- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γεμάτη ποντίκια και μούχλα η πρωθυπουργική κατοικία στον Καναδά
Γιατί περιέπεσε σε αυτήν την κατάσταση η Σάσεξ Ντράιβ
Σάσεξ Ντράιβ: Η πρωθυπουργική κατοικία του Καναδά γεμάτη ποντίκια και μούχλα - Η απόφαση του Τριντό για μετακόμιση
Σε αντίθεση με τον Λευκό Οίκο και την Ντάουνινγκτ Στριτ, η Σάσεξ Ντράιβ στην Οττάβα του Καναδά δεν είναι ένας επισκέψιμος χώρος, ένα αξιοθέατο. Όχι μόνο γιατί δεν χρησιμοποιείται από τον Τζάστιν Τριντό, αλλά και γιατί η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει δεν επιτρέπει την παραμονή επισκεπτών.
Σύμφωνα με το BBC, τα τελευταία 70 χρόνια η επίσημη πρωθυπουργική κατοικία του Καναδά θυμίζει περισσότερο ερείπιο λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Το κτίριο έχει προβλήματα με ασβέστη, μόλυβδο και μούχλα, ενώ «ταλαιπωρείται» από παλιά ηλεκτρικά συστήματα, σκουριασμένους σωλήνες νερού, παράθυρα που «μπάζουν» και απουσία συστήματος κλιματισμού για το καλοκαίρι. Ανάμεσα στα άλλα προβλήματα, ήρθε να προστεθεί και η παρουσία ποντικιών, καθώς έχει γεμίσει «από περιττώματα και σορούς τρωκτικών ανάμεσα στους τοίχους, στη σοφίτα και στο υπόγειο».
Η Σάσεξ Ντράιβ και τα σημάδια του χρόνου
Η έπαυλη χτίστηκε το 1868 στη νότια όχθη του ποταμού Οτάβα και ανήκε κάποτε σε έναν βαρόνο της ξυλείας. Η τελευταία ανακαίνιση έγινε το 1951. Σήμερα, το κόστος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο κτίριο υπολογίζεται στα 23,67 εκατομμύρια ευρώ.
Η κατοικία των 34 δωματίων και των 12.000 τετραγωνικών μέτρων αποτελεί το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Τζάστιν Τριντό. Εκεί έζησε με τον πατέρα του, όσο ήταν πρωθυπουργός. Ωστόσο, όταν ο ίδιος ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο το 2015, αποφάσισε να μετακομίσει στο Ριντό Κότατζ, μια κυβερνητική, διώροφη κατοικία, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά,καθώς ήδη γνώριζε για τα προβλήματα της Σάσεξ Ντράιβ.
«Αποφάσισα πριν χρόνια να μη μετακομίσω σε αυτή την κατοικία, για να μείνω με την οικογένειά μου σε ένα μικρότερο αλλά καλύτερο σπίτι», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός του Καναδά, ενώ είχε ήδη γίνει γνωστή στη χώρα του η αποκάλυψη για την παρουσία ποντικιών.
Η Σάσεξ Ντράιβ ήταν πάντα μόνο κατοικία και δεν χρησιμοποιούνταν ως επίσημος χώρος εργασίας, ενώ είναι πολύ μικρή για να φιλοξενήσει επίσημα δείπνα. Η τελευταία φορά που έγινε κάποια προσπάθεια για την αποκατάσταση της κατοικίας ήταν πριν τέσσερις δεκαετίες, επί πρωθυπουργίας Μπράιαν Μαλρόνεϊ. Όμως, κάθε φορά που ο Μαλρόνεϊ έκανε ανακαίνιση ή εργασίες στην πρωθυπουργική κατοικία, δεχόταν τα «πυρά» του Τύπου και της αντιπολίτευσης. Το ίδιο συνέβη και τη δεκαετία του 1970 όταν ο πατέρας Τριντό τόλμησε να ανακαινίσει τις κουζίνες, να αναβαθμίσει την ασφάλεια του κτιρίου και να χτίσει μια πισίνα με χρήματα από δωρεές ιδιωτών. Από τότε, για να αποφύγουν τις επικρίσεις, όλοι οι πρωθυπουργοί του Καναδά προτιμούν να μη ρίξουν πολλά χρήματα για να κρατήσουν το κτίριο σε καλή κατάσταση.
«Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το σπίτι έχει ρημάξει σε σχέση με την περίοδο που ζούσα εκεί. Κανένας πρωθυπουργός δεν θέλει να ξοδέψει λεφτά φορολογούμενων για αυτό», είχε πει ο Τζάστιν Τριντό το 2018.
Το κτίριο έχει ούτως ή άλλως μια ιδιαίτερη παράδοση, καθώς μέχρι το 1971 όσοι πρωθυπουργοί έμεναν εκεί πλήρωναν ενοίκιο. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός Λουί Σεν Λορόν πλήρωνε τη δεκαετία του 1950 περίπου 3.400 ευρώ. Ο Τζάστιν Τριντό έχει αφήσει την απόφαση για το τι θα γίνει με το κτίριο στα χέρια γραφειοκρατών, ενώ αυτόν τον μήνα δήλωσε ότι «γίνονται συζητήσεις» για τη μοίρα της πρωθυπουργικής κατοικίας.
Σε δημοσκόπηση που έγινε τον Ιανουάριο, οι μισοί συμμετέχοντες δήλωσαν κατά μιας ανακαίνισης της Σάσεξ Ντράιβ. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η κατοικία θα πρέπει να χτιστεί εκ νέου.
Με πληροφορίες από BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.