Κοσμος

Ανέβηκε για 27η φορά στο Έβερεστ και έσπασε ρεκόρ

Σκαρφαλώνει στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου από το 1994

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η κορυφή του Έβερεστ
© Unsplash

Έβερεστ: Ένας 53χρονος Νεπαλέζος έσπασε το ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος και ανέβηκε στο Έβερεστ για 27η φορά

Στην κορυφή του κόσμου κυριολεκτικά και μεταφορικά βρίσκεται ο Νεπαλέζος ορειβάτης Κάμι Ρίτα Σέρπα, o οποίος έσπασε ρεκόρ σκαρφαλώνοτνας στο Έβερεστ για 27η φορά.

«Έφθασε με επιτυχία στην κορυφή σήμερα το πρωί ως οδηγός ενός βιετναμέζου ορειβάτη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μίνγκμα Σέρπα του πρακτορείου Seven Summit Treks. Οι δυο τους έφθασαν στην κορυφή στις 8:30 π.μ. (05:45 ώρα Ελλάδας).

«Ναι, ο Κάμι Ρίτα ανέβηκε στο Σαγκαρμάτα (το νεπαλέζικο όνομα του Έβερεστ) για 27η φορά», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ Μπιγκιάν Κοϊράλα.

Από το 1994 ανεβαίνει στο Έβερεστ

Ο Κάμι Ρίτα Σέρπα, 53 ετών, κατείχε το ρεκόρ μετά τη 22η ανάβασή του το 2018, με την οποία έσπασε ένα προηγούμενο ρεκόρ που μοιραζόταν μαζί με άλλους δύο Σέρπα, αμφότεροι συνταξιούχοι.

Την Κυριακή, ένας άλλος ορειβάτης, ο Πασάνγκ Ντάουα Σέρπα, είχε φθάσει στην κορυφή του Έβερεστ για 26η φορά, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του.

Οδηγός ορειβατών στα Ιμαλάια εδώ και περισσότερο από είκοσι χρονια, ο Κάμι Ρίτα Σέρπα είχε φθάσει στην κορυφή των 8.848 μέτρων για πρώτη φορά το 1994.

Έκτοτε ανέβαινε στο Έβερεστ σχεδόν κάθε χρονιά και μάλιστα είχε ηγηθεί επανειλημμένα της πρώτης ομάδας ορειβατών στην οποία είχε ανατεθεί η διάνοιξη δρόμου προς την κορυφή.

«Αυτά τα ρεκόρ δεν έγιναν επειδή είχα την πρόθεση να τα πραγματοποιήσω, αλλά στο πλαίσιο της δουλειάς μου ως οδηγού», είχε δηλώσει ο Σέρπα στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Απρίλιο, ενώ κατευθυνόταν προς τον καταυλισμό βάσης.

Ποιοι είναι οι Σέρπα

Επονομαζόμενος «ο άνθρωπος του Έβερεστ», ο Σέρπα γεννήθηκε το 1970 στο Τάμε, ένα χωριό των Ιμαλαΐων που φημίζεται ότι βγάζει ταλαντούχους ορειβάτες.

Οι Νεπαλέζοι οδηγοί, οι Σέρπα που προέρχονται από τις κοιλάδες που περιβάλλουν το Έβερεστ, θεωρούνται οι στυλοβάτες του ορειβατικού τομέα στα Ιμαλάια. Αναλαμβάνουν τεράστιους κινδύνους για να μεταφέρουν εξοπλισμό και τρόφιμα, να τοποθετήσουν τα σχοινιά και να επισκευάσουν τις σκάλες.

Στο Νεπάλ υπάρχουν οι οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές του κόσμου και η χώρα φιλοξενεί κάθε άνοιξη εκατοντάδες ορειβάτες, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ζεστές και οι άνεμοι γενικά πιο ήρεμοι.

Φέτος οι αρχές χορήγησαν 478 άδειες ανάβασης σε ξένους ορειβάτες, τις περισσότερες που έχουν εκδώσει ποτέ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ