Κοσμος

Μακρόν: Προτεραιότητα η διαπραγμάτευση με τον Πούτιν αντί της δίκης για εγκλήματα πολέμου

«Ο Πούτιν ανέστησε το ΝΑΤΟ με ηλεκτροσόκ»

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μακρόν:  Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία
Εμανουέλ Μακρόν © EPA/ MARTIN DIVISEK

Η διαπραγμάτευση με τον Πούτιν μπορεί να έχει προτεραιότητα έναντι της δίκης για εγκλήματα πολέμου, λέει ο Μακρόν

«Στροφή» στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και «παράθυρο» διαπραγμάτευσης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε -εμμέσως πλην σαφώς- ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας σε διάσκεψη ηγετών της ΕΕ στη Μολδαβία.

Σε μια ευρεία ομιλία σε διάσκεψη ηγετών της ΕΕ στη Μολδαβία, ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε επίσης σχέδια για μια γρήγορη διεύρυνση της ΕΕ, συμφιλίωση μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης και μια σαφή πορεία προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Επέμεινε ότι η Ρωσία έχει χάσει κάθε νομιμότητα, αλλά δήλωσε ότι αν η επερχόμενη επίθεση στην Ουκρανία δεν επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους, θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση της φύσης της μελλοντικής ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Ταυτόχρονα επέμεινε ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται όχι μόνο τα δικά της σύνορα, αλλά και αυτά της Ευρώπης.

Ζήτησε επίσης τη συνέχιση της πολιτικής των ΗΠΑ για την Ουκρανία, αλλά δήλωσε ότι η ΕΕ, ενισχύοντας τη δική της άμυνα, πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να εκλεγεί μια ρεπουμπλικανική κυβέρνηση.

Στις πιο ειλικρινείς δηλώσεις Ευρωπαίου ηγέτη για την ανάγκη διαπραγμάτευσης με τον Πούτιν, ο Μακρόν είπε ότι «αν σε λίγους μήνες έχουμε ένα παράθυρο για διαπραγματεύσεις, το ζήτημα θα είναι μεταξύ μιας δίκης και μιας διαπραγμάτευσης, τότε έχεις να διαπραγματευτείς με τους de facto ηγέτες και νομίζω, ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν προτεραιότητα. Μπορεί να βάλεις τον εαυτό σου σε μια θέση να πει "Θέλω να πας φυλακή, αλλά είσαι ο μόνος με τον οποίο μπορώ να διαπραγματευτώ"».

Πιέζοντας για την πρότασή του για μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες και συντονισμό, είπε ότι «η ασφάλεια και η σταθερότητά μας δεν πρέπει να μεταβιβάζονται και να αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια των ψηφοφόρων των ΗΠΑ».

Ο Μακρόν προέβλεψε ότι η προσεχής σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, τον Ιούλιο, δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά δήλωσε ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε κάτι μεταξύ των εγγυήσεων ασφαλείας που παρέχονται στο Ισραήλ και της πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ». «Χρειαζόμαστε κάτι απτό, σαφές και συγκεκριμένο. Χρειαζόμαστε μια πορεία προς την ένταξη» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ο Πούτιν ανέστησε το ΝΑΤΟ με ηλεκτροσόκ»

«Τον Δεκέμβριο του 2019 είπα σκληρά λόγια για το ΝΑΤΟ. Μίλησα για εγκεφαλικό θάνατο, υπογραμμίζοντας τότε τις διαιρέσεις που υπήρχαν στον πυρήνα του μεταξύ της Τουρκίας και πολλών άλλων δυνάμεων», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του στη σύνοδο της GLOBSEC στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. «Θα μπορούσα να πω σήμερα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν του ξαναέδωσε ζωή με ηλεκτροσόκ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος ηγέτης διατύπωσε επίσης την επιθυμία του τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συζητήσουν τη βαθύτερη συνεργασία τους ώστε να αποκτήσουν τις δικές τους δυνατότητες κρούσης για την εγγύηση της ασφάλειάς τους. Επίσης, κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Αμυνας να συζητήσουν το θέμα κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Παρίσι στις 19 Ιουνίου και προέτρεψε τα κράτη – μέλη να αγοράζουν αμυντικό εξοπλισμό ευρωπαϊκής κατασκευής.

Με την κριτική του στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο εκείνη την εποχή, ο Μακρόν είχε εξοργίσει ορισμένους συμμάχους, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, καθώς επιζητούσε η Ευρώπη να αναπτύξει δικές της αμυντικές δυνατότητες. O τότεπρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πίεζε τα κράτη – μέλη να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες και είχε χαρακτηρίσει τα σχόλια Μακρόν ως «ελεεινά».

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν σήμερα, Τετάρτη (31/5), μια διήμερη συνάντηση στο Όσλο, όπου πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι η προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία, καθώς και η ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, δεδομένου ότι ο πόλεμος έχει εισέλθει στον 16ο μήνα. Πρόκειται για το προοίμιο της ετήσιας συνόδου της Συμμαχίας, που ξεκινά στις 11 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

*Με πληροφορίες από Guardian, Bloomberg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ