματογράφησης των «Αγγέλων της Κόλασης», ένα κατά την επίτευξη του ρεκόρ ταχύτητας στο Hughes Racer, ένα στη λίμνη Μιντ το 1943, καθώς και το σχεδόν θανατηφόρο δυστύχημά του με το Hughes XF-11 το 1946.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, είχε προηγηθεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του, όταν στις 14 Ιουλίου 1938, ο Χιουζ έκανε ρεκόρ ολοκληρώνοντας μια πτήση σε όλο τον κόσμο σε μόλις 91 ώρες.

Ο Χιουζ απογειώθηκε από τη Νέα Υόρκη και συνέχισε στο Παρίσι, τη Μόσχα, το Ομσκ, το Γιακούτσκ, το Φέρμπανκς και τη Μινεάπολη και στη συνέχεια επέστρεψε στη Νέα Υόρκη. Ο Χιουζ επιθυμούσε αυτή η πτήση να αποτελέσει θρίαμβο της αμερικανικής αεροπορικής τεχνολογίας, αποδεικνύοντας ότι ήταν δυνατή η ασφαλής αεροπορική μεταφορά μεγάλων αποστάσεων. 

Σαν σήμερα 7 Ιουλίου 1946, το αεροσκάφος XF-11 του Χάουαρντ Χιουζ συντρίβεται στο Μπέβερλι Χιλς - Το επεισόδιο που ενέπνευσε το «Aviator» του Μάρτιν Σκορσέζε.
Ο Χάουαρν Χιουζ με ένα Boeing 100 τη δεκαετία του 1940 © Wikimedia Commons

Την άνοιξη του 1943, ο Χιουζ πέρασε σχεδόν ένα μήνα στο Λας Βέγκας, δοκιμάζοντας το αμφίβιο αεροσκάφος Sikorsky S-43, εξασκούμενος σε προσγειώσεις στη λίμνη Μιντ.

Στις 17 Μαΐου 1943, ο Χιουζ πέταξε με το αεροσκάφος Sikorsky από την Καλιφόρνια, μεταφέροντας δύο επιθεωρητές της αρχής πολιτικής αεροπορίας, δύο υπαλλήλους του και την ηθοποιό Άβα Γκάρντνερ. Ο Χιουζ άφησε την Γκάρντνερ στο Λας Βέγκας και προχώρησε στη λίμνη Μιντ για να πραγματοποιήσει δοκιμές καταλληλότητας στο S-43.

Η δοκιμαστική πτήση δεν πήγε καλά. Το Sikorsky συνετρίβη στη λίμνη Μιντ, ενώ σκοτώθηκε ένας επιθεωρητής της CAA και ένας υπάλληλος του Χιουζ. Ο ίδιος ο μεγιστάνας υπέστη σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι όταν προσέκρουσε στον πίνακα ελέγχου και διασώθηκε από ένα άλλο μέλος του αεροσκάφους.

Αναγκάστηκε να πληρώσει τους δύτες 100.000 δολάρια για να μαζέψουν το αεροσκάφος και αργότερα ξόδεψε περισσότερα από 500.000 δολάρια για την αποκατάστασή του.

Σαν σήμερα 7 Ιουλίου 1946, το αεροσκάφος XF-11 του Χάουαρντ Χιουζ συντρίβεται στο Μπέβερλι Χιλς - Το επεισόδιο που ενέπνευσε το «Aviator» του Μάρτιν Σκορσέζε.
Το Hughes XF-11 εν πτήσει © Wikimedia Commons

Ο Χιουζ ενεπλάκη σε ένα ακόμη σχεδόν θανατηφόρο ατύχημα αεροσκάφους στις 7 Ιουλίου 1946, ενώ πραγματοποιούσε την πρώτη πτήση του πρωτότυπου αναγνωριστικού αεροσκάφους των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, του XF-11, κοντά στο αεροδρόμιο Χιουζ στο Κάλβερ Σίτι της Καλιφόρνια.

Μια διαρροή πετρελαίου προκάλεσε πρόβλημα στην έλικα αντίθετης περιστροφής, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να χάσει γρήγορα υψόμετρο. Ο Χιουζ προσπάθησε να σώσει το αεροσκάφος προσγειώνοντάς το στο γήπεδο γκολφ του Λος Άντζελες, αλλά λίγα δευτερόλεπτα πριν φτάσει στο γήπεδο, το XF-11 ξεκίνησε τη δραματική πτώση του, προτού συντριβεί στo Μπέβερλι Χιλς.

Όταν το XF-11 τελικά σταμάτησε αφού κατέστρεψε τρία σπίτια, οι δεξαμενές καυσίμων εξερράγησαν, πυρπολώντας το αεροσκάφος και ένα κοντινό σπίτι.

Ο Χιουζ κατάφερε να βγει από τα φλεγόμενα συντρίμμια, αλλά ξάπλωσε δίπλα στο αεροσκάφος και διεσώθη από κάποιον που έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή. Υπέστη σημαντικά κατάγματα κατά τη συντριβή, όπως συντριπτικό κάταγμα κλείδας, και πολλαπλά ραγισμένα πλευρά, όπως επίσης διάτρηση αριστερού πνεύμονα, μετατόπιση της καρδιάς και πολυάριθμα εγκαύματα τρίτου βαθμού. Παρά τα σοβαρά τραύματά του, ο Χιουζ ανάρρωσε πλήρως.

Μετά από χρόνια ψυχικής και σωματικής παρακμής, ο Χιουζ πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια το 1976, σε ηλικία 70 ετών. Σήμερα, η κληρονομιά του διατηρείται μέσω του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ και της Howard Hughes Corporation.

The 6,000 Horsepower Plane that Nearly Killed Howard Hughes - The XF-11

Οι εκκεντρικές πτήσεις του Χάουαρντ Χιουζ στην ποπ κουλτούρα

Η ζωή του Χιουζ αποτέλεσε αντικείμενο πολυάριθμων βιβλίων, ταινιών και ντοκιμαντέρ.

Στο φιλμ «The Aviator» του 2004, σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Σκορσέζε, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο υποδύεται τον Χάουαρντ Χιουζ. Η ταινία επικεντρώνεται στην προσωπική ζωή του από τη δημιουργία των «Αγγέλων της Κόλασης» μέχρι τις πλέον επιτυχημένες πτήσεις του.

Έχοντας αναγνωριστεί από κοινό και κριτικούς, η ταινία προτάθηκε για έντεκα βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας πέντε χρυσά αγαλματίδια, για την Καλύτερη Φωτογραφία, Καλύτερο Μοντάζ, Καλύτερη ενδυματολογία, Καλύτερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση, καθώς και το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου για την Κέιτ Μπλάνσετ.

The Aviator (2004) Official Trailer #1 - Leonardo DiCaprio

Γεγονότα σαν σήμερα 7 Ιουλίου

1456: Η Ζαν ντ’ Αρκ αθωώνεται από την Καθολική Εκκλησία, 25 χρόνια μετά το ρίξιμό στην πυρά ως αιρετική.

1550: Οι Ισπανοί κονκισταδόρες φέρνουν τη σοκολάτα στην Ευρώπη, που σύντομα θα γίνει το αγαπημένο ρόφημα των ευγενών.

1745: Πρωτοτραγουδιέται το «God Save the King», προς τιμήν του βασιλιά Γεώργιου Β’. Πρόκειται για ένα λαϊκό τραγούδι, άγνωστου συνθέτη, το οποίο αργότερα θα καθιερωθεί ως ο Εθνικός Ύμνος της Μεγάλης Βρετανίας.

1770: Ο τουρκικός στόλος καταστρέφεται στον λιμένα Τσεσμέ της Σμύρνης από τους Ρώσους, με τους οποίους συνεργάζονται και τέσσερα ελληνικά πλοία. Σε αντίποινα, οι Τούρκοι σφάζουν 1.000 Έλληνες της Σμύρνης.

1828: Υπογράφεται πρωτόκολλο μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων για την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, με σκοπό την εκδίωξη των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ.

1896: Καταγράφεται ο πρώτος αγώνας επίδειξης βόλεϊ στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Εμπνευστής του, ο Γουίλιαμ Μόργκαν, συμφοιτητής του Τζον Νάισμιθ που επινόησε το μπάσκετ.

1923: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, με κοινή δήλωσή τους, ανακοινώνουν ότι επήλθε συμφωνία εφ’ όλων των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1969: Στον Καναδά, η γαλλική γλώσσα εξισώνεται με την αγγλική και γίνεται μια από τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους.

1974: H Δυτική Γερμανία κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.Το total football της Ολλανδίας δεν ήταν αρκετό για να ανακόψει την πορεία της διοργανώτριας προς τη δόξα. Η Ολλανδία μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου ως φαβορί μετά τα όσα είχε επιδείξει σε διεθνές και διασυλλογικό (μέσω της βάσης της, του Αγιαξ) επίπεδο, ενώ η Δυτική Γερμανία είχε ως δική της βάση έξι παίκτες της Μπάγερν Μονάχου, της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 1974. Η δυτική Γερμνανία συντρίβει την Ολλανδία 2-1 και γίνεται πρωταθλήτρια του κόσμου.

1989: Συνολικά 144 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταθέτουν πρόταση κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλων 5 υπουργών του ΠΑΣΟΚ, για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ανοίγοντας το δρόμο για τη λεγόμενη Κάθαρση.

2005: Καμικάζι σκορπούν το θάνατο στη Βρετανία. Η τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου, που αποδίδεται σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση, προκαλεί το θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 700. Παράλληλα δημιουργείται το μεγαλύτερο δυνατόν αίσθημα ανασφάλειας στη Γηραιά Ήπειρο. Οι τέσσερις νεαροί βομβιστές –Χασίμπ Χουσεΐν, Μοχάμεντ Σιντίκ Χαν, Ζερμέιν Λίντσεϊ και Σεχζάντ Τανουίρ- οπλίστηκαν με τέσσερις σάκους με εκρηκτικά και εξαπέλυσαν τις αιματηρές επιθέσεις. Οι υπηρεσίες ασφαλείας και η κυβέρνηση δέχθηκαν σφοδρή κριτική επειδή δεν μπόρεσαν να προλάβουν τις επιθέσεις. Η ατμόσφαιρα θύμιζε την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

2015:  Ο 25χρονος Μίκα Ξαβιέ Τζόνσον, πρώην στέλεχος του στρατού των ΗΠΑ, άνοιξε πυρ ενάντια αστυνομικών στο Ντάλας, με αποτέλεσμα να σκοτώσει πέντε από αυτούς και να τραυματίσει άλλους εφτά

Γεννήσεις σαν σήμερα 7 Ιουλίου

1207 – Αγία Ελισάβετ της Ουγγαρίας
1528 – Άννα της Αυστρίας, δούκισσα της Βαυαρίας
1833 – Φελισιέν Ροπς, Βέλγος καλλιτέχνης
1860 – Γκούσταβ Μάλερ, Αυστριακός συνθέτης
1893 – Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ρώσος ποιητής
1899 – Τζορτζ Κιούκορ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1901 – Βιττόριο ντε Σίκα, Ιταλός σκηνοθέτης
1903 – Στίβεν Ράνσιμαν, Άγγλος ιστορικός
1936 – Νίκος Ξυλούρης, Έλληνας τραγουδιστής
1940 – Ρίνγκο Σταρ, Άγγλος μουσικός (The Beatles και Plastic Ono Band)
1945 – Μάτι Σάλμινεν, Φινλανδός τραγουδιστής της όπερας
1947 – Γκιανέντρα, βασιλιάς του Νεπάλ
1976 – Μπερενίς Μπεζό, Αργεντινή ηθοποιός
1984 – Μηνάς Αλοζίδης, Έλληνας αθλητής
1984 – Αλμπέρτο Ακουιλάνι, Ιταλός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι σαν σήμερα 7 Ιουλίου

1304 – Πάπας Βενέδικτος ΙΑ΄
1307 – Εδουάρδος Α’, βασιλιάς της Αγγλίας
1908 – Δημήτριος Βικέλας, Έλληνας λόγιος
1930 – Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Σκωτσέζος συγγραφέας
1942 – Θωμάς Ξενάκης, Έλληνας γυμναστής
1972 – Αθηναγόρας, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1973 – Μαξ Χορκχάιμερ, Γερμανός φιλόσοφος
2006 – Σιντ Μπάρετ, Άγγλος μουσικός (Pink Floyd και Stars)
2014 – Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε, Γεωργιανός πολιτικός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ