- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Explainer: Σε τι διαφέρουν τα απόρρητα έγγραφα που είχαν στην κατοχή τους Τραμπ, Μπάιντεν και Πενς
Πόσα είναι και τι ποινές μπορούν να φέρουν
Τζο Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ και Μαικ Πενς - Τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή τους
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ελέγχονται για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν απόρρητα έγγραφα. Όπως διαπιστώθηκε, διαβαθμισμένα αρχεία βρέθηκαν σε μέρη που κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται.
Είναι, όμως, ίδιες οι περιπτώσεις Μπάιντεν, Τραμπ και Πενς;
Όχι. Υπάρχουν βασικές διαφορές -κάτι που φαίνεται και από το πόσο «επιθετική» είναι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Δηλαδή;
Οι περιπτώσεις Μπάιντεν και Πενς είναι πανομοιότυπες. Οι δικηγόροι τους ανακάλυψαν τα απόρρητα έγγραφα και ειδοποίησαν άμεσα τη Διεύθυνση Εθνικών Αρχείων (NARA). Στην περίπτωση του Μπάιντεν πράκτορες του FBI εντόπισαν νέα απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ. Όλα τα αρχεία είναι από την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.
Τι συνέβη με τον Τραμπ;
Όταν ο Τραμπ έφυγε από τον Λευκό Οίκο, δίνοντας τη θέση του στον Τζο Μπάιντεν, η NARA διαπίστωσε ότι έλειπαν απόρρητα έγγραφα. Όπως έγινε γνωστό, φεύγοντας ο Τραμπ τα είχε πάρει μαζί του σε κούτες, οι οποίες εντοπίστηκαν τελικά στο θέρετρό του στη Φλόριντα.
Για πόσα απόρρητα έγραφα μιλάμε;
Περισσότερα από 325 στον Τραμπ και περίπου 12 στον Πενς. Για τον Τζο Μπάιντεν δεν υπάρχει ακριβής αριθμός. Τουλάχιστον 20 «συν» αυτά που βρήκαν οι πράκτορες του FBI στην οικία του στο Ντελαγουέρ -και συγκεκριμένα στο γκαράζ του σπιτιού.
Πόσο «ευαίσθητα» ήταν αυτά τα αρχεία;
Στις κούτες του Τραμπ βρέθηκαν τουλάχιστον 60 «άκρως απόρρητα». Ανάμεσά τους και έγγραφο για τα πυρηνικά ξένης χώρας. Στην κατοχή του Μπάιντεν ορισμένα θεωρούνται «άκρως απόρρητα», ενώ για τον Πενς τα έγγραφα διαβαθμίζονται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τον βαθμό σπουδαιότητάς τους.
Μπάιντεν, Τραμπ και Πενς θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης;
- Το αν ο Μπάιντεν αντιμετωπίσει σοβαρά νομικά προβλήματα εξαρτάται από το περιεχόμενο των εγγράφων που βρέθηκαν στην κατοχή του. Μέχρι στιγμής, πάντως, αυτό που έχει διαρρεύσει είναι ότι τα αρχεία αφορούν πληροφορίες για τρίτες χώρες. Το βέβαιο είναι ότι ο Μπάιντεν χάνει το «χαρτί» της ανευθυνότητας, το οποίο έπαιζε κάθε φορά που αναφερόταν στον Τραμπ για την υπόθεση με τα απόρρητα έγγραφα. Μπορεί, στη δική του περίπτωση να ισχυρίζεται ότι τα διαβαθμισμένα αρχεία ανακαλύφθηκαν τυχαία και υπήρξε άμεση συνεργασία με τις αρχές, ωστόσο η εικόνα του έχει πλέον πληγεί.
- Για τον Πενς, κρίνοντας από τον χαμηλό βαθμό απορρήτου, δεν αναμένεται να έχει μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη.
- Για τον Τραμπ, όμως, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ομοσπονδιακές αρχές κατηγορούν την ομάδα δικηγόρων του για απόπειρα παρακώλυσης του έργου τους.
Τι ποινές μπορούν να επιβληθούν;
Υπάρχουν αδικήματα υπό διερεύνηση, όπως παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, απώλεια διαβαθμισμένων πληροφοριών, αφαίρεση ή καταστροφή επίσημων εγγράφων. Όλες αυτές οι κατηγορίες επισείουν ποινές φυλάκισης πολλών χρόνων. Την υπόθεση έχει αναλάβει ειδικός ανακριτής, αλλά είναι ανοικτό αν θα απαγγείλει κατηγορίες. Ο ίδιος ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η υπόθεση είναι πολιτικά υποκινούμενη. Σε κάθε περίπτωση ούτε ο Μπάιντεν, αλλά και ούτε ο Τραμπ επιτρεπόταν να έχουν στην κατοχή τους μυστικό υλικό από την εποχή της θητείας τους. Το απαγορεύει ο νόμος. Με το τέλος της θητείας και κατά το μεταβατικό διάστημα τα απόρρητα έγγραφα πρέπει να μεταφέρονται στα Εθνικά Αρχεία για φύλαξη. Στην περίπτωση Τραμπ υπήρχαν υποψίες ότι δεν θα παρέδιδε το σύνολο των εγγράφων, γι’ αυτό και έγινε η έρευνα από το FBI στην έπαυλή του στη Φλόριντα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ζήτημα αγγίζει ευρύτερες κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα
Η επίθεση σημειώθηκε σε κατοικημένη περιοχή στη Ζαπορίζια
Σύμβολο των κινητοποιήσεων έχουν γίνει τα φλαμίνγκο που ζουν στον υγροβιότοπο
Xρεώνουν, όπως είναι λογικό, χιλιάδες δολάρια την ώρα
Νέο σοκ στη Γαλλία μία εβδομάδα μετά τον εντοπισμό της σορού της 11χρονης
Η εστία της έντασης αφορά κυρίως τις σφαγές της Βολυνίας την περίοδο 1943-1945.
Τσουνάμι σε Ινδονησία και Ιαπωνία - Ζημιές σε παραθαλάσσιους οικισμούς
Περισσότερες από 30 γυναίκες έχουν μιλήσει δημόσια τους τελευταίους μήνες
Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε κύμα συγκίνησης στον καλλιτεχνικό χώρο
Μια ματιά στη συζήτηση για την κυοφορούμενη τουρκική νομοθεσία περί ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας
Φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή
Η επιδημία εξαπλώνεται από το Κονγκό - Ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης
«Τερματίστε τους πολέμους, βοηθήστε τους μετανάστες», ήταν το μήνυμα του ποντίφικα
Η Κάγια Κάλας προτείνει κοινές αγορές όπλων και αποζημιώσεις
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει μετά την κατάρρευση της δίμηνης εκεχειρίας
Το θέμα είναι δυσάρεστο και βαρύ αλλά δεν μπορείς να το περάσεις στο ντούκου αν το αντιμετωπίζει δικός σου άνθρωπος
Τα καλοκαίρια ποτέ δεν ήταν δροσερά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πόλη κρύβεται
Η στρατιωτική φθορά και η οικονομική πίεση επαναφέρουν το ερώτημα για την έκβαση του πολέμου
Συναγερμός στην Ουτσουνομίγια - Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους
Μαχητικά του ΝΑΤΟ κατέρριψαν drone που μπήκε στον εναέριο χώρο της Λετονίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.