Κοσμος

O δημιουργός του ChatGPT προειδοποιεί: «Πρέπει να ρυθμιστεί η τεχνητή νοημοσύνη»

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI μίλησε ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν
© ΕΡΑ/Jim Lo Scalzo

ChatGPT: Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που δημιούργησε το chatbot ζήτησε ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη

«Είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί η τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, της εταιρείας που δημιούργησε το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, καθώς και το πρόγραμμα παραγωγής εικόνων Dall-E 2

Μιλώντας για πρώτη φορά την Τρίτη στην επιτροπή δικαιοσύνης της Γερουσίας, ο Σαμ Άλτμαν δήλωσε ότι υποστηρίζει την ύπαρξη ενός ρυθμιστικού πλαίσιο έτσι ώστε ο κόσμος να επωφεληθεί από τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τα αρνητικά.

«Πιστεύουμε ότι η ρυθμιστική παρέμβαση των κυβερνήσεων θα είναι κρίσιμη για τον μετριασμό των κινδύνων των όλο και πιο ισχυρών μοντέλων», δήλωσε ο CEO της OpenAI.

Ανάγκη για ρυθμιστικό πλαίσιο

Ο CEO της OpenAI πρότεινε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να εξετάσει απαιτήσεις αδειοδότησης και δοκιμών για την ανάπτυξη και την κυκλοφορία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Πρότεινε, επίσης, τη θέσπιση μιας σειράς προτύπων ασφαλείας και μιας συγκεκριμένης δοκιμής που θα πρέπει να περάσουν τα μοντέλα πριν από την ανάπτυξή τους, καθώς και τη δυνατότητα σε ανεξάρτητους ελεγκτές να εξετάζουν τα μοντέλα πριν από την κυκλοφορία τους.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, όπως ένα άρθρο που απαλλάσσει τις πλατφόρμες από την ευθύνη για το περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες τους, δεν θα ήταν ο σωστός τρόπος για τη ρύθμιση του συστήματος.

Τόσο ο Άλτμαν όσο και ο Γκάρι Μάρκους, ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος επίσης κατέθεσε στην ακρόαση, ζήτησαν τη δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού οργανισμού για την τεχνολογία. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι περίπλοκη και κινείται γρήγορα, υποστήριξε ο Μάρκους, έτσι είναι ζωτικής σημασίας η δημιουργία μιας υπηρεσίας που θα την ελέγχει.

Ο Άλτμαν δήλωσε ότι ενώ το OpenAI κατασκευάζει εργαλεία που μια μέρα «θα αντιμετωπίσουν μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας, όπως οι κλιματικές αλλαγές και η θεραπεία του καρκίνου», τα σημερινά συστήματα δεν είναι ακόμη ικανά να κάνουν αυτά τα πράγματα.

Πιστεύει όμως ότι τα οφέλη των εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής «υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία διεξάγει εκτεταμένες δοκιμές και εφαρμόζει συστήματα ασφαλείας και παρακολούθησης πριν από την κυκλοφορία οποιουδήποτε νέου συστήματος.

Θα «κλέψει» η τεχνητή νοημοσύνη δουλειές;

Επιπλέον, ο Άλτμαν ότι η Α.Ι. θα επηρεάσει σημαντικά την αγορά εργασίας, αλλά εξέφρασε αφετέρου την πεποίθηση ότι «θα υπάρξουν πολύ μεγαλύτερες και καλύτερες θέσεις εργασίας».

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε το GPT ως εργαλείο και όχι ως πλάσμα... Το GPΤ4 και τα εργαλεία όπως αυτό είναι καλά στο να κάνουν εργασίες, όχι δουλειές. Το GPT4 θα αυτοματοποιήσει, νομίζω, πλήρως ορισμένες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει νέες, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ καλύτερες».

Ο Άλτμαν δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί πολύ για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι υπηρεσίες μεγάλων γλωσσικών μοντέλων στις εκλογές και την παραπληροφόρηση, ιδίως ενόψει των προκριματικών εκλογών.

«Υπάρχουν πολλά που μπορούμε και κάνουμε», δήλωσε ο Άλτμαν απαντώντας σε ερώτηση γερουσιαστή σχετικά με ένα tweet που δημιούργησε το ChatGPT, το οποίο απαριθμούσε ψεύτικες τοποθεσίες ψηφοφορίας. «Υπάρχουν πράγματα που το μοντέλο δεν θα κάνει και υπάρχει παρακολούθηση. Μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιον που παράγει πολλά από αυτά τα tweets [παραπληροφόρησης]».

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI δεν είχε ακόμη απάντηση για το πώς μπορούν να αποζημιωθούν οι δημιουργοί περιεχομένου των οποίων η εργασία χρησιμοποιείται σε τραγούδια, άρθρα ή άλλα έργα που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι η εταιρεία ασχολείται με καλλιτέχνες και άλλες οντότητες για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό το οικονομικό μοντέλο.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πώς σχεδιάζει να διορθώσει τον υπαρξιακό κίνδυνο για τις τοπικές ειδησεογραφικές εκδόσεις των οποίων το περιεχόμενο σαρώνεται και χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση αυτών των μοντέλων, ο Άλτμαν δήλωσε ότι ελπίζει ότι το εργαλείο θα βοηθήσει τους δημοσιογράφους, αλλά ότι «αν υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τις τοπικές ειδήσεις, θα το θέλαμε σίγουρα».

Η ακρόαση ήταν πολύ λιγότερο επεισοδιακή, όπως για παράδειγμα εκείνη του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνοντα συμβούλου της Meta. Πολλοί νομοθέτες έδωσαν τα εύσημα στον Σαμ Άλτμαν για τις εκκλήσεις του για ρύθμιση και την αναγνώριση των παγίδων της τεχνητής νοημοσύνης.

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ