- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΕΕ και ΗΠΑ αναζητούν κοινό κώδικα δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη
Ανησυχία σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες ότι τα κινεζικά πρότυπα θα επικρατήσουν
Κοινό κώδικα δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη επεξεργάζονται Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ένα σχέδιο σύνταξης ενός κοινού «κώδικα δεοντολογίας» για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), που θα είναι ανοιχτός σε όλες τις δημοκρατικές χώρες και θα εφαρμόζεται εθελοντικά στον τομέα αυτόν, σε μια περίοδο που οι μεγάλες δυνάμεις εξετάζουν τη θέσπιση ρυθμιστικών κανόνων.
«Τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε το σχέδιο του κώδικα δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη», είπε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκέτε Βεστάγκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σουηδία μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Ο στόχος είναι «να καθοριστούν εθελοντικοί κανόνες που θα είναι ανοιχτοί σε όλες τις χώρες οι οποίες συμμερίζονται τις ίδιες αξίες», διευκρίνισε ο τελευταίος. Βασική ιδέα είναι να παρουσιαστεί «πολύ, πολύ σύντομα» μια οριστική πρόταση επί της οποίας «θα μπορούσαν να δεσμευτούν εθελοντικά» οι αμερικανικοί κολοσσοί του τομέα, όπως η Microsoft, η Meta και η Google, εξήγησε η Βεστάγκερ.
Το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν ένα από τα βασικότερα κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (CCT) που διεξήχθη στην πόλη Λουλέο της βόρειας Σουηδίας. Το παρών έδωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, της εταιρείας που ήρθε να ταράξει τα νερά της τεχνητής νοημοσύνης με το ChatGPT, Σαμ Άλτμαν.
To CCT, στο οποίο μετέχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να γυρίσουν οι δύο πλευρές σελίδα στις «εμπορικές αναταράξεις» της προεδρίας Τραμπ.
«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμμερίζονται την κοινή άποψη ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζουν και κινδύνους για την κοινωνία μας», ανέφεραν στο τελικό ανακοινωθέν τους.
Η ΕΕ θέλει να είναι η πρώτη στον κόσμο που θα αποκτήσει πλήρες και υποχρεωτικό νομοθετικό πλαίσιο ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης, όμως δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από τα τέλη του 2025. Η Κίνα έχει επίσης κάποια σχέδια για την εφαρμογή ενός ρυθμιστικού πλαισίου με το οποίο θα επιτηρείται η ασφάλεια των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Στην Ουάσινγκτον, παρά τις πολλές συζητήσεις, δεν υπάρχει προς το παρόν στο τραπέζι κανένα υποχρεωτικό πλαίσιο.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι φοβούνται ότι αν η Δύση δεν ενωθεί εγκαίρως, τα κινεζικά πρότυπα θα επικρατήσουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος εξηγεί τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα για να προσαρμοστεί στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Νέα αγωγή κατά της Sony αμφισβητεί αν οι παίκτες αγοράζουν ή απλώς νοικιάζουν τα ψηφιακά παιχνίδια τους
Τα μοντέλα Claude απέκτησαν πρόσβαση στο διαδίκτυο και παραβίασαν συστήματα οργανισμών
Μικρές αλλαγές, μεγάλη διαφορά
Sony και Warner ζητούν δισεκατομμύρια ευρώ για παράνομη χρήση στίχων στην εκπαίδευση του Claude
Τι εξήγησε ο Ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Η συμφωνία που ανοίγει μια νέα συζήτηση για την ευθύνη των τεχνολογικών εταιρειών
Όταν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης ξεφεύγουν από τον έλεγχο – και οι ίδιοι οι δημιουργοί τους ζητούν από την πολιτική να τους βάλει φρένο.
Οι νέοι περιορισμοί για τους εφήβους - Αυξάνονται οι πιέσεις από Ευρώπη και Ασία
Η αναγκαιότητα της διά βίου μάθησης σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο
«Η AI είναι πιο επικίνδυνη απ’ όσο παραδέχονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί»
Το Audorama 2.0 εντοπίζει κινήσεις και γεγονότα, προτείνει ήχους και τα μετατρέπει σε επεξεργάσιμο υλικό, αφήνοντας τον τελικό λόγο στον δημιουργό
Οι αγώνες περιλαμβάνουν 51 αθλήματα, από ταχύτητες και άλματα μέχρι αυτόνομο ποδόσφαιρο, πινγκ πονγκ και χορό
Η Ελλάδα πρωτοπορεί με το «Hellenic Fire System»
Το άστρο S301 κινείται με ταχύτητα περίπου 25.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο
Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Tufts θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί κάτι διαφορετικό σε κλίμακα και κυρίως σε ταχύτητα
«Η Meta ήξερε ότι οι έφηβοι εθίζονται», λένε οι εισαγγελείς - Τα έγγραφα που «καίνε» την εταιρεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.