Κοσμος

Οι New York Times κάνουν αγωγή στην Κομισιόν για τα sms της φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά

Τι ακριβώς συνέβη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι New York Times κάνουν αγωγή στην Κομισιόν για τα sms της φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά
© EPA/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Kομισιόν: Μήνυση από τους New York Times για τα sms της φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά

Οι New York Times πηγαίνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα δικαστήρια για την άρνηση της να δημοσιοποιήσει μηνύματα κειμένου μεταξύ της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Η εφημερίδα θα αντιμετωπίσει τους δικηγόρους της ΕΕ στο ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν αντιμετωπίζει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες για τις συμφωνίες του μπλοκ για την αγορά δόσεων COVID-19 αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η μήνυση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες στο POLITICO.

Οι New York Times αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο, όπως και η ΕΕ.

Η μήνυση ακολουθεί έρευνα του Ιανουαρίου 2022 από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’ Ράιλι, η οποία εντόπισε κακοδιαχείριση στις προσπάθειες της Επιτροπής να ανακτήσει αρχικά τα γραπτά μηνύματα. Η έρευνα του Διαμεσολαβητή διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ρητά από το προσωπικό γραφείο του Προέδρου να αναζητήσει μηνύματα κειμένου.

Σε απάντηση, η Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα, ισχυρίστηκε ότι τα μηνύματα κειμένου μπορεί να έχουν διαγραφεί, λόγω της «μικρής διάρκειας, εφήμερης φύσης τους».

Πώς ξεκίνησε το θέμα με τα εμβόλια;

Τον Απρίλιο του 2021, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε στους NYT πως είχε ανταλλάξει με τον Μπουρλά μηνύματα για ένα μήνα, ενόψει της συμφωνίας της ΕΕ με την Pfizer, στην οποία είναι Διευθύνων Σύμβουλος.

Γιατί είναι ύποπτη η επικοινωνία τους;

Η αποκάλυψη της ανταλλαγής μηνυμάτων προκάλεσε συζητήσεις για το εάν η φον ντερ Λάιεν υπήρξε διαμεσολαβητής, παρακάμπτοντας κατά αυτό τον τρόπο τις νόμιμες οδούς.

Παράλληλα, στο αίτημα των δημοσιογράφων για πρόσβαση στις εν λόγω συνομιλίες, η Κομισιόν αρκέστηκε απλά στο να υποστηρίξει ότι «βραχύβια και εφήμερα έγγραφα δεν αποθηκεύονται», ενώ μάλιστα ισχυρίστηκε ότι αναζήτησε τα μηνύματα αυτά και δεν τα βρήκε.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε μια έκθεση όπου ανέφερε ότι η Επιτροπή αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τον προσωπικό ρόλο της φον ντερ Λάιεν στις συνομιλίες για τη σύμβαση με τη Pfizer.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ