- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσεχία: Με 58,32% επικράτησε ο Πετρ Πάβελ στις προεδρικές εκλογές
Είναι βετεράνος στρατηγός και υπέρμαχος της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία
Τσεχία: Ο απόστρατος στρατηγός του ΝΑΤΟ Πετρ Πάβελ κερδίζει τις προεδρικές εκλογές - Διαδέχεται τον Μίλος Ζέμαν, που διατηρούσε αμφιλεγόμενες σχέσεις με τη Μόσχα.
Με ποσοστό 58,32% επικράτησε ο στρατηγός Πετρ Πάβελ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία. Ο νικητής είναι πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και υπέρμαχος της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ο Πάβελ κέρδισε τον πρώην πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, για να διαδεχθεί τον Μίλος Ζέμαν, ο οποίος διατηρούσε αμφιλεγόμενες σχέσεις με την Μόσχα.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς που με ψήφισαν και επίσης αυτούς που δεν με ψήφισαν αλλά προσήλθαν στις κάλπες γιατί κατέστησαν σαφές ότι τιμούν τη δημοκρατία και νοιάζονται για τη χώρα», δήλωσε ο Πάβελ. «Βλέπω ότι αξίες όπως η αλήθεια, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και η ταπεινοφροσύνη κέρδισαν σε αυτές τις εκλογές», συμπλήρωσε.
Ο συνυποψήφιος για την προεδρία της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, αποδέχτηκε την εκλογική του ήττα και συνεχάρη τον απόστρατο στρατηγό Πετρ Πάβελ για τη νίκη του σε ομιλία του προς τους υποστηρικτές του σήμερα, μετά την καταμέτρηση σχεδόν όλων των ψήφων.
«Συγχαρητήρια στον στρατηγό Πάβελ για τη νίκη. Τον συγχαίρω που έγινε ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας», έγραψε στο Twitter o Μπάμπις.
Ο Πάβελ θα αντικαταστήσει στην αρχηγία του κράτους τον Μίλος Ζέμαν, έναν αμφιλεγόμενο πολιτικό, ο οποίος διατηρούσε στενούς δεσμούς με τη Μόσχα προτού κάνει στροφή όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές άγγιξε το ποσοστό 70,3%, σε μια χώρα με 10,5 εκατ. κατοίκους. Η προεκλογική εκστρατεία μεταξύ των δύο γύρων ήταν σκληρή, με ένα κύμα παραπληροφόρησης που στόχευε σε μεγάλο βαθμό τον Πάβελ, και απειλές θανάτου που στόχευαν τον Μπάμπις και την οικογένειά του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή
Το Ιράν προειδοποιεί άλλες χώρες κατά «οποιασδήποτε ενέργειας» που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν δουλεύει με το χρονόμετρο ή βάση χρονοδιαγράμματος»
Tο 72% των προγραμματισμένων αποδεσμεύσεων αφορά αργό πετρέλαιο
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για άμεσες αγορές οπλισμού
«Προμήθεια συναλλαγής» φέρνει δισεκατομμύρια στα ταμεία για τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας
Ανάληψη ευθύνης με βίντεο-ντοκουμέντο από την Ashab Al Yamim - «Κύμα αντισημιτισμού» καταγγέλλει το Τελ Αβίβ
Συνελήφθη ο δράστης - Ερευνώνται καταγγελίες για αντι-ισλαμικά συνθήματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.