Κοσμος

Στο εδώλιο ξανά ο Ντόναλντ Τραμπ για δυσφήμηση με φόντο κατηγορίες για βιασμό

Από την Αμερικανίδα πρώην δημοσιογράφο, την Ε. Τζιν Κάρολ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ © ΕPA Pool

Ντόναλντ Τραμπ: Στο εδώλιο ξανά για δυσφήμηση με φόντο κατηγορίες για βιασμό - Από την Αμερικανίδα πρώην δημοσιογράφο, την Ε. Τζιν Κάρολ

Μια δίκη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για δυσφήμηση αρχίζει σήμερα στα αστικά δικαστήρια της Νέας Υόρκης με μια Αμερικανίδα πρώην δημοσιογράφο, την Ε. Τζιν Κάρολ, να κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι την είχε βιάσει στα χρόνια του 1990.

Η δίκη, από την οποία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα απουσιάζει ο Τραμπ, θα αρχίσει στο ομοσπονδιακό αστικό δικαστήριο του Μανχάταν αφού επιλεγούν οι ένορκοι, οι οποίοι θα πρέπει να καθορίσουν το ποσό των αποζημιώσεων που θα πρέπει ενδεχομένως να επιδικαστούν σ' αυτή την πρώην χρονογράφο του περιοδικού Elle, ηλικίας σήμερα 79 ετών.

Πρόκειται για μια λεπτή δικαστική υπόθεση -για φερόμενη δυσφήμηση με φόντο καταγγελίες για βιασμό- η οποία φέρνει αντιμέτωπους από το 2019 την Κάρολ με τον Τραμπ, τον δισεκατομμυριούχο πρώην πρόεδρο, ο οποίος πολιορκείται από δικαστικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων από τον Απρίλιο μια πρωτοφανής για πρώην πρόεδρο απαγγελία ποινικών κατηγοριών στη Νέα Υόρκη για 34 λογιστικές και χρηματοοικονομικές απάτες.

Στα 76 του, ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου (2017-2021) επιδιώκει να επανεκλεγεί το Νοέμβριο του 2024.

Η Κάρολ κατηγορεί τον Τραμπ ότι την βίασε μέσα σε δοκιμαστήριο μεγάλου καταστήματος της Νέας Υόρκης το 1995 ή το 1996.

Επιλέγοντας το Νοέμβριο του 2019 να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια για δυσφήμηση, είχε καταθέσει τότε αγωγή εναντίον του Τραμπ επειδή τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς είχε χαρακτηρίσει «πλήρες ψέμα» τις κατηγορίες της για βιασμό.

Ο τότε ρεπουμπλικανός πρόεδρος απαντούσε ανέκαθεν πως η Κάρολ «δεν είναι ο τύπος γυναίκας που προτιμά» και οι δικηγόροι του υποστήριξαν το 2019 ότι ο πελάτης τους προστατεύεται από την ασυλία που απολαμβάνει ο αρχηγός του κράτους.

Όσο για τις κατηγορίες για βιασμό, η Κάρολ δεν είχε μπορέσει να καταθέσει προσφυγή στη δικαιοσύνη το 2019 επειδή το φερόμενο αδίκημα είχε παραγραφεί.

Ωστόσο στις 24 Νοεμβρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος της πολιτείας της Νέας Υόρκης («Adult Survivors Act») που επιτρέπει για ένα χρόνο στα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων να προσφύγουν στα αστικά δικαστήρια.

Η Κάρολ κατέθεσε έτσι το Νοέμβριο μια νέα αστική προσφυγή στη Νέα Υόρκη για «δυσφήμηση», αλλά και για «επίθεση» και ζήτησε να διεξαχθεί δίκη για αποζημίωση, με τους δικηγόρους της να κατηγορούν στην προσφυγή τον Τραμπ ότι «την χάιδεψε, την χούφτωσε και την βίασε».

Η αστική δίκη, η οποία μπορεί να διαρκέσει μία ως δύο εβδομάδες, επρόκειτο να αρχίσει στις 10 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα.

Οι δύο πρωταγωνιστές είχαν υποβάλει τον Οκτώβριο τις ένορκες καταθέσεις τους.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, την οποία κατέθεσε μέσω βιντεοσύνδεσης και η οποία δημοσιοποιήθηκε από τη δικαιοσύνη τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει στην ίδια γραμμή υπεράσπισής του: «θα το πω με το μεγαλύτερο σεβασμό: κατ' αρχάς δεν είναι του τύπου μου· έπειτα, αυτό δεν συνέβη ποτέ».

Ωστόσο, σε μια φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται με την Κάρολ στη διάρκεια δεξίωσης στα χρόνια του 1990, ο Τραμπ είχε μπερδέψει τη δημοσιογράφο με την πρώην σύζυγό του, την ηθοποιό Μάρλα Μέιπλς, 59 ετών, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 1993 ως το 1999.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.