Κοσμος

Ράιλι Γκούντριτζ και Άντονι Μπαράχας: Δυο δολοφονίες σε στιλ εκτέλεσης μέσα σε κινηματογράφο

Δυο νέοι βρέθηκαν με σφαίρες στο κεφάλι, ενώ παρακολουθούσαν ταινία τρόμου

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπόθεση Ράιλι Γκούντριτζ και Άντονι Μπαράχας: Οι δολοφονίες των δύο νεαρών σε κινηματογράφο κατά τη διάρκεια της ταινίας τρόμου «Forever Purge».

Υπόθεση Ράιλι Γκούντριτζ και Άντονι Μπαράχας: Οι δολοφονίες των δύο νεαρών σε κινηματογράφο κατά τη διάρκεια της ταινίας τρόμου «Forever Purge».

Ένα φοβερό περιστατικό συνέβη το 2021 σε έναν κινηματογράφο στην Καλιφόρνια, όταν η Ράιλι, μια 18χρονη κοπέλα, και ο Άντονι, ο 19χρονος φίλος της στο πρώτο ραντεβού τους διάλεξαν να δουν την ταινία τρόμου «Forever Purge». Η ταινία είναι μέρος της σειράς δυστοπικών ταινιών «The Purge» («Η Κάθαρση»), όπου όλα τα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του φόνου, είναι νόμιμα για 12 ώρες. Όταν η ταινία τελείωσε, άναψαν τα φώτα και οι εργαζόμενοι μπήκαν να καθαρίσουν την αίθουσα. Μόνο δυο θεατές είχαν απομείνει στα καθίσματά τους. Θεωρώντας ότι οι δύο νέοι είχαν αποκοιμηθεί, τους πλησίασαν για να τους ξυπνήσουν. Τότε είδαν τα τραύματα από τις σφαίρες που είχαν δεχτεί και οι δυο στο κεφάλι και κάλεσαν την αστυνομία.

Rylee Goodrich Killed, Anthony Barajas On Life Support After Being Shot Inside Corona Movie Theater

Η 18χρονη Ράιλι Γκούτριτζ είχε γνωρίσει τον 19χρονο Άντονι Μπαράχας σε ένα εορταστικό πάρτι την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, την 4η Ιουλίου. Οι δυο τους άρχισαν να βγαίνουν με κοινές παρέες και η Ράιλι φαινόταν πολύ ερωτευμένη. Όταν μίλησε για τον Άντονι στους γονείς της, ο πατέρας της, Ντέιβιντ, ήταν επιφυλακτικός. Ο Άντονι ήταν φημισμένος influencer του TikTok με ένα εκατομμύριο ακολούθους και είχε ήδη τεράστιες απολαβές, αλλά ο πατέρας είχε άλλες ιδέες για το μέλλον της κόρης του. Ωστόσο, η μητέρα της Ράιλι ζήτησε από τον άντρα της να μην είναι τόσο αρνητικός και να δώσει μια ευκαιρία στον νεαρό. Όταν ο Άντονι είχε επιστρέψει πρόσφατα από διακοπές στη Χαβάη, έφερε μια τσάντα με αναμνηστικά για την οικογένεια Γκούντριτζ. Ήταν μια χειρονομία, προερχόμενη από ένα 19χρονο αγόρι, που συγκίνησε τον πατέρα της Ράιλι εκείνη τη μέρα. Έβλεπε την κόρη του με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπο, χαρούμενη που οι γονείς της αποδέχονταν τον φίλο της. Ο Ντέιβιντ Γκούντριτζ είπε ότι οι δυο τους έβγαιναν παρέα με άλλους φίλους πριν το βράδι των φόνων, αλλά ότι αυτό ήταν ουσιαστικά το πρώτο τους  ραντεβού, τη Δευτέρα 26 Ιουλίου. Πήγαν πρώτα στο αγαπημένο εστιατόριο της Ράιλι και μετά στη βραδινή προβολή της ταινίας.

Η Ράιλι δεν είχε καν την ευκαιρία να επιζήσει από τον πυροβολισμό, ο οποίος ήρθε πίσω από το κεφάλι της. Το αστυνομικό τμήμα της Κορόνα είπε ότι η κοπέλα πέθανε επιτόπου. Η αστυνομία χαρακτήρισε το περιστατικό τυχαία και απρόκλητη επίθεση και δεν είχε εντοπίσει το κίνητρο του εγκλήματος. Ανέφερε ότι τα θέματα της ταινίας  (η οποία αφηγείται την ιστορία των μελών ενός underground κινήματος που δεν είναι πλέον ικανοποιημένα με μια ετήσια νύχτα αναρχίας και δολοφονιών κι επιδίδονται σε μια ατελείωτη εκστρατεία χάους και σφαγής -η πέμπτη της σειράς ταινιών που ξεκίνησε με το 2013) δεν φαίνονταν να συνδέονται με τους πυροβολισμούς. Η τελευταία επικοινωνία που είχε η μητέρα της Ράιλι με την κόρη της ήταν μέσω μηνύματος κειμένου κατά τη διάρκεια της ταινίας. Η Ράιλι έγραφε πόσο βαρετή και ανόητη ήταν η ταινία και ότι δεν της άρεσε καθόλου. Αυτή ήταν η τελευταία γραπτή επικοινωνία της. Ο Μπαράχας ήταν ακόμη ζωντανός και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου τέθηκε σε σύστημα υποστήριξη ζωής.

'That was my daughter!' Dad yells at suspected shooter who killed teen in 'Forever Purge' showing

Η αστυνομία σύντομα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις μαρτύρων οδήγησαν στον Τζόζεφ Χιμένεθ. Εφοδιασμένοι οι ντετέκτιβ με ένταλμα έρευνας του σπιτιού του στο Ελ Τσερίτο της Καλιφόρνιας βρήκαν ένα όπλο και άλλα στοιχεία που σχετίζονταν με τους πυροβολισμούς. Ο 20χρονος Χιμένεθ συνελήφθη κατηγορούμενος για φόνο, απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία (είχε κλέψει το πορτοφόλι της Ράιλι). Κρατήθηκε με εγγύηση 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέσα σε μια βδομάδα, το αστυνομικό τμήμα της Κορόνα ενημερώθηκε ότι ο Άντονι Μπαράχας πέθανε στο νοσοκομείο, όπου είχε παραμείνει υποστηριζόμενος μηχανικά. Τα τραύματα στον εγκέφαλό του ήταν ανεπανόρθωτα και τελικά ο πατέρας του αποφάσισε να τον αποσυνδέσει από τα μηχανήματα και να δωρίσει τα όργανά του. Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μπαράχας, το Αστυνομικό Τμήμα πρόσθεσε μια επιπλέον κατηγορία για δολοφονία από πρόθεση εναντίον του κατηγορούμενου. Μετά από μια προκαταρκτική εξέταση, ο δικαστής του Ανωτέρου Δικαστηρίου της Κομητείας διαπίστωσε ότι υπήρχαν επαρκή στοιχεία για δίκη με τις κατηγορίες της δολοφονίας. Ο Χιμένεθ δήλωσε αθώος λόγω παραφροσύνης.

Ο δικαστής προγραμμάτισε μια ακόμη προκαταρκτική εξέταση για τις 21 Οκτωβρίου και διέταξε την κράτηση του Χιμένεθ χωρίς εγγύηση. Ο μάρτυρας Τζούλιαν Βελάσκεθ κατέθεσε ότι το βράδυ της 26ης Ιουλίου 2021 αυτός και δύο ακόμη φίλοι του που ταυτοποιήθηκαν ως «Ραμόν» και «Κάρλος», προσκάλεσαν τον Χιμένεθ να πάει μαζί τους για φαγητό πριν πάνε όλοι μαζί στο σινεμά για να δουν το «The Forever Purge». Ο Βελάσκεθ είπε ότι όλοι της παρέας είχαν αποφοιτήσει πρόσφατα από το Λύκειο και ήταν κάποτε πολύ δεμένοι, αλλά ο Χιμένεθ είχε αλλάξει δραστικά μετά τον θάνατο της μητέρας του ένα χρόνο νωρίτερα. Ο μάρτυρας είπε πώς ο κατηγορούμενος φαινόταν αφηρημένος και χαμένος ενώ προσπαθούσαν να συζητήσουν μαζί του, ή πώς μερικές φορές έλεγε άσχετες φράσεις, μουρμούριζε και κοιτούσε με άδειο βλέμμα. Ο Βελάσκεθ παραδέχτηκε ότι είχαν βαρεθεί να τον νταντεύουν, αλλά προσπαθούσαν να τον συμπεριλάβουν στη συντροφιά τους, γι' αυτό τον κάλεσαν να φάνε μαζί και να παρακολουθήσουν την ταινία. Ενώ έτρωγαν, ο κατηγορούμενος ήταν αφηρημένος, κοίταζε τον τοίχο και μουρμούριζε ασυνάρτητα. Μετά έφυγε από το εστιατόριο και εξαφανίστηκε. Μετά από 40’ είδαν τον Χιμένεθ να παρκάρει έξω από το σινεμά. Ο Βελάσκεθ παρατήρησε ότι ο Χιμένεθ κρατούσε ένα σακίδιο και του είπε ότι απαγο- ρευόταν να το πάρει μαζί του μέσα στην αίθουσα, οπότε ο Χιμένεθ το έβαλε ξανά στο αυτοκίνητό του.

Movie Theater Shooting Suspect Says 'Voices' Made Him Do It : Report

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Χιμένεθ ήταν ήσυχος στην αρχή, αλλά έγινε παράξενος στη διάρκεια της ταινίας. Συνέχισε να κοιτάζει τους φίλους του κάνοντάς τους να νιώθουν άβολα. Τους κοιτούσε σαν να ήθελε να τους ρίξει γροθιά στα μούτρα, μιλούσε μόνος του και κάποια στιγμή είπε καθαρά, μονολογώντας: «Δεν μπορώ να τους το κάνω αυτό, είναι φίλοι μου». Μέσα σε λίγα λεπτά από την έναρξη της ταινίας, ο Χιμένεθ έφυγε και πήρε το σακίδιο από το αυτοκίνητό του, στη συνέχεια επέστρεψε και ξανακάθισε στην αίθουσα. Στη σειρά μπροστά του κάθονταν ο Μπαράχας και η Γκούντριτς. Ο Βελάσκεθ κατέθεσε ότι δεν υπήρξε καμία αλληλεπίδραση ανάμεσα στην παρέα τους και στα θύματα. Κανείς άλλος δεν ήταν στο θέατρο για τη νυχτερινή προβολή. Μόνο 6 εισιτήρια είχαν πουληθεί -τα 4 είχε αγοράσει ο Βελάσκεθ για τον ίδιο και τους φίλους του, τα άλλα 2 το ζευγάρι.

Ο Βελάσκεθ είπε ότι ρώτησε τον Χιμένεθ τι είχε στο σακίδιο και ο Χιμένεθ απάντησε κάτι που ίσως σήμαινε «πιστόλι». Είπε ότι δεν κοίταξε στο σακίδιο, αλλά το σήκωσε και το έδωσε στους φίλους του, προσπαθώντας να το απομακρύνει, ανησυχώντας τι θα μπορούσε να κάνει ο Χιμένεθ με το περιεχόμενο. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος το πήρε τελικά πίσω. Ο Βελάσκεθ, ο «Ραμόν» και ο «Κάρλος» είπαν ότι πήγαιναν στην τουαλέτα, αλλά έφυγαν από το σινεμά, αποφασισμένοι να κόψουν την παρέα με τον Χιμένεθ επειδή είχε γίνει πολύ παράξενος. 

Το επόμενο πρωί, ο Βελάσκεθ και οι άλλοι έμαθαν για τους πυροβολισμούς και συμπέραναν ότι ο Χιμένεθ ήταν πιθανότατα ο δράστης. Τότε ο Βελάσκεθ κάλεσε την αστυνομία. Ένα ένταλμα έρευνας εκδόθηκε αμέσως για την κατοικία του Χιμένεθ, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα όπλο, όμοιο με εκείνο των δολοφονιών. Ο Χιμένεθ συνελήφθη. Αργότερα αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε από τη φυλακή λίγο μετά τις δολοφονίες ότι βασανιζόταν από φωνές και ότι είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, αλλά είχε σταματήσει να παίρνει τα φάρμακά του τους τελευταίους μήνες. Οι φωνές του είπαν να σκοτώσει τους μόνους άλλους δύο ανθρώπους στον κινηματογράφο στις 26 Ιουλίου, τη Ράιλι Γκούντριτζ και τον Άντονι Μπαράχας. Στη συνέντευξη είπε ότι είχε μετανιώσει για αυτό που έκανε. Δεν είχε καταδίκες για κακούργημα ή πλημμέλημα. Τόσο η υπεράσπιση όσο και το γραφείο του εισαγγελέα της Κομητείας προσέλαβαν ψυχιάτρους για να τον εξετάσουν. Ο Χιμένεθ, 21 ετών, δήλωσε αθώος λόγω παραφροσύνης σε δύο κατηγορίες για φόνο. Θα υπάρξουν δύο φάσεις στη δίκη: μια που θα κρίνει την ενοχή του και μια που θα καθορίσει εάν ο Χιμένεθ ήταν παράφρων όταν συνέβησαν οι δολοφονίες.

TikTok Star Anthony Barajas Dead at 19 After Movie Theater Shooting | E! News

Οι αγρυπνίες για τα δύο θύματα, τη Ράιλι και τον Άντονι, που έφυγαν τόσο πρόωρα από τη ζωή ήταν σπαραξικάρδιες. Και οι δυο ήταν άτομα πολύ αγαπητά στην κοινότητα και προέρχονταν από πολύ αγαπημένες οικογένειες. Ο Μπαράχας ήταν άριστος μαθητής στο λύκειο, αστέρι του ράγκμπι, είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλές σχολικές παραστάσεις και είχε μια πολύ πετυχημένη πορεία ως influencer στο TikTok. Η Γκούντριτζ είχε αποφοιτήσει από το λύκειο τον Ιούνιο του 2020 και είχε εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο Γκραντ Κάνυον στην Αριζόνα, για το οποίο είχε πλήρη υποτροφία. 

Η κατηγορία για πολλαπλούς φόνους καθιστά τον Χιμένεθ επιλέξιμο για τη θανατική ποινή εάν καταδικαστεί. Ο εισαγγελέας δεν έχει ανακοινώσει εάν θα επιδιώξει να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ