- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Με προεδρικό διάταγμα περνάει η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν
Πρόταση μομφής καταθέτει ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός
Γαλλία: Με προεδρικό διάταγμα περνάει η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει μια ειδική συνταγματική διαδικασία και να παρακάμψει την ψηφοφορία για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα στην Εθνοσυνέλευση, ανακοίνωσε, εν μέσω αποδοκιμασιών, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.
Η προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη θα εγκριθεί. Δείχνει όμως ταυτόχρονα ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη στήριξη στην Εθνοσυνέλευση.
«Η πρωθυπουργός (…) το κάνει αυτό επειδή είναι πεπεισμένη ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος», ανέφερε ένας συνεργάτης της.
Όταν έφτασε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Εθνοσυνέλευσης η Μπορν και επιχείρησε να διαβάσει μια ανακοίνωση, βουλευτές της αριστεράς άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, την αποδοκίμασαν και σήκωσαν πλακάτ με το σύνθημα «Όχι στα 64» - δηλαδή την ηλικία συνταξιοδότησης που προβλέπει το νομοσχέδιο.
Η Μπορν επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ειδική διαδικασία, ενεργοποιώντας το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που προβλέπει την υιοθέτηση του νομοσχεδίου με προεδρικό διάταγμα. Δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε στοιχήματα με το μέλλον των συντάξεών μας και αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη».
Αμέσως μετά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα και η συνεδρίαση έληξε.
«Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι άξια της Πέμπτης Δημοκρατίας, της γαλλικής δημοκρατίας. Μέχρι το τέλος, το κοινοβούλιο γελοιοποιήθηκε, ταπεινώθηκε», είπε ο Φαμπιάν Ρουσέλ, ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι η προσφυγή σε αυτό το άρθρο θα μπορούσε να πυροδοτήσει «ανεξέλεγκτο θυμό», έπειτα από πολλές εβδομάδες απεργιών και κινητοποιήσεων εναντίον του νομοσχεδίου.
Πρόταση μομφής καταθέτει ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός
Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μετά την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
«Πρόκειται για την πλήρως επιβεβαιωμένη αποτυχία» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είπε η Λεπέν, εκτιμώντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνιστά «πολιτική κρίση».
Ο Εθνικός Συναγερμός διαθέτει 88 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση.
Στο μεταξύ, νέες κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέρ, καταγγέλλοντας το «δημοκρατικό έλλειμμα». «Προφανώς θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις, επειδή η αντίδραση είναι πολύ μεγάλη, έχουμε τεράστιες αντιδράσεις εκ μέρους των συνδικάτων. Θα αποφασίσουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.