Κοσμος

Le Soir για Qatargate: «Ο Τζόρτζι πήρε 2,6 εκατ. ευρώ και η Εύα Καϊλή 250.000 ευρώ», κατέθεσε ο Παντσέρι

Νέες λεπτομέρειες για τον κεντρικό ρόλο που είχε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της
Η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της © EUROKINISSI/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Qatargate - Η κατάθεση Αντόνιο Παντσέρι για τον Φραντσέσκο Τζόρτζι και την Εύα Καϊλή - Το δημοσίευμα στη βελγική «Le Soir»

Αποκαλυπτικό είναι το νέο δημοσίευμα στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» αναφορικά με τα όσα κατέθεσε ο Αντόνιο Παντσέρι για το Qatargate.

Ειδικότερα, σε δύο καταθέσεις του στις βελγικές αρχές στις 2 και 13 Φεβρουαρίου δήλωσε ότι μαζί με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι πήραν τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ευρώ από Κατάρ, Μαρόκο και Μαυριτανία.

Μέρος από τα χρήματα αυτά δόθηκαν σε ευρωβουλευτές και βοηθούς βουλευτών το χρονικό διάστημα από το 2018 έως και το 2022.

«Ο πρώην ευρωβουλευτής εξαπολύει βαριές κατηγορίες σε βάρος του Βέλγου Μαρκ Ταραμπέλα -τον οποίο είχε ήδη “κατηγορήσει” από την πρώτη του ανάκριση μετά τη σύλληψή του- αλλά και κατά των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο, Εύας Καϊλή και Λάρα Κόμι. Το όνομα της Ιταλίδας ευρωβουλευτή από το Forza Italia (συντηρητική δεξιά, από την ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), που δεν εξελέγη το 2019 αλλά αντικατέστησε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον Νοέμβριο του 2022, εμφανίζεται συγκεκριμένα για πρώτη φορά σε αυτόν τον φάκελο» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο Αντόνιο Παντσέρι δηλώνει ότι έχει δώσει δώρα ή χρήματα σε δύο βοηθούς και πολιτικούς συμβούλους της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (S&D)» προστίθεται.

Ο κεντρικός ρόλος του Φραντσέσκο Τζόρτζι στο Qatargate

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη: «Ο Αντόνιο Παντσέρι επιβεβαιώνει ένα πράγμα στις δύο ανακρίσεις, το περιεχόμενο των οποίων περιήλθε σε γνώση της Soir: τον κεντρικό ρόλο του Φραντσέσκο Τζόρτζι. Για τον κοινοβουλευτικό του βοηθό όταν ήταν ευρωβουλευτής, ο Παντσέρι λέει ότι ήταν άπληστος για χρήματα, μετρητά, αν ήταν δυνατόν, ότι ήταν σε όλες τις συναντήσεις (ή σχεδόν), σε όλα τα ταξίδια. Ο νεαρός Ιταλός, σύντροφος της Εύας Καϊλή, είχε παραδεχτεί στον ανακριτή λίγο μετά τη σύλληψή του ότι ήταν ο “διαχειριστής του ταμείου” της εγκληματικής οργάνωσης, κάτι που επιβεβαιώνει πολύ συχνά ο Πάντσερι».

«Το καθήκον του Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν να κάνει την εσωτερική διαχείριση και να βοηθήσει τους βουλευτές και τους μη κοινοβουλευτικούς να παρέμβουν. Όσο για μένα, ήταν μια εξωτερική ενέργεια γιατί δεν μπορούσα πλέον να συμμετέχω στις συναντήσεις» φέρεται να είναι τα λόγια του Παντσέρι, σύμφωνα πάντα με τη βελγική «Le Soir».

Σχετικά με την Εύα Καϊλή, η Soir αναφέρει ότι «η Έλληνίδα ευρωβουλευτής του S&D θα έμενε, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του Αντόνιο Παντσέρι, για μια εβδομάδα το 2017 ή το 2018 μαζί με τον ίδιο και τον Τζόρτζι σε ένα από τα πολυτελή δωμάτια του Mamounia, στο Μαρακές. Όλα τα έξοδα θα πληρώνονταν από τον Αμπντεραχίμ Ατμνούν».

Και προστίθεται: «Σύμφωνα με τις ίδιες ομολογίες του μετανοημένου, θα είχε αποφασιστεί από τον Αλ Μαρί σε συνάντηση στη Ντόχα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2019, να στηρίξει την ευρωπαϊκή εκστρατεία της Εύας Καϊλή –η ψηφοφορία έγινε στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα– μέχρι έως 250.000 ευρώ. Ελπίζοντας να μπορέσει να προσφέρει αργότερα μια υπηρεσία στους ευεργέτες της, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα είχε συμμετάσχει στους βουλευτές της αντιπροσωπείας της Βουλής για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο».

Επίσης, σύμφωνα με τον Αντόνιο Παντσέρι, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η ευρωβουλευτής θα είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να παρέμβει στον Εμμανουέλ Μακρόν ώστε να ενθαρρύνει το ευρωπαϊκό σχέδιο απαλλαγής από τη βίζα του Κατάρ για είσοδο στη ζώνη Σένγκεν. Το δημοσίευμα στη βελγική «Le Soir» έχει τίτλο «οι νέες κατηγορίες του μετανοημένου Αντόνιο Παντσέρι».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ