Κοσμος

Σαν σήμερα 5 Ιουλίου 1946 η Μισελίν Μπερναντίνι ποζάρει με το πρώτο μπικίνι στο Παρίσι

Το μαγιό που σκανδάλισε τη μεταπολεμική Ευρώπη και η νέα εποχή του σώματος

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα 5 Ιουλίου: Το 1946 ο Γάλλος σχεδιαστής Λουί Ρεάρ λανσάρει το πρώτο μπικίνι - Μοντέλο του η χορεύτρια Μισελίν Μπερναντίνι.
Η 19χρονη Μισελίν Μπερναντίνι στο Piscine Molitor με το πρώτο μπικίνι. Στα χέρια της, η συσκευασία του πρωτοποριακού μαγιό © Wikimedia Commons

Σαν σήμερα 5 Ιουλίου: Το 1946 ο Γάλλος σχεδιαστής Λουί Ρεάρ λανσάρει το πρώτο μπικίνι - Μοντέλο του η χορεύτρια Μισελίν Μπερναντίνι.

Ο Γάλλος σχεδιαστής Λουί Ρεάρ αποκαλύπτει σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου 1946, ένα τολμηρό για την εποχή μαγιό αποτελούμενο από δύο κομμάτια στο Piscine Molitor, μια δημοφιλή πισίνα της Πόλης του Φωτός.

Η παριζιάνα χορεύτρια Μισελίν Μπερναντίνι πόζαρε ως το μοντέλο της νέας μόδας, την οποία ο Ρεάρ ονόμασε «μπικίνι», εμπνευσμένος από μια ατομική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε έξω από την ατόλη Μπικίνι στον Ειρηνικό Ωκεανό νωρίτερα εκείνη την εβδομάδα.

Οι Ευρωπαίες άρχισαν για πρώτη φορά να φορούν μαγιό δύο τεμαχίων που αποτελούνταν από ένα καπίστρι και σορτς στη δεκαετία του 1930, αλλά στις πρώιμες εκείνες εκδοχές του, μόνο ένα κομμάτι της μέσης ήταν ορατό, ενώ ο αφαλός έμενε καλυμμένος διακριτικά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το σεμνό μπανιερό έκανε την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι ελλείψεις σε υφάσματα κατά τη διάρκεια του πολέμου επέβαλαν την αφαίρεση του πάνελ της φούστας και άλλων περιττών υλικών.

Στο μεταξύ, στην Ευρώπη, οι οχυρωμένες ακτές και οι εισβολές των Συμμάχων περιόρισαν τις δραστηριότητες στην παραλία και η ανάπτυξη των μαγιό, όπως και οτιδήποτε άλλου μη στρατιωτικής πρακτικής χρήσης, τέθηκε σε αναστολή.

Το μπικίνι στην μεταπολεμική κοσμογονία

Το 1946, οι Δυτικοευρωπαίοι χαιρέτησαν με χαρά το πρώτο καλοκαίρι χωρίς πόλεμο εδώ και χρόνια, και Γάλλοι σχεδιαστές έφτιαξαν μόδες που ταιριάζουν με την απελευθερωμένη διάθεση των ανθρώπων.

Δύο Γάλλοι σχεδιαστές, ο Ζακ Χάιμ και ο Λουί Ρεάρ ανέπτυξαν ανταγωνιστικά πρωτότυπα του μπικίνι. Ο Χάιμ ονόμασέ το δικό του «άτομο» και το διαφήμισε ως «το μικρότερο μαγιό στον κόσμο».

Το μαγιό του Ρεάρ, το οποίο ήταν βασικά ένα σουτιέν και δύο ανεστραμμένα τρίγωνα υφάσματος που συνδέονταν με κορδόνι, ήταν στην πραγματικότητα σημαντικά μικρότερο. Φτιαγμένο από λιγοστό ύφασμα, ο Ρεάρ προώθησε τη δημιουργία του ως «μικρότερο από το μικρότερο μαγιό του κόσμου».

Σχεδιάζοντας το ντεμπούτο του νέου του μαγιό, ο Ρεάρ δυσκολεύτηκε να βρει επαγγελματία μοντέλο που θα άξιζε να φορέσει το σκανδαλώδες ένδυμα Έτσι, στράφηκε στη Μισελίν Μπερναντίνι, μια εξωτική χορεύτρια στο Casino de Paris, η οποία δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να εμφανιστεί σχεδόν γυμνή δημόσια.

Ως υπαινιγμό στους πηχυαίους τίτλους που ήξερε ότι θα προκαλούσε το μαγιό του, τύπωσε γραμματοσειρές εφημερίδας στο μπικίνι που φόρεσε η Μπερναντίνι στις 5 Ιουλίου στο Piscine Molitor. Το μπικίνι ήταν μεγάλη επιτυχία, ειδικά μεταξύ των ανδρών, και η Μπερναρντίνι έλαβε περίπου 50.000 επιστολές θαυμαστών.

The Shocking History Of The Bikini

Σύντομα, τολμηρές νεαρές γυναίκες με μπικίνι προκαλούσαν αίσθηση στις ακτές της Μεσογείου. Η Ισπανία και η Ιταλία ψήφισαν μέτρα που απαγορεύουν το μπικίνι στις δημόσιες παραλίες, αλλά αργότερα συνθηκολόγησαν με την αλλαγή εποχής, όταν το μαγιό έγινε βασικός πυλώνας των ευρωπαϊκών παραλιών τη δεκαετία του 1950. Η επιχείρηση του Ρεάρ εκτοξεύτηκε στα ύψη και στις διαφημίσεις κράτησε ζωντανό το μυστήριο του μπικίνι δηλώνοντας ότι ένα κοστούμι δύο τεμαχίων δεν ήταν γνήσιο μπικίνι, «εκτός αν μπορούσε να τραβηχτεί μέσα από μια βέρα».

Η πουριτανική Αμερική αντιστάθηκε με επιτυχία στο μπικίνι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν μια νέα έμφαση στη νεανική απελευθέρωση έφερε το μαγιό μαζικά στις παραλίες των ΗΠΑ. Η τάση εκφράστηκε από τον ποπ τραγουδιστή Μπράιαν Χάιλαντ, ο οποίος τραγούδησε το «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka-Dot Bikini» το 1960, από τις εφηβικές ταινίες της Ανέτ Φουνιτσέλο και του Φράνκι Άβαλον, καθώς και από την κουλτούρα του σέρφ στην Καλιφόρνια, η οποία εξυμνήθηκε από μουσικά σχήματα σαν τους Beach Boys. Από τότε, η δημοτικότητα του μπικίνι συνέχισε να αυξάνεται.

(Με πληροφορίες του History)

Γεγονότα σαν σήμερα 5 Ιουλίου

1316: Διεξάγεται η Μάχη της Μανωλάδας στην Κοίλη Ηλεία, μεταξύ των στρατευμάτων του Λουδοβίκου της Βουργουνδίας και του Φερδινάνδου της Μαγιόρκας για τον έλεγχο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Ο Λουδοβίκος θα επικρατήσει και θα παραμείνει κυρίαρχος του Πριγκιπάτου.

1610: Ο Βρετανός έμπορος από το Μπρίστολ, Τζον Γκάι, μαζί με άλλους 39 άποικους φεύγουν από το Μπρίστολ για τη Νέα Γη στον Καναδά.

1687: Ο Ισαάκ Νεύτων εκδίδει το κυριότερο έργο του, τις τρίτομες Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας, όπου παραθέτει τα τρία αξιώματα της Μηχανικής και το νόμο της Βαρύτητας.

1821: Δύναμη 36 τουρκικών πλοίων κανονιοβολεί τη Σάμο και επιχειρεί απόβαση. Η δύναμη αποβάσεως, αποτελούμενοι από 300 άνδρες, υφίσταται πανωλεθρία. Ισχυρή δύναμη Κρητών επιτίθεται εναντίον 5.000 Τούρκων κοντά στα Χανιά και τους τρέπει σε φυγή με σοβαρότατες απώλειες.

1824: Περίπου 600 Έλληνες νικούν πάνω από 3.000 Τούρκους, υπό τον Ομέρ Πασά της Καρύστου, στην περιοχή Μαραθώνα.

1930: Ο Έλληνας σεφ Γιώργος Σταθάκης επιχειρεί να πέσει από τους καταρράχτες του Νιαγάρα μέσα σ’ ένα βαρέλι. Εγκλωβίζεται, όμως, στο πίσω μέρος του καταρράκτη για 18 ώρες και πεθαίνει από ασφυξία.

1934: «Ματωμένη Πέμπτη»: Η Αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο πυροβολεί κατά απεργών λιμενεργατών και σκοτώνει δύο.

1943: Η επίθεση τον Γερμανών στο Κουρσκ.

1946: Ο Γάλλος μηχανικός, Λουί Ρεάρ, επιδεικνύει το πρώτο μαγιό μπικίνι σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι.

1948: Θεσπίζεται από τους Εργατικούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

1950: Η Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, παρέχει σε όλους τους Εβραίους με νόμο το δικαίωμα να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

1962: H Αλγερία γίνεται ανεξάρτητη από τη Γαλλία.

1964: Παρουσιάζεται το Σχέδιο Άτσεσον για την λύση του Κυπριακού. Προβλέπει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, έναντι ανταλλαγμάτων για την Τουρκία (Παραχώρηση της Χερσονήσου της Καρπασίας στην Τουρκία ή μίσθωση της Χερσονήσου της Καρπασίας και παραχώρηση του Καστελόριζου στην Τουρκία). Θα απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

1965: Η Μαρία Κάλλας δίνει την τελευταία της παράσταση, τραγουδώντας «Τόσκα» στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου.

1975: To Πράσινο Ακρωτήριο γίνεται ανεξάρτητο κράτος από την Πορτογαλία.

1986: Ξανανοίγει για το κοινό το Άγαλμα της Ελευθερίας, στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, μετά από εντατικές εργασίες συντήρησης.

1991: Ο Νέλσον Μαντέλα εκλέγεται πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.

1994: Αρχίζει στο Μιλάνο η δίκη για τα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα, για τα οποία βαρύνονται εξέχοντα μέλη της παλιάς φρουράς των Ιταλών πολιτικών και τα οποία προκαλούν την ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου της γειτονικής χώρας.

1996: Γεννιέται η Ντόλι το πρόβατο, το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό. Η γέννηση της Ντόλι δημιούργησε πάταγο διεθνώς. Το 1999 οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα κύτταρα της Ντόλι άρχισαν να γερνάνε γρηγορότερα από ό,τι στα άλλα πρόβατα, ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας. Ορισμένοι μοριακοί βιολόγοι υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν να παραχθούν κλώνοι, χωρίς το αρχικό γενετικό υλικό των ενηλίκων που χρησιμοποιείται στη διαδικασία της «πυρηνικής μεταφοράς» να γερνά ταχύτερα από το νεαρό κλώνο. Στη μέθοδο της πυρηνικής μεταφοράς ως «πρώτη ύλη» χρησιμοποιούνται ωάρια, από τα οποία έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας με το γενετικό υλικό, και κύτταρα του ενήλικου οργανισμού που πρόκειται να «αντιγραφεί». Η Ντόλι θανατώθηκε στην ηλικία που είχε το πρόβατο-δότης, όταν εφαρμόστηκε ο κλωνισμός.

2004: Λαμπρή υποδοχή επιφυλάσσουν η Πολιτεία και χιλιάδες φίλαθλοι στους Έλληνες διεθνείς, που επιστρέφουν από την Πορτογαλία μετά την κατάκτηση του Euro 2004. Μια μεγάλη γιορτή στήνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου οι διεθνείς μας αποθεώνονται από τους χιλιάδες Έλληνες, που έχουν κατακλύσει τόσο το Στάδιο όσο και ολόκληρη τη διαδρομή, που τους φέρνει από το αεροδρόμιο.

2006: Η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει 4 πυραύλους μικρής εμβέλειας, έναν μεσαίας εμβέλειας και έναν μεγάλου βεληνεκούς Taepodong-2.

2009: Οι Ρότζερ Φέντερερ σπάει όλα τα ρεκόρ κερδίζοντας το 15ο του Grand Slam επικρατώντας στο Γουίμπλεντον του Άντι Ρόντικ.

2015: Πανηγυρικό ήταν το κλίμα στο Σύνταγμα και την πλατεία Κλαυθμώνος μετά τη συντριπτική επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου. Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, «Όχι» ψήφισαν 3.558.450 ψηφοφόροι δηλαδή το 61,31%. Αντίθετα, 2.245.537 ψηφοφόροι, δηλαδή ποσοστό 38,69%, ψήφισαν «Ναι». Το εκλογικό σώμα κλήθηκε να απαντήσει αν εγκρίνει ή απορρίπτει την πρόταση των δανειστών της 25ης Ιουνίου 2015, η οποία προκάλεσε και την αποχώρηση της κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις. Υπέρ του «ΟΧΙ» τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή, ενώ υπέρ του «ΝΑΙ» η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. ΤΟ ΚΚΕ προέτρεψε τους ψηφοφόρους να ρίξουν άκυρο.

Γεννήσεις σαν σήμερα 5 Ιουλίου

1321 – Ιωάννα του Πύργου, βασίλισσα της Σκωτίας
1549 – Φραντσέσκο Μαρία Ντελ Μόντε, Ιταλός διπλωμάτης
1717 – Πέτρος Γ’, βασιλιάς της Πορτογαλίας
1793 – Πάβελ Πέστελ, Ρώσος επαναστάτης
1820 – Ουίλιαμ Ράνκιν, Σκωτσέζος μηχανικός και φυσικός
1837 – Ιωακείμ Δ΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1877 – Βάντα Λάντοβσκα, Πολωνή μουσικός
1889 – Ζαν Κοκτώ, Γάλλος συγγραφέας
1897 – Γεώργιος Γρίβας, Κύπριος αγωνιστής και στρατιωτικός
1911 – Ζωρζ Πομπιντού, Γάλλος πολιτικός
1913 – Γεώργιος Κωστάκης, Έλληνας συλλέκτης έργων τέχνης
1928 – Πιέρ Μωρουά, Γάλλος πολιτικός
1956 – Οράσιο Κάρτες, Παραγουανός πολιτικός
1966 – Τζιανφράνκο Τζόλα, Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής

1974 – Μάρσιο Αμορόζο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
1982 – Τουμπά Μπουγιουκουστούν, Τουρκάλα ηθοποιός
1989 – Γεώργιος Εφραίμ, Κύπριος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι σαν σήμερα 5 Ιουλίου

1316 – Φερδινάνδος, πρίγκιπας της Μαγιόρκας
1375 – Κάρολος Γ΄, κόμης του Αλανσόν
1413 – Μουσά Τσελεμπή, Οθωμανός κυβερνήτης
1888 – Ιωάννης Βαλασόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1909 – Νεόφυτος Η΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1917 – Γερμανός Σακελλαρίδης, Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως
1935 – Ευάγγελος Γαρουφαλιάς, Έλληνας πολιτικός
1948 – Ζορζ Μπερνανό, Γάλλος συγγραφέας
1966 – Αθανάσιος Παπαχριστοδούλου, Έλληνας στρατιωτικός
1969 – Βίλχελμ Μπακχάουζ, Γερμανός πιανίστας
1969 – Βάλτερ Γκρόπιους, Γερμανός αρχιτέκτονας
1969 – Λίο ΜακΚάρεϊ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1975 – Ότο Σκορτσένι, Αυστριακός στρατιωτικός των SS
1989 – Μαρία Βασιλείου, Ελληνίδα ηθοποιός
2006 – Κεν Λέι, Αμερικανός επιχειρηματίας
2007 – Κέρουιν Μάθιους, Αμερικανός ηθοποιός
2008 – Ρενέ Χάρις, πολιτικός του Ναουρού
2021 – Ραφαέλα Καρά, Ιταλίδα τραγουδίστρια, χορεύτρια, τηλεπαρουσιάστρια και ηθοποιός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ