- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Μόσχα εκτιμά ότι ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών
Η χώρα αποχώρησε από την Συνθήκη START προ μηνός
Ρωσία: Η Μόσχα δηλώνει ότι ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα βρίσκεται σε μια «ντε φάκτο» ανοιχτή σύγκρουση με την Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για μυστικές ή ανοικτές διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την αποκατάσταση της συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων New START, από την οποία η Ρωσία αποχώρησε τον Φεβρουάριο.
Μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Ένας κόσμος χωρίς START: Τι μέλλει γενέσθαι», ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα» αποκατάστασης της συνθήκης από τη Ρωσία προς το παρόν, επικρίνοντας αυτό που αποκάλεσε «εχθρική πορεία» της Ουάσιγκτον προς τη Μόσχα.
«Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε μια συζήτηση σχετικά με το αν η πιθανότητα μιας πυρηνικής σύγκρουσης είναι υψηλή σήμερα, αλλά είναι υψηλότερη από οτιδήποτε είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες, ας το θέσουμε έτσι», δήλωσε ο Ριαμπκόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο Ριαμπκόφ είπε ότι η Ρωσία δεσμεύεται να διατηρήσει τον κόσμο «ασφαλή και ελεύθερο» από την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, αλλά πρόσθεσε αργότερα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί ως συνήθως, δεδομένου η Μόσχα είναι τώρα «σε μια de facto κατάσταση ανοιχτής σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι η Ρωσία διακόπτει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά και συγκεκριμένα για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών. Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση για ευθεία συμμετοχή σε απόπειρες να πληγούν ρωσικές στρατηγικές αεροπορικές βάσεις.
Τι είναι η συνθήκη New START
Η συνθήκη New START υπεγράφη το 2010 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ορίζει ανώτατο όριο στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. Συγκεκριμένα:
- Προβλέπει ανώτατο όριο 1.550 πυρηνικών κεφαλών για κάθε πλευρά, δηλαδή μείωση κατά 30% σε σχέση με το όριο που προέβλεπε η προηγούμενη συνθήκη του 2002.
- Ετέθη σε ισχύ το 2011.
- Παρατάθηκε το 2021 για πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.
Επιτρέπει στους επιθεωρητές των δύο πλευρών να επιβεβαιώνουν ότι τηρείται. - Σημειώνεται ότι οι εκατέρωθεν επιθεωρήσεις που προβλέπονται από τη συνθήκη διακόπηκαν τον Μάρτιο 2020 λόγω της πανδημίας Covid.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα για την επανάληψη των επιθεωρήσεων επρόκειτο να διεξαχθούν τον περασμένο Νοέμβριο στην Αίγυπτο, αλλά η Ρωσία τις ανέβαλε και καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει προτείνει νέα ημερομηνία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.