Κοσμος

Instagram και πετροδόλαρα: Πώς γεννήθηκε μια νέα οικονομική ελίτ

Οι ιλιγγιώδεις αμοιβές influencers, pop stars και αθλητών

62222-137653.jpg
A.V. Team
18’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η influencer Κάιλι Τζένερ
Η influencer Κάιλι Τζένερ @ Dimitrios Kambouris/Getty Images

Forbes: Έσοδα 1,1 δισ. δολάρια για τους 10 πιο ακριβοπληρωμένους σταρ του αθλητισμού - Η σύγκριση με τις αμοιβές άλλων διασημοτήτων και influencers του Instagram

H αυξανόμενη ροή μεσανατολικού χρήματος σε σπορ όπως το ποδόσφαιρο και το γκολφ βρίσκει τους αστέρες του αθλητισμού να κερδίζουν περισσότερα από ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα το Forbes.

Υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε έναν χρόνο για τους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους αστέρες του πλανήτη, σε μια λίστα αμοιβών η οποία βρίσκει τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην κορυφή και τους Λιονέλ Μέσι, Κίλιαν Εμπαπέ, ΛεΜπρόν Τζέιμς, Στεφ Κέρι, Κέβιν Ντουράντ και Ρότζερ Φέντερερ να πλαισιώνουν τις υψηλότερες θέσεις του χρηματιστηρίου αξιών του αθλητικού στερεώματος.  

To νούμερο είναι μάλιστα αυξημένο κατά 12% σε σχέση με τα 990 εκατομμύρια δολάρια της περυσινής χρονιάς, αλλά και κατά 5% υψηλότερο από το ρεκόρ των 1,06 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σημειώθηκε το 2018, κυρίως από τον πυγμάχο Φλόιντ Μεϊγουέδερ, ο οποίος έφτασε τα 285 εκατομμύρια δολάρια εκείνη τη χρονιά – ποσό που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο για έναν αθλητή στην 33χρονη ιστορία της λίστας του Forbes.

Πώς όμως προκύπτουν αυτές οι αμοιβές και τι ισχύει για τις διάφορες κατηγορίες διασήμων στη σφαίρα του αθλητισμού, των τεχνών και του influencing;

Οι δέκα πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές του 2023, σύμφωνα με το Forbes - Πώς αμείβονται οι διάσημοι σε κάθε κατηγορία: Αθλητές, καλλιτέχνες, influencers.
Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές του κόσμου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes © Axios Visuals

Ρονάλντο, Μέσι, Εμπάπε και η οικονομική ελίτ των αθλητών

Μετά από έναν απογοητευτικό ενάμιση χρόνο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο μεταπήδησε στην Αλ Νασρ της Σαουδικής Αραβίας, με ένα τεράστιο νέο συμβόλαιο τον Ιανουάριο, διπλασιάζοντας σχεδόν τον ετήσιο μισθό του στα 75 εκατομμύρια δολάρια.

Οι αστέρες του γκολφ Φιλ Μίκελσον και Ντάστιν Τζόνσον έκαναν τη δική τους κίνηση πέρυσι, αφήνοντας το τουρνουά PGA Tour για το LIV Golf, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, εισπράττοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε προκαταβολικές εγγυήσεις.

Οι δέκα πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές του 2023, σύμφωνα με το Forbes - Πώς αμείβονται οι διάσημοι σε κάθε κατηγορία: Αθλητές, καλλιτέχνες, influencers.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μεταπήδησε στην Αλ Νασρ της Σαουδικής Αραβίας, με ένα τεράστιο νέο συμβόλαιο © EPA/Al-Nassr Club

Ο Λιονέλ Μέσι φέρεται να σκέφτεται να μετακινηθεί στη Σαουδική Αραβία αυτό το καλοκαίρι και ήδη συνεργάζεται με τη χώρα ως πρεσβευτής τουρισμού – μια συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που τον οδήγησε σε αποκλεισμό δύο εβδομάδων από την τωρινή του ομάδα, την Παρί Σεν Ζερμέν, καθώς έχασε προπόνηση λόγω μη εγκεκριμένου διαφημιστικού ταξιδιού.

Η ομάδα του Παρισιού είναι επίσης το σπίτι του Κίλιαν Εμπαπέ και έχει τη δική της σύνδεση με τον Κόλπο, με τον ιδιοκτησιακό όμιλό της να είναι θυγατρική του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κατάρ.

Οι δαπανηρές συμφωνίες για τα δικαιώματα μετάδοσης των πρωταθλημάτων στα μέσα ενημέρωσης και οι αυξανόμενες εκτός γηπέδου συνεργασίες έχουν ήδη εκτοξεύσει τις αμοιβές των αθλητών στα ύψη τα τελευταία χρόνια, αλλά σύμφωνα με το Forbes είναι τα χρήματα της Μέσης Ανατολής εκείνα που ρίχνουν «λάδι στη... φωτιά».

Συνολικά, οι δέκα πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές του κόσμου συγκέντρωσαν περίπου 1,11 δισεκατομμύρια δολάρια, προ φόρων και αμοιβών αντιπροσώπων, τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι δέκα πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές του 2023, σύμφωνα με το Forbes - Πώς αμείβονται οι διάσημοι σε κάθε κατηγορία: Αθλητές, καλλιτέχνες, influencers.
O ΛεΜπρον Τζέιμς οδηγεί τους Λέικερς στα πλέι-οφ του ΝΒΑ ξεπερνώντας παράλληλα κάθε προηγούμενο στα ρεκόρ προσωπικών απολαβών © EPA/John G. Mabanglo

Ο CR7 οδηγεί τη λίστα με εκτιμώμενο ποσό τα 136 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 46 εκατομμυρίων δολαρίων από τον μισθό και τα μπόνους του και 90 εκατομμυρίων δολαρίων από άλλες επιχειρηματικές προσπάθειες.

Πίσω του, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Λιονέλ Μέσι, με εκτιμώμενο ποσό τα 130 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος στα 24 του έρχεται στο νούμερο τρία με 120 εκατομμύρια δολάρια, και ο αστέρας του γκολφ Ντάστιν Τζόνσον, ο οποίος βρίσκεται στο νούμερο έξι με 107 εκατομμύρια δολάρια, κάνουν ντεμπούτο στην πρώτη δεκάδα.

Αυτοί είναι μέρος μιας ομάδας οκτώ αθλητών που ο καθένας κέρδισε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, διπλάσια από κάθε προηγούμενο έτος.

Ο αστέρας του τένις Ρότζερ Φέντερερ έχει εκτιμώμενα έσοδα 95,1 εκατομμύρια δολάρια, με σχεδόν όλα να βγαίνουν έξω από το τερέν του τένις, ενώ ο Κέβιν Ντουράντ συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα του 2023 με 89,1 εκατομμύρια δολάρια.

Οι δέκα πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές του 2023, σύμφωνα με το Forbes - Πώς αμείβονται οι διάσημοι σε κάθε κατηγορία: Αθλητές, καλλιτέχνες, influencers.
O πρωταθλητής της πυγμαχίας Κανέλο Άλβαρες έχει κέρδη 110 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023 © EPA/Etienne Laurent

Οι πλουσιότεροι του Instagram - Οι πιο ακριβοπληρωμένοι influencer του 2023

Το Instagram είναι ένα από τα πιο δημοφιλή δίκτυα που χρησιμοποιούν τα μεγάλα brands για να συνδεθούν με το κοινό τους. Είναι επίσης η επιδραστικότερη πλατφόρμα μάρκετινγκ του καιρού μας, με άφθονους influencers σε διαφορετικές επαγγελματικές ενασχολήσεις και περισσότερους να αναδύονται κάθε μέρα.

Καθώς τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την επιρροή μιας διασημότητας στα κοινωνικά δίκτυα ή να απευθυνθεί ευκολότερα στις τάξεις των οπαδών τους, οι διασημότητες και influencers με τα υψηλότερα κέρδη στο Instagram συνθέτουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λίστα.

Κριστιάνο Ρονάλντο - Εκτιμώμενη μέση τιμή ανά ανάρτηση: 2.397.000 δολάρια
Ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής πρωτεύει και σε αυτή την κατηγορία κερδοφορίας. Η περίπτωσή του συνιστά πραγματική «διασημότητα των ονείρων» για κάθε επωνυμία που επιθυμεί να προωθήσει το προϊόν της, από τις αμιγώς αθλητικές ως τα σαμπουάν ή τα αρώματα.

Κάιλι Τζένερ - Εκτιμώμενη μέση τιμή ανά ανάρτηση: 1.835.000 δολάρια
Ιδιοκτήτρια της μάρκας καλλυντικών Kylie Cosmetics και ένα από τα άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη βιομηχανία ομορφιάς, η Κάιλι Τζένερ είναι μια σελέμπριτι influencer που χρεώνει 600.000 δολάρια ανά ανάρτηση και εμφανίζεται ως επί το πλείστον να υποστηρίζει πολυτελείς επωνυμίες μόδας και ομορφιάς.

Οι δέκα πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές του 2023, σύμφωνα με το Forbes - Πώς αμείβονται οι διάσημοι σε κάθε κατηγορία: Αθλητές, καλλιτέχνες, influencers.
H Κάιλι Τζένερ με φόρεμα Ζαν Πολ Γκοτιέ © Instagram/Kylie Jenner

Λιονέλ Μέσι - Εκτιμώμενη μέση τιμή ανά ανάρτηση: 1.777.000 δολάρια
Ο Αργεντινός σταρ των γηπέδων είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, αλλά και υποδειγματικός influencer, με συνεργασίες που περιλαμβάνουν από εταιρίες ισοτονικών ποτών έως πατατάκια.

View this post on Instagram

A post shared by Leo Messi (@leomessi)

Σελένα Γκόμεζ - Εκτιμώμενη μέση τιμή ανά ανάρτηση: 1.735.000 δολάρια
Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός έχει τεράστια βάση ακολούθων στα social media και είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών Instagrammers εδώ και χρόνια. Συχνά εμφανίζεται να υποστηρίζει επωνυμίες μόδας, λαϊφστάιλ και ομορφιάς.

Ντουέιν Τζόνσον - Εκτιμώμενη μέση τιμή ανά ανάρτηση: 1.713.000 δολάρια
Ο ευρέως γνωστός ως «The Rock» ηθοποιός του Χόλιγουντ, διάσημος για το μυώδες σώμα του και τους ρόλους που υποδύεται κυρίως σε ταινίες δράσης, αποτελεί ιδανικό influencer διασημοτήτων για επωνυμίες υγείας και φυσικής κατάστασης, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει περάσει σε πιο φιλόδοξα επιχειρηματικά εγχειρήματα, με τελευταίο παράδειγμα την είσοδο στα οινοπνευματώδη και την προώθηση της δικής του τεκίλας.

View this post on Instagram

A post shared by Dwayne Johnson (@therock)

Κιμ Καρντάσιαν - Εκτιμώμενη μέση τιμή ανά ανάρτηση: 1.689.000 δολάρια
Η Κιμ Καρντάσιαν είναι άλλη μια διασημότητα που έγινε γνωστή αφού εμφανίστηκε σε τηλεοπτική σειρά βασισμένη στην οικογένειά της. Μεταξύ άλλων επιχειρηματικών ενασχολήσεων, μόλις λάνσαρε το brand καλλυντικών της, KKW beauty, ακολουθώντας τα βήματα της ετεροθαλούς αδερφής της Κάιλι Τζένερ.

Αριάνα Γκράντε - Εκτιμώμενη μέση τιμή ανά ανάρτηση: 1.687.000 δολάρια
Η βραβευμένη Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και τραγουδοποιός δεσπόζει σχεδόν σε όλες τις εξέχουσες μουσικές πλατφόρμες παγκοσμίως. Μια απλή αναφορά στο προφίλ της στο Instagram μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε εταιρία να προσεγγίσει το κοινό των 369 εκατομμυρίων ακολούθων της.

Οι δέκα πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές του 2023, σύμφωνα με το Forbes - Πώς αμείβονται οι διάσημοι σε κάθε κατηγορία: Αθλητές, καλλιτέχνες, influencers.
H Αριάνα Γκράντε με τα προϊόντα της r.e.m. beauty © Instagram/Ariana Grande

Μπιγιόνσε - Εκτιμώμενη μέση τιμή ανά ανάρτηση: 1.393.000 δολάρια
Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τραγουδίστριες στον κόσμο και έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Το Netflix κυκλοφόρησε μια ταινία για τη ζωή της και την προώθησε στη σελίδα της στο Instagram, ενώ η Μπιγιόνσε έχει συνεργαστεί με την Adidas για την προώθηση της δικής της σειράς ρούχων, Ivy Park.

Τζένιφερ Λόπεζ - Εκτιμώμενη μέση τιμή ανά ανάρτηση: 1.130.000 δολάρια
Ηθοποιός, τραγουδίστρια, χορεύτρια, σχεδιάστρια μόδας, παραγωγός και επιχειρηματίας. Το 1997 έγινε η πρώτη ηθοποιός με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική που κέρδισε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για μια ταινία και καθιερώθηκε ως η πιο ακριβοπληρωμένη Λατίνα ερμηνεύτρια στο Χόλιγουντ. Η Τζένιφερ Λόπεζ έχει επίσης γευτεί σημαντικό μερίδιο επιτυχίας στη μουσική βιομηχανία και έγινε η πρώτη γυναίκα που έκανε νούμερο ένα άλμπουμ και ταινία την ίδια εβδομάδα το 2001.

Νίκι Μινάζ - Εκτιμώμενη μέση τιμή ανά ανάρτηση: 1.031.000 δολάρια
Η διάσημη ράπερ, τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, μοντέλο και ηθοποιός έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τη μουσική της, συμπεριλαμβανομένων έξι American Music Awards, τέσσερα MTV Video Music Awards και 11 BET Awards.

Ήταν επίσης υποψήφια για 10 βραβεία Grammy, χωρίς ακόμη να έχει κερδίσει κάποιο. Μια από τις δημοφιλέστερες influencer του Instagram με 218 εκατομμύρια ακολούθους, συχνά προωθεί μάρκες πολυτελείας ή απλώς τις αναφέρει στις αναρτήσεις της.

(Με πληροφορίες Forbes, Influencer Marketing Hub)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ