- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Le Figaro: Δυσλειτουργίες στην Ευρώπη από την κρίση του γαλλογερμανικού άξονα
«Το γαλλογερμανικό ζευγάρι επί της ουσίας δεν υπήρξε ποτέ»
Γαλλία: Θέμα στον τύπο οι δυσλειτουργίες που προκαλεί στην Ευρώπη η κρίση του γαλλογερμανικού άξονα
Στις δυσλειτουργίες που προκαλεί στην Ευρώπη η κρίση του γαλλογερμανικού άξονα αναφέρεται μερίδα του σημερινού γαλλικού Τύπου με αφορμή και τις εντάσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που περατώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα στις «απογοητεύσεις της μεταπολεμικής συμφιλίωσης Γαλλίας και Γερμανίας» αναφέρεται ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στην Κίνα και τη Γερμανία Κλοντ Μαρτέν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Figaro με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του « Όταν σκέφτομαι τη Γερμανία τη νύχτα».
O Μαρτέν υποστηρίζει ότι το γαλλογερμανικό ζευγάρι επί της ουσίας δεν υπήρξε ποτέ. Εκτιμά ότι η περίφημη Συνθήκη των Ηλυσίων θα μπορούσε να είναι η υπόσχεση ενός φιλόδοξου ευρωπαϊκού σχεδίου, αλλά, όπως σημειώνει, η διεύρυνση της ΕΕ, οι εθνικοί εγωισμοί και πρόσφατα, η ενίσχυση του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «δεν βοήθησαν».
Θεωρεί ότι οι δύο χώρες έδωσαν στην Ευρώπη μια φωνή, την οποία όμως δεν κατάφεραν να κάνουν να ακουστεί, εξαιτίας της ευθυγράμμισης της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκτιμά ότι το μέλλον του γαλλογερμανικού tandem, αν αυτό υπάρχει, είναι αναμφίβολα στην ανάκαμψη της γαλλογερμανικής συνεργασίας και υποστηρίζει ότι μια πραγματική κοινή εξωτερική πολιτική θα προκύψει μόνο από την αποφασιστική βούληση της Γαλλίας και της Γερμανίας. Τονίζει πως προϋπόθεση θα ήταν οι ηγέτες των δύο χωρών να δημιουργήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους αλλά, όπως παρατηρεί, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα σημάδι προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η Ευρώπη είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με 27 και στο τέλος κερδίζει η Γερμανία», σημειώνει εξάλλου στο κύριο άρθρο της η οικονομική εφημερίδα Les Échos με το οποίο ασκεί κριτική στη Γερμανία αλλά και στη Γαλλία για την «αδυναμία» της να σταθεί ως «μεγάλη δύναμη» εντός της ΕΕ.
Αναφερόμενη στην ενεργειακή πολιτική του Βερολίνου, τονίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τη δημοσιονομική της δύναμη εις βάρος άλλων.
Υπογραμμίζεται επίσης η νέα ένταση, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής που εγκαινιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες και σημειώνεται ότι στα παρασκήνια, το Βερολίνο ελπίζει πως θα εκτροχιάσει τη συμφωνία για την απαγόρευση της πώλησης θερμικών κινητήρων έως το 2035, με απώτερο σκοπό να σώσει την αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας.
Υπογραμμίζει ωστόσο πως αν η Γαλλία είχε διατηρήσει την οικονομική της δύναμη, μέσω της καλύτερης διαχείρισης των δημοσίων δαπανών της, η αναμέτρηση με τη Γερμανία θα ήταν πιο ισορροπημένη. Το Βερολίνο έχει όλες τις πιθανότητες να σώσει τη βιομηχανία του, αλλά η Γαλλία όχι, αναφέρει η εφημερίδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο μικρός – και στο παρελθόν εξόχως προβληματικός – γιος του Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται σε ένα νέο comeback kid, διαταράσσοντας τις εσωκομματικές και μη ισορροπίες
Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ισχυρισμών περί νέου αποκλεισμού της κρίσιμης θαλάσσιας διόδου
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.