Κοσμος

Άλις Ραγκλς: Μια βάρβαρη δολοφονία που μπορούσε να αποτραπεί

Η αναποτελεσματικότητα της αστυνομίας που δεν κατέγραψε ως επικίνδυνο τον εμμονικό διώκτη και δεν προστάτεψε το θύμα

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η υπόθεση δολοφονίας της Άλις Ραγκλς που άνοιξε τη συζήτηση στην Αγγλία για το stalking.

Η υπόθεση δολοφονίας της Άλις Ραγκλς που άνοιξε τη συζήτηση στην Αγγλία για το stalking.

Τα τελευταία χρόνια, σε όλο τον δυτικό κόσμο, τα κρούσματα με γυναίκες που καταδιώχθηκαν από πρώην συντρόφους τους έχουν αυξηθεί ανησυχητικά. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που οδήγησαν στη δολοφονία των γυναικών. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό τα περιστατικά αυτά να καταγράφονται ως «ανεπιθύμητη και παράνομη παρακολούθηση ή καταδίωξη» (stalking) και όχι απλώς ως «παρενόχληση». Αυτή η συζήτηση άνοιξε δημόσια στην Αγγλία μετά τη δολοφονία της Άλις Ραγκλς το 2016.

Η Άλις Ραγκλς ήταν μια 24 χρονη απόφοιτος του Πανεπιστημίου Νορθούμπρια, έμενε στο Νιουκάσλ και εργαζόταν στον κολοσσό των μέσων ενημέρωσης Sky. Είχε προαχθεί γρήγορα και έφτασε να είναι βοηθός επικεφαλής πωλήσεων. Από μικρή ηλικία ήταν ένα πολύ εύθυμο κορίτσι, με ευφυές χιούμορ, πράγμα που την έκανε πολύ κοινωνική και αγαπητή όπου κι αν πήγαινε. Είχε μεγαλώσει σε ένα ήσυχο χωριό με τους γονείς της, που ήταν καθηγητές, και τα τρία αδέρφια της. 

Τον Οκτώβριο του 2015 ξεκίνησε η σχέση της με τον ανθυπασπιστή Τρίμαν «Χάρι» Ντίλον που υπηρετούσε στο Αφγανιστάν. Ένας κοινός φίλος τους είχε συστήσει και επικοινωνούσαν τηλεφωνικά, ώσπου τον Ιανουάριο του 2016 συναντήθηκαν για πρώτη φορά από κοντά. Πέρασαν μια ευχάριστη βδομάδα στο Νιουκάσλ και μια άλλη στο Εδιμβούργο και αρχικά ο Ντίλον τη γοήτευσε με το νοιάξιμο και την περιποιητική συμπεριφορά του, αλλά αυτό άλλαξε σύντομα. Ο Ντίλον επέστρεψε στο Αφγανιστάν για ένα τελευταίο δίμηνο και επανήλθε στην Αγγλία τον Απρίλιο. Από την αρχή ο Ντίλον προσπάθησε να έχει το επάνω χέρι στη σχέση τους, δημιουργώντας ανασφάλεια στην Άλις, επικρίνοντας και μειώνοντάς την και προσπαθώντας να την απομονώνει από φίλους και συγγενείς. Ανέπτυξαν μια έντονη, αλλά ανθυγιεινή σχέση. Είχε επίσης πάρει τον έλεγχο του λογαριασμού της στο Facebook αλλάζοντας τον κωδικό πρόσβασης (αργότερα τον έκλεισε και ξεκίνησε έναν νέο). Η επίδραση της συμπεριφοράς του στην Άλις ήταν ολοφάνερη. Σε λίγους μήνες, από ένα χαρούμενο, εξωστρεφές, ζωηρό άτομο είχε γίνει μια δυστυχισμένη και μοναχική γυναίκα. Και η δουλειά της επηρεάστηκε αρνητικά. Η οικογένειά της παρατήρησε πόσο αποτραβηγμένη και δυστυχισμένη ήταν κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών στην Κορνουάλη τον Ιούλιο -αν και ο Ντίλον αργότερα περιέγραφε αυτές τις διακοπές ως «τέλειες».

Murdered by her stalker - BBC Stories

Φίλοι και συνάδελφοι της Άλις αντιλήφθηκαν ότι άρχιζε να αποτραβιέται, να είναι αφηρημένη, να χάνει βάρος και να μη συναναστρέφεται άλλους εκτός του Ντίλον. Ήρθε σε ρήξη με τους συγκατοίκους της και μετακόμισε σε ένα νέο ισόγειο διαμέρισμα όπου συγκατοικούσε με τη συνάδελφό της Μαξίν. Τον Αύγουστο το 2016 η Άλις αποφάσισε να τερματίσει τη σχέση της με τον Ντίλον. Είχε λάβει ένα τηλεφώνημα από μια γυναίκα που είχε σεξουαλικές σχέσεις μαζί του και αυτή η κλήση τη διαφώτισε για τον τρόπο που συμπεριφερόταν ο Ντίλον στις γυναίκες: Ενώ απαιτούσε από την Άλις απόλυτη πίστη και αφοσίωση, την ίδια στιγμή ο ίδιος την απατούσε με διάφορες γυναίκες, όπως με τη γυναίκα που έκανε το τηλεφώνημα.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, η Άλις έλαβε έναν χείμαρρο μηνυμάτων από το Ντίλον - sms, email και φωνητικά μηνύματα από πολλά διαφορετικά τηλέφωνα. Σε μερικά μιλούσε για την αιώνια αγάπη του. Σε άλλα χρησιμοποιούσε συναισθηματικό εκβιασμό, κλαίγοντας στο τηλέφωνο ή απειλώντας ότι θα αυτοκτονήσει. Σε άλλα ήταν πιο απειλητικός, λέγοντας ότι θα κυκλοφορούσε δημόσια φωτογραφίες της που είχε τραβήξει κρυφά.

Ο Ντίλον είχε αποκτήσει εμμονή με την Άλις. Στην αρχή προσπάθησε να είναι ευχάριστος μαζί της, αλλά όταν η Άλις άρχισε να αγνοεί τα μηνύματά του, επικοινώνησε με κάποια από τα μέλη της οικογένειάς της και τους φίλους της προσπαθώντας να τους κάνει να την επηρεάσουν. Σε ένα μήνυμα δήλωνε ότι δεν είχε συνηθίσει να του αρνούνται ό,τι του ανήκε. Είχε επίσης εισβάλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Άλις και έγινε σαφές ότι διάβαζε όλα τα μηνύματά της ώστε να ξέρει με ποιον μιλούσε και πού βρισκόταν. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακάλυψε ότι η Άλις είχε γνωρίσει έναν αξιωματικό του στρατού και τότε άρχισε μια προσπάθεια να την καταστρέψει, επικοινωνώντας απευθείας με τον αξιωματικό και αμαυρώνοντας την εικόνα της, ώστε να τον εξαπατήσει και να τον αποτρέψει να συνδεθεί μαζί της.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ο Ντίλον οδήγησε από τον στρατώνα του έξω από το Εδιμβούργο έως το σπίτι της Άλις, μια διαδρομή 190 χιλιομέτρων, και άφησε σοκολατάκια και λουλούδια στο περβάζι του παραθύρου της, πράγμα που τρομοκράτησε την Άλις. Στις 2 Οκτωβρίου 2016 η Άλις κάλεσε την αστυνομία και κατήγγειλε ότι ο πρώην φίλος της, δυσαρεστημένος από τον χωρισμό τους, έχει χακάρει τον λογαριασμό της στο Facebook και ότι εκείνο το βράδυ χτύπησε την πόρτα της τρεις φορές και εξαφανίστηκε, ενώ πρόσφατα χωρίς να τον αντιληφθεί, σκαρφάλωσε στο παράθυρο του υπνοδωματίου της και άφησε λουλούδια και σοκολατάκια στο περβάζι. Ο Ντίλον στη συνέχεια είχε γυρίσει στο Εδιμβούργο και από εκεί της άφηνε επανειλημμένα φωνητικά μηνύματα λέγοντας ότι δεν ήθελε να τη σκοτώσει.

Η Άλις ήταν τρομοκρατημένη. Εκείνο το βράδυ κάλεσε την αστυνομία. Από την ηχογράφηση του τηλεφωνήματος φαίνεται ότι ήταν ήρεμη και ευγενική, σχεδόν απολογητική. Ο αξιωματικός της εξήγησε ότι θα μπορούσε 1) να πάει σε έναν δικηγόρο και να βγάλει ασφαλιστικά μέτρα ή 2) ότι η αστυνομία θα μπορούσε να εκδώσει μια Αστυνομική Ενημερωτική Ειδοποίηση (PIN), δηλαδή μια προειδοποίηση προς τον φερόμενο δράστη ότι η συμπεριφορά του συνιστά παρενόχληση, ώστε να σταματήσει να επικοινωνεί μαζί της, αλλιώς η αστυνομία θα τον συλλάμβανε. Ο αξιωματικός τη ρώτησε ποιο θα προτιμούσε και η Άλις ακούγεται να απαντά: «Μπορώ να δοκιμάσω τη δεύτερη επιλογή παρακαλώ;»

Family of murdered Alice Ruggles say Army 'could have prevented killing' | ITV News

Η Άλις πίστευε ότι ήταν πια προστατευμένη και σύντομα ξαναβρήκε την παλιά της αυτοπεποίθηση. Στην πραγματικότητα, μια ειδοποίηση PIN δεν έχει νομική βαρύτητα. Στις 3 Οκτωβρίου 2016 ο δικοικητής του Ντίλον, που είχε ενημερωθεί από την αστυνομία, του ζήτησε να αφήσει ήσυχη την πρώην σύντροφό του και εκείνος συμφώνησε. Ωστόσο, αργότερα εκείνη την ημέρα, ο Ντίλον έστειλε ταχυδρομικά στην Άλις ένα δέμα, που περιέχει ένα γράμμα και φωτογραφίες τους μαζί. Στο γράμμα έλεγε ότι επειδή η Άλις είχε καλέσει την αστυνομία, ο Ντίλον δεχόταν τις επιπτώσεις, όπως το ότι του είχαν αφαιρέσει το φορητό υπολογιστή, το iPad και το τηλέφωνο (που ήταν ψέμα). Και τελείωνε λέγοντας: «Είμαι χάλια, αλλά ελπίζω να νιώθεις καλά τώρα… Σου στέλνω όλα όσα έχω που μου θυμίζουν εσένα, αφού ανήκεις σε άλλον άντρα. Σας εύχομαι μια ευτυχισμένη ζωή. Δεν θα έρθω ποτέ ξανά στη ζωή σου».

Όταν η Άλις το έλαβε στις 7 Οκτωβρίου κάλεσε την αστυνομία και κατήγγειλε ότι ο διώκτης της εξακολουθούσε να επικοινωνεί μαζί της. Ο αστυνομικός ο οποίος είχε χειριστεί το PIN, την προειδοποίηση της Άλις προς τον Ντίλον, ήταν σε άδεια και ο χειριστής κλήσεων τη ρώτησε εάν ήθελε να συλληφθεί ο Ντίλον. Η Άλις βρέθηκε σε δίλημμα, γιατί η σύλληψή του θα κατέστρεφε τη στρατιωτική καριέρα του. Επέλεξε να μην καταστρέψει την καριέρα του και αρνήθηκε. Αργότερα είπε στην αδερφή της ότι ένιωσε αβοήθητη από την αστυνομία. Στις 10 Οκτωβρίου ο Ντίλον, που εκπαιδευόταν για να ενταχθεί στο Ειδικό Σύνταγμα Αναγνωρίσεων, πήγε με το αμάξι του από το Εδιμβούργο στο σπίτι της Άλις, σκαρφάλωσε στο πίσω μέρος του διαμερίσματος μέσα στο σκοτάδι και τράβηξε δύο φωτογραφίες από το μπάνιο της.

Στις 12 Οκτωβρίου οδήγησε ξανά από τον στρατώνα του στο σπίτι της Άλις και ενώ την περίμενε να γυρίσει από τη δουλειά, έκλεινε ραντεβού με μια γυναίκα στο Tinder. H Άλις, αφού γύρισε στο σπίτι της και μη έχοντας αντιληφθεί την παρακολούθησή της από τον Ντίλον, δοκίμαζε αμέριμνα φορέματα και έστελνε μηνύματα στο νέο της φλερτ. Και ξαφνικά κάθε επαφή μαζί της σταμάτησε στις 6 το απόγευμα. Ο Ντίλον είχε εισβάλει από ένα ανοιχτό παράθυρο, της επιτέθηκε αιφνιδιαστικά και άγρια με ένα κοφτερό κουζινομάχαιρο προκαλώντας έξι βαθιές πληγές στον λαιμό της και στη συνέχεια την άφησε να πεθάνει στο πάτωμα του μπάνιου. Στις 6.30΄ μμ το άψυχο σώμα της βρήκε η συγκάτοικός της Μαξίν, η οποία αναγκάστηκε να μπει στο σπίτι από ένα παράθυρο, αφού η πόρτα ήταν κλειδωμένη από μέσα. Τρομοκρατημένη, κάλεσε αμέσως την αστυνομία και κατονόμασε τον Ντίλον ως ύποπτο. Ο Ντίλον συνελήφθη το ίδιο βράδυ στον στρατώνα του. Στο μεταξύ, έχει πετάξει το όπλο της δολοφονίας και το τηλέφωνο της Άλις.

Ο Τρίμαν «Χάρι» Ντίλον καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε 22 χρόνια φυλάκισης. Ο δικαστής στη διάρκεια της δίκης είχε σχολιάσει τα νυχτερινά περιστατικά stalking του Ντίλον: «Πήγαινες στο διαμέρισμά της. Ήταν μόνη και αυτό που έκανες θα την είχε τρομοκρατήσει. Χτυπούσες την πόρτα -τρεις διαφορετικές νύχτες-  και κάθε φορά ξεγλιστρούσες. Μετά σκαρφάλωνες στον τοίχο στην πίσω αυλή και χτυπούσες το παράθυρο του υπνοδωματίου, ενώ η μις Ράγκλς ήταν στο κρεβάτι της. Κοίταζε έξω από το παράθυρο κι εσύ ήσουν εξαφανισμένος, αλλά είχες αφήσει λουλούδια και σοκολάτες. Όπως ήταν αναμενόμενο, ταραζόταν και τρόμαζε. Στη συνέχεια άφηνες μηνύματα στον τηλεφωνητή λέγοντάς της επανειλημμένα ότι δεν σκοπεύεις να τη σκοτώσεις. Την παρενοχλούσες. Την καταδίωκες. Την κατέστρεφες».

Τον Οκτώβριο του 2017, η έρευνα για τη δολοφονία από την αστυνομία της Νορθούμπρια ήταν το θέμα του ντοκιμαντέρ «An Hour To Catch A Killer».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ