Κοσμος

Αντόνιο Γκουτέρες: «Κάθε επίθεση στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αποτελεί επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα»

Δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Διεθνή Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντόνιο Γκουτέρες: Στο πλευρό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ο γ.γ. του ΟΗΕ, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρας Κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας.
Το μήνυμα πως τα Ηνωμένα Έθνη στέκονται σταθερά στο πλευρό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έστειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες © EPA/Daniel Irungu

Αντόνιο Γκουτέρες: Στο πλευρό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ο γ.γ. του ΟΗΕ, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρας Κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας.

Την οικοδόμηση ενός ειρηνικού και δίκαιου κόσμου στον οποίο όλοι οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα, προτάσσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας. Παράλληλα, καθιστά σαφές πως κάθε επίθεση στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αποτελεί επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις πολύτιμες αξίες μας και προσθέτει: «Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να οπισθοδρομήσουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, εκπέμπει το μήνυμα πως τα Ηνωμένα Έθνη στέκονται σταθερά στο πλευρό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και θα συνεχίσουν να εργάζονται έως ότου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια γίνουν πραγματικότητα για όλους τους ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα ανανεώνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσουν την ποινικοποίηση των συναινετικών σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και των διεμφυλικών ατόμων.

Το να είσαι ο εαυτός σου δεν πρέπει ποτέ να είναι έγκλημα, σημειώνει και συμπληρώνει: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Ανήκουν σε κάθε μέλος της ανθρώπινης οικογένειας - ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή ποιον αγαπούν».

Στην αρχή του μηνύματος του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ περιγράφει την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. «Σε κάθε γωνιά του κόσμου, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν βία, διώξεις, ρητορική μίσους, αδικία, ακόμη και ανοιχτές δολοφονίες» αναφέρει.

Επίσης, επισημαίνει πως οπισθοδρομικοί νόμοι συνεχίζουν να ποινικοποιούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε όλο τον κόσμο, τιμωρώντας τα απλώς και μόνο επειδή είναι αυτά που είναι.

Αναφερόμενος στο φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας «Πάντα Μαζί: Ενωμένοι στη διαφορετικότητα», ο Αντόνιο Γκουτέρες καλεί τον κόσμο να μιλήσει με μία φωνή για την εξάλειψη του στίγματος, των διακρίσεων, των επιβλαβών πρακτικών και της συχνά θανατηφόρας βίας που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ