Κοσμος

«Αληθινός φίλος, εξέχων πολιτικός»: Ο Πούτιν αποχαιρετά τον Μπερλουσκόνι

Ο Ρώσος πρόεδρος εκτιμούσε ιδιαίτερα τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Βλαντίμιρ Πούτιν
© ΕΡΑ

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Πώς τον αποχαιρέτησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Τζόρτζια Μελόνι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ιταλοί πολιτικοί

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλεσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι «αγαπητό φίλο» και «εξέχοντα πολιτικό», αποτίνοντας φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας που πέθανε σήμερα σε ηλικία 86 ετών.

«Για μένα, ο Σίλβιο ήταν ένα αγαπητό πρόσωπο, ένας αληθινός φίλος. Θαύμαζα πάντα ειλικρινά τη σοφία του, την ικανότητά του να λαμβάνει ισορροπημένες, διορατικές αποφάσεις ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις», ανέφερε ο Πούτιν στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Η Ρωσία θα θυμάται τον Μπερλουσκόνι ως έναν «συνεπή και ηθικό υποστηρικτή της ενίσχυσης των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες μας», είπε.

Σε συνέντευξη σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο σήμερα, ο Πούτιν αποκάλεσε τον Μπερλουσκόνι «πολιτικό παγκόσμιου επιπέδου, υπάρχουν λίγοι τέτοιοι άνθρωποι στον διεθνή στίβο τώρα». Σημείωσε επίσης τον ρόλο του Μπερλουσκόνι στην εγκαθίδρυση διαλόγου ανάμεσα στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ.

Όταν ο Μπερλουσκόνι δικαιολόγησε τον Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία

Όπως και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Μπερλουσκόνι είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με τη Μόσχα στη διάρκεια των πρώτων χρόνων του Πούτιν στο Κρεμλίνο από το 2000 και μετά.

Τόσο ο Μπερλουσκόνι όσο και ο Σρέντερ έγιναν προσωπικοί φίλοι του Ρώσου ηγέτη και επικρίθηκαν στη Δύση για το ότι τον υποστήριξαν επι μακρόν μετά την κατάληψη από τη Ρωσία της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014.

Ο Μπερλουσκόνι επικρίθηκε σφόδρα ακριβώς πριν από τις εκλογές στην Ιταλία πέρυσι, όταν είπε πως ο Πούτιν «ωθήθηκε» να εισβάλει στην Ουκρανία μήνες νωρίτερα και πως ήθελε να βάλει «τίμιους ανθρώπους» ως επικεφαλής στο Κίεβο.

«Ο Πούτιν ωθήθηκε από τον ρωσικό λαό, από το κόμμα του, από τους υπουργούς του σε αυτή την ειδική επιχείρηση», είχε πεί τότε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο Μπερλουσκόνι εξέδωσε, στη συνέχεια, δήλωση λέγοντας: «Η επίθεση εναντίον της Ουκρανίας είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη».

Την Τετάρτη πιθανότατα η κηδεία

Η σορός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να μεταφερθεί μέσα στην ημέρα στην βίλα του στο Άρκορε, λίγο έξω από το Μιλάνο.

Η κηδεία του, δημοσία δαπάνη, είναι πολύ πιθανό να τελεσθεί την Τετάρτη στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου.

Το «αντίο» της Μελόνι

Σε δήλωσή της για τον θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, υπογράμμισε:

«Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν πρώτα απ' όλα ένας μαχητής, ένας άνθρωπος που δεν φοβήθηκε να υπερασπίσει τις ιδέες του. Και το θάρρος αυτό ακριβώς, με την αποφασιστικότητά του, τον μετέτρεψαν σε έναν από τους άνδρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της Ιταλίας και του επέτρεψε να πετύχει πραγματικές ανατροπές στον χώρο της πολιτικής, της επικοινωνίας και του επιχειρείν».

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, σε δήλωση του για τον θάνατο του Μπερλουσκόνι υπογράμμισε ότι «ήταν ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης, ο οποίος «σφράγισε την ιστορία της Ιταλικής Αβασίλευτης Δημοκρατίας».

«Ως ηγέτης συνέβαλε στο να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα στην ιταλική πολιτική και διετέλεσε πρωθυπουργός τέσσερις φορές», συμπλήρωσε ο Ματαρέλα. Ο Ιταλός πρόεδρος αναφέρθηκε, τέλος, στη «μεγάλη ανθρωπιά» και στις επιτυχίες και την καινοτόμο δράση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως επιχειρηματία.

Συλλυπητήρια από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Λυπήθηκα από την είδηση του θανάτου του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Και καταλήγει: «Ηγήθηκε της Ιταλίας σε μια περίοδο πολιτικής μετάβασης και από τότε συνέχισε να διαμορφώνει την αγαπημένη του χώρα. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στον ιταλικό λαό».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε: «Με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι χάθηκε ένας ηγέτης που άφησε βαθιά σημάδια στην Ιταλία τις τελευταίες δεκαετίες. Για όλους, σήμερα είναι η στιγμή των συλλυπητηρίων, της εγγύτητας με την οικογένειά του και την κοινότητα του Forza Italia».

Αντίπαλοι και υποστηρικτές αποτίουν φόρο τιμής 

Αντίπαλοι και υποστηρικτές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία απέτισαν φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος είναι επίσης ο εθνικός συντονιστής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα συντομεύσει την αποστολή του στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται για θεσμικές συναντήσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ήταν ένας από τους πρώτους που χαιρέτισαν τον πρώην πολιτικό αντίπαλό του.

«Συμμετέχω στα βαθιά συλλυπητήρια για το θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι», δήλωσε ο Πρόντι για τον ηγέτη της Φόρτσα Ιτάλια. «Τον θυμάμαι ως ένα πολιτικό ηγέτη ο οποίος, στη διάρκεια της μακροχρόνιας και έντονης περιόδου δημόσιας δέσμευσής του, άσκησε μεγάλη επιρροή στη ζωή στη χώρα μας, επιδρώντας όχι μόνο στους θεσμούς, αλλά επίσης στις ζωές όλων των πολιτών. Αντιπροσωπεύαμε διαφορετικούς και αντίθετους κόσμους, όμως η αντιπαλότητά μας δεν έγινε ποτέ προσωπική και η συζήτηση παρέμεινε στη σφαίρα του αμοιβαίου σεβασμού. Εκτιμώ την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή υπόθεση, κυρίως επειδή επιβεβαιώθηκε και επαναλήφθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία το κοινό ευρωπαϊκό πεπρωμένο μας μπήκε σκληρά και χωρίς σύνεση στο εδώλιο. Απευθύνω τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και σε όλους τους αγαπημένους του».

Ο υπουργός Άμυνας Γκίντο Κροζέτο, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) της πρωθυπούργού Τζόρτζια Μελόνι που συμμάχησε με τη Φόρτσα Ιτάλια, δήλωσε πως ο θάνατος του Μπερλουσκόνι συνιστά το «τέλος μιας εποχής». Προκαλεί «μεγάλη, τεράστια θλίψη. Αφήνει ένα τεράστιο κενό επειδή ήταν ένας σπουδαίος άνδρας. Μια εποχή τελείωσε, μια εποχή κλείνει. Τον αγαπούσα πολύ. Αντίο Σίλβιο», έγραψε ο Κροζέτο.

Η Γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Έλι Σλέιν, εξέφρασε επίσης τα «βαθύτερα συλλυπητήρια» του κόμματός της. «Θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον πόνο της οικογένειάς του, των αγαπημένων του και όλης της Φόρτσα Ιτάλια, όπως και στην κυβέρνηση και στις δυνάμεις της πλειοψηφίας», ανέφερε η Σλέιν σε δήλωσή της.

«Με το θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κλείνει μια εποχή. Όλα μας χώριζαν και μας χωρίζουν από το πολιτικό όραμά του, όμως ο ανθρώπινος σεβασμός για ένα πρόσωπο, που ήταν πρωταγωνιστής της ιστορίας της χώρας μας, παραμένει. Τα βαθύτερα συλλυπητήρια από το Δημοκρατικό Κόμμα», αναφέρεται στη δήλωση.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Βίβα Ιτάλια, δήλωσε πως ο Μπερλουσκόνι «έγραψε την ιστορία αυτής της χώρας».

«Πολλοί τον αγάπησαν, πολλοί τον μίσησαν: όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν πως η επίδρασή του στην πολιτική ζωή μας, καθώς και στις σφαίρες της οικονομίας, των σπορ και της τηλεόρασης, ήταν άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Ρέντσι μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα η Ιταλία πενθεί μαζί με την οικογένειά του, τους αγαπημένους του, το κόμμα του».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ