Κοσμος

Από υπερβολική δόση φαιντανύλης ο θάνατος του ράπερ Coolio

Είχε βρεθεί νεκρός στο μπάνιο του σπιτιού του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ράπερ Coolio
© EPA / GRZEGORZ MICHALOWSKI

Coolio: Η αιτία θανάτου του ράπερ - Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έξι μήνες μετά και η ανακοίνωση του μάνατζέρ του

Ο θάνατος του Αμερικανού ράπερ Coolio, γνωστού από το τραγούδι του 1995 «Gangsta's Paradise», οφείλεται σε τυχαία υπερβολική δόση φαιντανύλης, όπως ανακοίνωσε ο μάνατζέρ του.

Όπως είπε ο Τζάρεζ Πόζεϊ, η οικογένεια του μουσικού ενημερώθηκε για τα ευρήματα του ιατροδικαστή της κομητείας του Λος Άντζελες. Ο καλλιτέχνης είχε βρεθεί χωρίς τις αισθήσεις του, πεσμένος στο πάτωμα του μπάνιου του σπιτιού ενός φίλου του στο Λος Άντζελες πριν από έξι μήνες. Ήταν 59 ετών.

Ο Coolio, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Άρτις Λίον Άιβι τζούνιορ, είχε βραβευτεί με Γκράμι για το τραγούδι του «Gangsta's Paradise». Το τραγούδι αυτό επιλέχτηκε στη συνέχεια για την ταινία «Dangerous Minds», έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια της ραπ όλων των εποχών και βοήθησε το μουσικό αυτό είδος να γίνει mainstream. Εξακολουθεί μάλιστα να ακούγεται ευρέως και έχει ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο θεάσεις στο YouTube.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ράπερ υπέφερε από άσθμα και καρδιακό νόσημα, όπως μετέδωσε το CBS News. Παρότι ο Coolio είχε κάνει χρήση φαινσικλιδίνης (ή PCP) ο θάνατός του προκλήθηκε από τις επιπτώσεις στον οργανισμό του ενός κοκτέιλ από φαιντανύλη, ηρωίνη και μεταμφεταμίνες, σύμφωνα με το CBS. Η ιατροδικαστική υπηρεσία χαρακτήρισε τυχαίο τον θάνατό του.

Η φαιντανύλη είναι συνθετικό οπιοειδές, το οποίο χρησιμοποιείται ως αναλγητικό κατά τη διάρκεια της αναισθησίας. Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1960 από τον Βέλγο χημικό Πάουλ Γιάνσσεν. Η φαιντανύλη έχει 100 φορές πιο ισχυρή αναλγητική δράση από τη μορφίνη, αλλά πιο σύντομη δράση, περίπου 15 με 30 λεπτά. Η χορήγησή της γίνεται επισκληρίδια (στον τοκετό) ή ενδοραχιαία. Επίσης, είναι διαθέσιμη σε διαδερμικά αυτοκόλλητα και σε σκεύασμα για λήψη από το στόμα για την αντιμετώπιση του πόνου σε καρκινοπαθείς. Το φάρμακo μεταβολίζεται και απεκκρίνεται κυρίως από τα ούρα

Coolio - C U When U Get There (Official Music Video) [HD] ft. 40 Thevz

Coolio: Η πορεία στο τραγούδι και η παράλληλη ενασχόληση με την τηλεόραση

Ο Coolio ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική τη δεκαετία του '80, αλλά καθιερώθηκε στον χώρο της χιπ χοπ με το Gangsta's Paradise.

Coolio - Gangsta's Paradise (feat. L.V.) [Official Music Video]

Γεννημένος στην Πενσιλβάνια μεγάλωσε στο προάστιο Κόμπτον του Λος Άντζελες. Έγινε διάσημος στη μουσική σκηνή της ραπ της αμερικανικής Δυτικής Ακτής τη δεκαετία του '90. Υιοθέτησε το καλλιτεχνικό του όνομα έπειτα από συζήτηση που είχε με έναν φίλο του, ο οποίος τον ρώτησε: «Ποιός νομίζεις ότι είσαι; Ο Coolio Iglesias».

Προτού αφοσιωθεί επαγγελματικά στη χιπ χοπ εργάστηκε ως εθελοντής πυροσβέστης στην περιοχή του Σαν Χοσέ. Ταλαντούχος παραγωγός και ηθοποιός, εμφανίστηκε σε δεκάδες ταινίες και τηλεοπτικά σόου, μεταξύ των οποίων και το Celebrity Big Brother στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009. Ακόμη και την αγάπη του για τη μαγειρική αξιοποίησε καθώς κυκλοφόρησε ένα βιβλίο και μια σειρά στο διαδίκτυο με τον τίτλο «Μαγειρεύοντας με τον Coolio».

Στη διάρκεια της καριέρας του, που μέτρησε τέσσερις δεκαετίες, ηχογράφησε οκτώ άλμπουμ, κέρδισε ένα American Music Award και τρία MTV Video Music Awards.

Με πληροφορίες από το BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ