- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Αξίζει να βρούμε λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου
«Μπορεί να τα καταφέρουμε, μπορεί και όχι»
Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι νέες δηλώσεις του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφής του στην Ελλάδα
Για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα, μέσω του αμοιβαίου δανεισμού εκθεμάτων, μιλά ο πρόεδρός του Τζορτζ Όσμπορν στην στήλη «Ημερολόγιο» του περιοδικού Spectator όπου φιλοξενεί κάθε εβδομάδα σκέψεις για μια σειρά από θέματα επιφανών πολιτών.
«Εμείς τα μέλη του ΔΣ (του Βρετανικού Μουσείου) εξετάζουμε μαζί με τους Έλληνες αν υπάρχει τρόπος να επιλυθεί η 200 ετών διαμάχη, ώστε τα γλυπτά (του Παρθενώνα) να μπορούν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα. Παράλληλα, (πολιτιστικοί) θησαυροί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα θα μπορούν να απευθυνθούν σε ένα νέο κοινό εδώ. Μπορεί να τα καταφέρουμε, μπορεί και όχι. Αξίζει όμως να το προσπαθήσουμε», αναφέρει Τζορτζ Όσμπορν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου εκφράζει δημόσια την άποψη αυτή.
Στο συγκεκριμένο όμως σημείωμά του, ίσως αυτό που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι κυριολεκτικά «αδειάζει» τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον λέγοντας πως μπορεί τώρα να εκφράζει ανησυχίες για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα παλιότερα όμως, ο ίδιος ο Τζόνσον όταν ακόμη ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε γράψει πως «οι λόγοι για να αποσπάσεις τα Μάρμαρα ήταν ορθοί. Οι λόγοι για την επιστροφή τους είναι ακόμη ορθότεροι. Τα Γλυπτά πρέπει να εγκαταλείψουν την ενοχική κουλτούρα του βορρά που πίνει ουίσκι και να εκτεθούν εκεί όπου ανήκουν: στη χώρα του λαμπερού φωτός, στη γη του Αχιλλέα, “τα σκιερά βουνά και στη θάλασσα που αντηχεί”».
«Μάλλον υπάρχουν δύο Μπόρις» καταλήγει στο σύντομο σημείωμα του ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση που προκάλεσε την αντίδραση
Μέχρι το 2030, ένας στους τέσσερις κατοίκους της αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών
Το project εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 22.000 θέσεις εργασίας
Kανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό
Το ζευγάρι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις παράνομες αναρριχήσεις
Μήνυμα για κυρώσεις σε όσους συμμαχούν με την Τεχεράνη έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
To μεσαιωνικό καθεστώς έχει επιβάλει αποκλεισμό από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το Ιράν είχε βάλει στο στόχαστρο έναν από τους γιους του
Στρατολογούνται μέσω social media και χτυπούν όπου βλέπουν μεγάλο κέρδος
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη
Η συζήτηση με αφορμή το Final Fantasy
Τι ισχύει για τα ακουστικά και τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Προσφέρονται 10 εκατ. δολάρια για τον «βενιαμίν» της οικογένειας Τραμπ
Η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια και σχεδόν πάντα θανατηφόρα
Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Γιος του φιλοσόφου Αντρέ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.