Κοσμος

Έιντεν Φούτσι: Δολοφόνος στα 14, θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή

Μαχαίρωσε την 13χρονη Τρίστιν Μπέιλι 114 φορές - Η άγρια δολοφονία χωρίς κίνητρο που συγκλόνισε τις ΗΠΑ

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπόθεση Έιντεν Φούτσι: Ο 14χρονος που δολοφόνησε με 113 μαχαιριές τη 13χρονη Τρίστιν Μπέιλ.

Υπόθεση Έιντεν Φούτσι: Ο 14χρονος που δολοφόνησε με 113 μαχαιριές τη 13χρονη Τρίστιν Μπέιλ.

Το πτώμα της 13χρονης Τρίστιν Μπέιλι βρέθηκε στις 9 Μαΐου 2021, Ημέρα της Μητέρας, πεταμένο στο δάσος κοντά στο σπίτι της. Την είχαν μαχαιρώσει και την είχαν πετσοκόψει επανειλημμένα. Το πρωί που οι δικοί της βρήκαν το κρεβάτι της ακόμη στρωμένο και αντιλήφθηκαν ότι η Τρίστιν δεν είχε κοιμηθεί στο σπίτι, είχαν δηλώσει την εξαφάνισή της. Η Τρίστιν Μπέιλι ήταν ένα από τα πέντε παιδιά μιας οικογένειας που ζούσε στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, μαθήτρια της Α' Γυμνασίου και μαζορέτα στο σχολείο της. Κατά τη διάρκεια της έρευνας για την εξαφανισμένη κοπέλα, ένας ερευνητής πρόσεξε ένα μήνυμα στο Snapchat που είχε στείλει ο 14χρονος μαθητής Έιντεν Φούτσι και τον έδειχνε στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου να βγάζει μια σέλφι. Η ανάρτηση έγραφε: «Παιδιά, είδε κανείς την Τρίστιν πρόσφατα;» Μια από τις απαντήσεις ήταν: «Ήσουν μαζί της, Έιντεν, και ξέρεις τι της συνέβη».

Η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε αμέσως κι έτσι φίλοι και συμμαθητές της Τρίστιν ρωτήθηκαν σχετικά με τις κινήσεις της κοπέλας. Σύμφωνα με όσα είπε στην αστυνομία ένας 14χρονος μαθητής της Β' Γυμνασίου, το βράδυ πριν τον θάνατό της, ο φίλος και συμμαθητής του Έιντεν Φούτσι ζήτησε τον αριθμό της Μπέιλι. Την έπεισε να φύγει το βράδυ από το σπίτι της και να συναντηθούν στο σπίτι ενός κοινού φίλου. Η αστυνομία αναζήτησε αμέσως υλικό από τις κάμερες ασφαλείας των κατοικιών κοντά στο σπίτι της Τρίστιν. Σε ένα βίντεο φαινόταν δυο άτομα -ο Φούτσι και η Μπέιλι- να περπατούν και να μπαίνουν στο δάσος, κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε αργότερα το πτώμα της κοπέλας. Μια ώρα και 45 λεπτά αργότερα, το ίδιο βίντεο έδειχνε τον Φούτσι να επιστρέφει μόνος, κρατώντας τα παπούτσια του.

Η νεκροψία έδειξε ότι η Τρίστιν είχε δεχτεί 114 μαχαιριές και έφερε τραύματα στο κεφάλι, στον λαιμό, στους ώμους, στα χέρια και στην πλάτη της. Τουλάχιστον 49 από αυτά ήταν αμυντικά τραύματα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή. Τα στοιχεία εναντίον του Φούτσι ήταν πολλά. Ένα πτυσσόμενο μαχαίρι buck με ένα άκρο που έλειπε βρέθηκε στη λίμνη κοντά στο πτώμα της και το κομμάτι που είχε σπάσει ταίριαζε με το κομμάτι που είχε σφηνωθεί στο τριχωτό της κεφαλής -στο κρανίο της Μπέιλι. Αναγνωρίστηκε ότι προερχόταν από το μαχαίρι του Φούτσι. Υπήρχαν πολλά βίντεο από κάμερες ασφαλείας και DNA. Στο σπίτι του υπήρχαν βρεγμένα παπούτσια και ρούχα με αίματα στο δωμάτιό του, αίμα και χώμα στην αποχέτευση δίπλα στο νεροχύτη του μπάνιου και ένα βρεγμένο τζιν παντελόνι στο καλάθι με τα άπλυτα. Στο δωμάτιό του βρέθηκε μια άδεια θήκη μαχαιριού κι ένα σημειωματάριο με βίαια σχέδια. Ηχογραφήσεις και email κινητών τηλεφώνων, Snapchats (και στη συνέχεια, όταν φυλακίστηκε, καταγράφηκαν τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα από τη φυλακή και συνομιλίες με φίλους, συγγενείς, δασκάλους και συγκρατούμενους).

Teen killer Aiden Fucci appears laughing, smiling during court hearing.

Οι φίλοι του Φούτσι σε συνεντεύξεις με τους ερευνητές είπαν ότι ήταν παθιασμένος με τα μαχαίρια (στα δυο αγαπημένα του είχε δώσει και ονόματα, ο «Πίκερ» και ο «Πόκερ»), συχνά κουβαλούσε μαχαίρι μαζί του και μιλούσε συνεχώς για μια δολοφονία που ήθελε να διαπράξει. Έλεγε ότι σχεδίαζε να παρασύρει ένα τυχαίο άτομο στο δάσος και να το μαχαιρώσει μέχρι θανάτου. Μια φίλη του είπε ότι πολλές φορές ερχόταν από πίσω της και έκανε ότι τάχα της κόβει τον λαιμό. Ωστόσο, όλοι οι φίλοι του είπαν ότι δεν τον πήραν ποτέ στα σοβαρά. Είπαν επίσης ότι ισχυριζόταν πως άκουγε φωνές, όταν ήταν θυμωμένος, κι έλεγε ότι παίρνει αντικαταθλιπτικά.

Σχετικά με τη νύχτα του θανάτου της Τρίστον Μπέιλι, επιβεβαίωσε ότι τη συνάντησε στο σπίτι ενός κοινού φίλου και έφευγε μαζί της γύρω στη 1.10' πμ. στις 9 Μαΐου 2021. Μετά περπάτησε για λίγο μέχρι το σπίτι του στις 3.30' πμ. Αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές της αστυνομίας ο Φούτσι άλλαζε συνεχώς την εκδοχή των γεγονότων και τελικά είπε ότι τσακώθηκαν και την έσπρωξε. Τότε εκείνη έπεσε στο έδαφος και χτύπησε το κεφάλι της. Ο Φούτσι συνελήφθη με την κατηγορία της δολοφονίας εκ προθέσεως. Αργότερα η Εισαγγελία αναβάθμισε την κατηγορία σε φόνο εκ προμελέτης, λόγω της βαρβαρότητας του εγκλήματος και ο Φούτσι διώχθηκε ως ενήλικος. Αλλά τον Φεβρουάριο του 2023, λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη του, παραδέχτηκε την ενοχή του.

Η βιντεοπαρακολούθηση στο σπίτι του Φούτσι τη μέρα μετά τη δολοφονία κατέγραψε την Κρίσταλ Σμιθ, τη μητέρα του Φούτσι, να παίρνει ένα τζιν από την κρεβατοκάμαρα του Έιντεν και στο βίντεο φαινόταν να τρίβει το τζιν και να το δείχνει σε μια άλλη γυναίκα (αγνώστων στοιχείων, μάλλον οικειακή βοηθό). Τότε, η Σμιθ δεν γνώριζε τι είχε συμβεί στην Τρίστιν Μπέιλι.

Accused teen killer Aiden Fucci claims 'ongoing torture'

Οι ανακριτές επικοινώνησαν με την αγνώστων στοιχείων γυναίκα στις 12 Μαΐου 2021, στην κατοικία της. Τους είπε ότι η Σμιθ είχε βρει ένα βρεγμένο τζιν στην κρεβατοκάμαρα του γιου της και τη ρώτησε αν έβλεπε σε αυτό κάποιον λεκέ -η Σμιθ το είχε ήδη πλύνει. Η μάρτυρας είπε ότι δε μπορούσε να δει τίποτα που να μοιάζει με λεκέ από αίμα και ότι η Σμιθ θα μπορούσε να μπλέξει επειδή το έπλυνε. Εκείνο το βράδυ, ο Φούτσι και οι γονείς του κλήθηκαν από την τοπική αστυνομία για μια ανάκριση που βιντεοσκοπήθηκε. Η Σμιθ φάνηκε να ρωτάει ψιθυριστά τον Φούτσι αν ήταν σίγουρος ότι δεν υπήρχε λεκές στα ρούχα του από το προηγούμενο βράδυ. «Δε νομίζω, γιατί;» ρώτησε ο Φούτσι. Η Σμιθ έριξε στον γιο της ένα ερωτηματικό βλέμμα και ψιθύρισε «Αίμα». Η μητέρα του Φούτσι κατηγορήθηκε για παραποίηση στοιχείων σχετικά με τη δολοφονία της Τρίστιν Μπέιλι και συνελήφθη. Αυτό το κακούργημα τρίτου βαθμού τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών στη Φλόριντα (η δίκη της έχει προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου).

Ο Έιντεν Φούτσι συνελήφθη με την κατηγορία της δολοφονίας. Το 2021 ήταν 14 ετών, πήγαινε στο ίδιο σχολείο και έμενε στην ίδια γειτονιά με την Τρίστιν. Δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αρχές και δεν είχε ποινικό μητρώο. Μόνο οι φαντασιώσεις του ήταν άγριες και δολοφονικές, μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αρνήθηκε την κατηγορία και δήλωσε αθώος. Ο Φούτσι ήταν ο μόνος ύποπτος για τη δολοφονία της Μπέιλι.

Η δίκη του έπρεπε να γίνει τον Νοέμβριο του 2022, αλλά αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο του 2023. Ο Φούτσι ενώ αρχικά δήλωσε αθώος, λίγες μέρες πριν αρχίσει η δίκη παραδέχτηκε την ενοχή του και δήλωσε ένοχος. Ο Φούτσι ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια της Τρίστιν και τη δική του. Στις 3 Μαρτίου 2023 ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση για την επιβολή της ποινής του. Η ελάχιστη ποινή που θα μπορούσε να του επιβληθεί ήταν 40 χρόνια φυλάκιση.

Moment Aiden Fucci learns he will spend the rest of life in prison for murder of Tristyn Bailey

Στις 24 Μαρτίου 2023, ο Έιντεν Φούτσι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της Τρίστιν Μπέιλι. Δεδομένου ότι είναι ανήλικος, η ποινή του θα αναθεωρηθεί μετά από 25 χρόνια. Ο δικαστής που τον καταδίκασε σε ισόβια είπε ότι η Τρίστιν Μπέιλι υπέστη έναν οδυνηρό και φρικτό θάνατο από κάποιον που εμπιστευόταν. Είπε επίσης ότι το έγκλημα δεν είχε κίνητρο, ήταν ειδεχθές, φρικτό και σκληρό. Δεν υπήρξε καμιά δικαιολογία για τη διάπραξή του. Ο Έινταν Φούτσι δεν έχει κανέναν απολύτως σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή. Μετά την καταδίκη του, ο Φούτσι οδηγήθηκε σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Φλόριντα. Σήμερα είναι 16 ετών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ