Κοσμος

Βίκι Μόργκαν: Ένα όμορφο κορίτσι και ένα άγριο έγκλημα

Η σκανδαλώδης κρυφή ζωή με τον παντρεμένο πολυεκατομμυριούχο Άλφρεντ Μπλούμινγκντέιλ και τα σαδομαζοχιστικά βίτσια που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπόθεση Βίκι Μόργκαν: Η άγρια δολοφονία, η κρυφή σχέση με τον πολυεκατομμυριούχο Άλφρεντ Μπλούμινγκντέιλ και η ιστορία που συγκλόνισε τις ΗΠΑ το 1983.

Υπόθεση Βίκι Μόργκαν: Η άγρια δολοφονία, η κρυφή σχέση με τον πολυεκατομμυριούχο Άλφρεντ Μπλούμινγκντέιλ και η ιστορία που συγκλόνισε τις ΗΠΑ το 1983.

Το καλοκαίρι του 1983, ενώ στις ΗΠΑ πρόεδρος ήταν ο πρώην ηθοποιός του Χόλιγουντ Ρόναλντ Ρίγκαν, ενώ το AIDS θέριζε και από τα ραδιόφωνα ακουγόταν άλλη μια επιτυχία από το «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον, μια άγρια δολοφονία διαπράχθηκε στο Λος Άντζελες με θύμα την 31χρονη Βίκι Μόργκαν. Το όνομά της είχε γίνει πασίγνωστο τα τελευταία δυο χρόνια από εφημερίδες και σκανδαλοθηρικές φυλλάδες που αποκάλυπταν καθημερινά γαργαλιστικές λεπτομέρειες για την κρυφή ζωή της με τον παντρεμένο πολυεκατομμυριούχο Άλφρεντ Μπλουμινγκντέιλ, ο οποίος, καθώς και η γυναίκα του Μπέτσι, ήταν στενοί φίλοι του προεδρικού ζεύγους Ρόναλντ και Νάνσι Ρίγκαν.

Η Βίκι Μόργκαν είχε γεννηθεί στο Κολοράντο στις 9 Αυγούστου 1952. Οι γονείς της χώρισαν αμέσως μετά τη γέννησή της και η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε. Αλλά ο δεύτερος σύζυγός της πέθανε όταν η Βίκι ήταν 9 ετών και τότε, μητέρα και κόρη, μετακόμισαν στην Καλιφόρνια. Σε ηλικία 16 ετών η Βίκι Μόργκαν έμεινε έγκυος, παράτησε το λύκειο και γέννησε τον γιο της Τοντ. Το 1968 άφησε τον Τοντ στη φροντίδα της μητέρας της και έφυγε από το σπίτι. Έπιασε δουλειά ως ταξιθέτρια σε κινηματογράφο του Λος Άντζελες και σύντομα παντρεύτηκε τον 47χρονο Ερλ Λαμ.

Τον Αύγουστο του 1969, ενώ ήταν ακόμη 17 ετών, σε ένα εστιατόριο της Σάνσετ Στριπ στο Λος Άντζελες, η Μόργκαν γνώρισε τον 53χρονο Άλφρεντ Μπλουμινγκντέιλ, κληρονόμο της αυτοκρατορίας των γνωστών πολυκαταστημάτων. Σύντομα, ο Μπλουμινγκντεϊλ την έκανε ερωμένη του και σε λίγο καιρό της έδειξε μια σκοτεινή πλευρά του: Τα σαδομαζοχιστικά βίτσια του. Την πήγε σε ένα διαμέρισμα στη λεωφόρο Σάνσετ, όπου είχε συγκεντρώσει πόρνες και τις μαστίγωνε γυμνές με τη δερμάτινη ζώνη του. Οι πόρνες δέχονταν τον βασανισμό έχοντας λάβει ως αμοιβή υψηλά ποσά, ενώ η Βίκι έπρεπε να παρακολουθεί, χωρίς να γίνεται η ίδια αποδέκτης του σαδισμού του. Αφού η Βίκι δε φάνηκε να ενοχλείται την πρώτη φορά που τη μύησε σε αυτή την τελετουργία, ο ‘Αλφρεντ την επαναλάμβανε κάθε τόσο.

Όταν η Μόργκαν έγινε 18 ετών, ο Μπλουμινγκντέιλ πρόσφερε στον Ερλ Λαμ ένα μεγάλο ποσό σε μετρητά για να τερματίσει τον γάμο του με τη Βίκι. Εκείνος δέχτηκε και έτσι έγινε η… αγοραπωλησία της Βίκι. Ο Μπλουμινγκντέιλ της παρείχε πολυτελές διαμέρισμα στο Μπέβερλι Χιλς και για 12 χρόνια και την έλουζε με ακριβά ρούχα, κοσμήματα κι αυτοκίνητα. Ως ερωμένη του Μπλουμινγκντέιλ, οι κοινωνικές της συναναστροφές περιλάμβαναν πολιτικούς, επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Με την οικονομική υποστήριξη του Μπλουμινγκντέιλ έκανε μια πλούσια ζωή.

Το 1973, η σύζυγος του Μπλουμινγκντέιλ, η Μπέτσι, με την οποία είχε αποκτήσει τρεις γιους, έμαθε για την εξωσυζυγική σχέση του άντρα της. Η Μπέτσι ήταν κόρη μεγαλογιατρού του Μπέβερλι Χιλς και όταν τη γνώρισε ο Μπλουμινγκντέιλ, αν και Εβραίος, ασπάστηκε για χάρη της τον Καθολικισμό και την παντρεύτηκε. Ήταν πολύ δημοφιλής κοσμική, γνωστή για τις φιλανθρωπίες της και fashion icon για τις Αμερικανίδες. Η Μπέτσι του ζήτησε να διακόψει αμέσως τη σχέση με τη Μόργκαν. και αυτός συμμορφώθηκε. Η Μόργκαν έπεσε σε κατάθλιψη, είχε ωστόσο ακόμη το υψηλό μηνιαίο επίδομα που της είχε εξασφαλίσει ο Μπλουμινγντέιλ.

Μέχρι το 1979, η Μόργκαν είχε κάνει δύο ακόμη γάμους, εργαζόταν για μεγάλα διαστήματα ως πόρνη και είχε γίνει τοξικομανής. Εκείνη τη χρονιά μπήκε για αποτοξίνωση και εκεί γνώρισε τον Μάρβιν Πάνκοστ, έναν ομοφυλόφιλο άνδρα που μαγεύτηκε από τις ιστορίες της με την υψηλή κοινωνία και τον Μπλουμινγκντέιλ. Ορκίστηκαν ότι θα ζούσαν μαζί μετά την αποτοξίνωση. Τρία χρόνια αργότερα, ο Μπλουμινγκντέιλ διαγνώστηκε με καρκίνο του φάρυγγα σε τελικό στάδιο. Υποτίθεται ότι είπε στη Μόργκαν ότι είχε μόνο δύο μήνες ζωής και τη διαβεβαίωσε ότι την είχε εξασφαλίσει οικονομικά και δε θα χρειαζόταν να ανησυχεί για χρήματα στο μέλλον. Όμως μετά την διάγνωση του Άλφρεντ με καρκίνο, η Μπέτσι έκοψε το επίδομα του στη Βίκι. Αμέσως μετά, η σχέση του Άλφρεντ με τη Βίκι έγινε πρωτοσέλιδο.

Η οικονομική κατάσταση για την 30χρονη Μόργκαν είχε γίνει απελπιστική και αναζητούσε τρόπο να επιβιώσει. Προσέλαβε έναν διάσημο δικηγόρο του Χόλιγουντ και κατέθεσε αγωγή 11 εκατομμυρίων δολαρίων για οικονομική αποζημίωση ως ερωμένη του Μπλουμινγκντέιλ. Η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης της αρχικής καταγγελίας αποκάλυψε λεπτομέρειες της σεξουαλικής σχέσης του ζευγαριού που έγιναν πρωτοσέλιδα σε εθνικό επίπεδο, προκαλώντας ιδιαίτερη αμηχανία στους φίλους του Μπλουμινγκντέιλ στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, όταν η Μόργκαν έμαθε ότι ο δικηγόρος της συναντούσε και δειπνούσε με τον πρόεδρο Ρήγκαν και τη Νάνσι Ρήγκαν -στενή φίλη της Μπέτσι Μπλουμινγκντέιλ- έχασε την εμπιστοσύνη της, τον απέλυσε και τον αντικατέστησε με άλλον.

Αργότερα δικαστικά έγγραφα και ειδήσεις αποκάλυψαν ότι η Μόργκαν συντηρούσε τον εαυτό της πουλώντας τα κοσμήματα και τα ακριβά αυτοκίνητα που της είχε αγοράσει ο Μπλουμινγκντέιλ. Ετοιμαζόταν επίσης να γράψει βιβλίο στο οποίο επρόκειτο να κατονομάσει σημαντικούς πολιτικούς και επιχειρηματίες που υπήρξαν πελάτες της. Ο Άλφρεντ Μπλουμινγκντέιλ πέθανε από καρκίνο δύο μήνες μετά την κατάθεση της αγωγής. Η Μόργκαν επικοινώνησε με τον φίλο της από το κέντρο απεξάρτησης, τον Μάρβιν Πάνκοστ, μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα μαζί του και επέστρεψε στη δουλειά της πόρνης. Αν και ο Πάνκοστ ήταν ομοφυλόφιλος, η σχέση τους ήταν περιστασιακά σεξουαλική. Ο Πάνκοστ φοβόταν ότι είχε προσβληθεί από τον ιό HIV και ότι θα πέθαινε. Όταν σταμάτησε τις συνεδρίες με τον ψυχίατρό του, άρχισε να γίνεται όλο και πιο ασταθής και απρόβλεπτος. Το βράδυ της 7ης Ιουλίου 1983, σχεδόν ένα χρόνο μετά το θάνατο του Μπλουμινγκντεϊλ, ο Πάνκοστ μπήκε σε ένα αστυνομικό τμήμα και ομολόγησε ότι δολοφόνησε τη Βίκι Μόργκαν στο διαμέρισμά τους. Η αστυνομία βρήκε τη Μόργκαν χτυπημένη μέχρι θανάτου με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ. Η Βίκι Μόργκαν κηδεύτηκε στους Λόφους του Χόλιγουντ. Ο Πάνκοστ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και πέθανε το 1991 στη φυλακή, ενώ υποβαλλόταν σε θεραπεία για ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS.

Η αγωγή της Μόργκαν το 1982 κατά της περιουσίας του Άλφρεντ Μπλουμινγκντέιλ συνέχισε να ισχύει και αποδέκτης της αποζημίωσης θα ήταν ο γιος της Τοντ. Σε ένα συμβόλαιο ο Μπλουμινγκντέιλ ανέφερε ότι θα έδινε στη Βίκι 240.000 δολάρια, αλλά αντ’ αυτού εκείνη έπαιρνε 40.000 δολάρια. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δικαστής έκρινε ότι η συμφωνία δεν ίσχυε, καθώς τα χρήματα ήταν αμοιβή για την παράνομη δραστηριότητα «σεξ με μίσθωση». Τελικά τον Δεκέμβριο του 1984 ο γιος της Βίκι Μόργκαν έλαβε τα υπόλοιπα 200.000 δολάρια (σημερινά 522.000 δολάρια)...

Vanity Fair Confidential | Season 4 Episode 7 | Crime Documentary Full Episodes

Η ιστορία της Βίκι Μόργκαν έδωσε υλικό για πολλά βιβλία (όπως το «Όμορφο Κακό Κορίτσι» του Gordon Basichis και το «An Inconvenient Woman» του Ντόμινικ Νταν) καθώς και για τηλεταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα (Vanity Fair Confidentia: Murder Most Obsessive). Οι σχέσεις της που βασίζονται στο BDSM με τον Άλφρεντ Μπλουμινγκντέιλ και τον Μάρβιν Πάνκοστ διερευνώνται επίσης στο επεισόδιο «Sadistic Pleasure» της σειράς Poisoned Passions (2018). Αναφορές στη ζωή και τη δολοφονία της Βίκι Μόργκαν έχουν γίνει επίσης σε ταινίες («Λάρι Φλιντ», «Φλετς») και σε τραγούδια («Der Mord an Vicky Morgan» από το γερμανικό μουσικό συγκρότημα Die Toten Hosen). 

Επειδή η ιστορία της σχέσης της Βίκι Μόργκαν με τον Άλφρεντ Μπλουμινγκντέιλ παρουσιάστηκε από πολλά λαϊκά μέσα εξωραϊσμένη, ως ιστορία αγάπης, βρήκα πολύ πνευματώδη και καλογραμμένα τα σχόλια δημοσιογράφων των New York Times:

Δε μπορείς να κυκλοφορείς δηλώνοντας παλιομοδίτικα πράγματα όπως, «Το μόνο που θέλει κάθε κοπέλα είναι έναν άντρα που θα ομολογήσει την αγάπη του και θα υποσχεθεί ότι θα τη φροντίζει για πάντα». Μπορεί να ήταν ο κληρονόμος της περιουσίας των Μπλουμινγκντέιλ ο Άλφρεντ, μπορεί η σύζυγός του, η Μπέτσι, να ήταν δημοφιλής και κοσμική. Αλλά εκείνος ήταν ένα φρικιό των S&M, που πέθανε στην άνεση του ακριβού κρεβατιού του, ενώ η επί χρόνια ερωμένη του ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου με ρόπαλο… /… Το έπος της Βίκι Μόργκαν, μιας υπέροχης, ανόητης γυναίκας που δεν είχε άλλες φιλοδοξίες από το να την πληρώνει κάποιος για τα πάντα… /… Η κύρια ερωμένη του αποκρουστικού Άλφρεντ Μπλουμινγκντέιλ, συζύγου της Μπέτσι, της πιο καλοντυμένης κοσμικής. Όταν ο Άλφρεντ δεν έπαιρνε την Μπέτσι στο Met, χτυπούσε πόρνες με μια ζώνη… /… Η έφηβη Βίκι τού έγινε εμμονή και την εγκατέστησε σε ένα σπίτι με σοφέρ και μαγείρισσα και κάθε πολυτέλεια που θα ήθελε αυτό το τεμπελόσκυλο. Φυσικά, επειδή η τηλεταινία απευθύνεται σε γυναικείο κοινό, παρουσιάζουν τη Βίκι σαν θύμα - ενώ  στην πραγματικότητα, αυτοί οι δύο περίεργοι απολάμβαναν το να χτυπούν άλλες γυναίκες. Όταν ο Άλφρεντ πέθανε, η Βίκι αναγκάστηκε να βρει άλλον πάτρονα και γνώρισε έναν ομοφυλόφιλο άνδρα στον οποίο κυριάρχησε και τον ταπείνωνε - αλλά εκείνος τη στήριξε οικονομικά και συναισθηματικά, τουλάχιστον μέχρι να τη χτυπήσει μέχρι θανάτου με ένα ρόπαλο, όταν εκείνη δεν σταματούσε να του φωνάζει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ