O σεισμός, μια μοναδική ευκαιρία για Ελλάδα και Τουρκία
Το κύμα αλληλεγγύης της Ελλάδας απέναντι στους γείτονές μας είναι το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα στους συγκρουσιακούς καιρούς που βιώνουμε
Ο σεισμός στην Τουρκία, η άμεση αποστολή βοήθειας από την Ελλάδα και η ευκαιρία για αναθέρμανση των σχέσεων των δύο κρατών.
Οι εικόνες με τους χιλιάδες νεκρούς σε Τουρκία και Συρία είναι συγκλονιστικές. Συγκινούν κάθε άνθρωπο, εκτός από τους πάσης φύσεως Βελόπουλους, που βρίσκουν ευκαιρία για να δείξουν την απανθρωπιά τους.
Το κύμα αλληλεγγύης της Ελλάδας απέναντι στους γείτονές μας είναι το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα στους συγκρουσιακούς καιρούς που βιώνουμε. Το γεγονός ότι την ίδια μέρα που έγινε ο σεισμός η χώρα μας έστειλε άμεσα βοήθεια δηλώνει πολλά. Το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, βρίσκεται από τη Δευτέρα στην Τουρκία σηματοδοτεί πολύ περισσότερα. Όπως επίσης και η συνεχής ενημέρωση που είχε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας για τον αριθμό των θυμάτων και το εύρος των καταστροφών. Φάνηκε εξ αρχής ότι τα τηλεφωνήματα και οι ανακοινώσεις που έγιναν από τα κόμματα δεν ήταν στο πλαίσιο της τυπικότητας. Ήταν αυθεντική έκφραση συναισθήματος και αλληλεγγύης. Όπως έχει συμβεί αντίστοιχα από την Τουρκία στον φονικό σεισμό του 1999.
Τα προαναφερθέντα, κατά τη γνώμη του γράφοντος, μπορεί να αποτελέσουν και μια χρυσή ευκαιρία για αναθέρμανση των σχέσεων των δυο κρατών. Η Ελλάδα πήγε νύχτα στην Τουρκία όχι για να εισβάλει αλλά για να βοηθήσει. Να, συνεπώς, ένα καλό μάθημα για τον κ. Ερντογάν, μια ιδανική απάντηση στις απειλές του. Το ίδιο, φυσικά, θα μπορούσε να κάνει αντίστοιχα η Τουρκία στη χώρα μας, για να βοηθήσει και όχι για να κατακτήσει εδάφη. Όλα αυτά ευτυχώς έχουν λήξει εδώ και δεκαετίες. Και έληξαν μετά από καταστροφές, με ουκ έστιν αριθμό θυμάτων. Δεν έχει νόημα να τα θυμίζουμε. Οι λαοί προχωρούν μπροστά με μνήμη αλλά και με λήθη. Και τώρα που ανοίγει αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να την χάσουμε. Θα ήταν, για παράδειγμα, ό,τι πιο χρήσιμο μια διακομματική αντιπροσωπεία της βουλής να επισκεφτεί τους σεισμόπληκτους. Να στείλουμε πρώτοι εμείς το μήνυμα σε όλους πως δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Αντιθέτως. Πώς μπορούμε να βρούμε μόνοι μας τις απαντήσεις και, όπου αυτό δεν είναι εφικτό, να προσφύγουμε στα αρμόδια δικαστήρια.
Ο σεισμός του 1999 συνέβαλε καταλυτικά ώστε οι δύο χώρες να έρθουν πολύ κοντά. Τότε βεβαίως υπήρχε ένας εμπνευσμένος ηγέτης, ο Κώστας Σημίτης, αλλά και ένας υπουργός Εξωτερικών, ο Γιώργος Παπανδρέου, που έκαναν εξωτερική πολιτική με όρους μέλλοντος, ρεαλισμού και εξωστρέφειας και όχι για να ικανοποιούν κάποια κομματικά ακροατήρια…
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι το τραγικό συμβάν στην Τουρκία θα αποτελέσει μια χρυσή ευκαιρία για τους λαούς των δυο κρατών. Για να σταματήσει το ράλι των εξοπλισμών, για να σταματήσουν οι αερομαχίες που στοιχίζουν ζωές, για να σταματήσουν οι απειλές και οι ανιστόρητες αναφορές του προέδρου Ερντογάν. Θα την αρπάξουμε;
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκκληση της οικογένειάς του για κάποια απόδειξη ότι είναι ζωντανός
Οχτώ ευρωπαϊκές χώρες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν αλληλεγγύης προς τη Δανία και τη Γροιλανδία
H Washington Post περιγράφει τις δραματικές ώρες πριν τις οριστικές αποφάσεις
Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία και οι έντονες χιονοπτώσεις δημιουργούν ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες
Aρκετές και απροσδόκητες οι οικονομικές πιέσεις
Ο ιρανικός λαός έχει τεράστια ιστορία πίσω του και έχει επιβιώσει από πολλά δεινά
Οκτώ μέλη πληρώματος και τρεις επιβάτες, μέλη του προσωπικού του υπουργείου, ανάμεσα στους νεκρούς
Στα «χαρακώματα» Ευρώπη και Τραμπ
Οι γαλλικές αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις έρευνες μέχρι τον εντοπισμό τους.
Εκτάκτως στη Λάρνακα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Κώστας Φυτιρής
Η κηδεία της θα τελεστεί τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών
Αν δεν υπάρξει λύση, οι δασμοί θα ανέρχονται στο 25% από την 1η Ιουνίου.
Ο Τραμπ προσκάλεσε την Ελλάδα και Κύπρο
Απαιτείται η επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών της Mercosur, Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Στο Κίεβο ο χειμώνας είναι μέρος του πολέμου - το κρύο, το σκοτάδι, η έλλειψη ενέργειας λειτουργούν ως βασικά εργαλεία πίεσης. «Η Ουκρανία έχει μπει σε μια φάση πολέμου φθοράς», λέει ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
Ο Τραμπ επιβάλει δασμούς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες - Σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου
Η κατάθεση αποκαλύπτει σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας
Ο συριακός στρατός ζήτησε από τους αμάχους να απομακρυνθούν από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της επαρχίας Ράκα
Μάλιστα,το βίντεο τραβήχτηκε από την πριγκίπισσα Λίλιμπετ
Στο κέντρο της Λάρνακας βρίσκονται ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.