- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μεντβέντεφ για πόλεμο στην Ουκρανία - Πώς η ήττα της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει σε επίθεση με πυρηνικά
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη (19/1) το ΝΑΤΟ ότι μια ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να πυροδοτήσει πόλεμο με πυρηνικά.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί στην απειλή μιας πυρηνικής αποκάλυψης, αλλά η παραδοχή του τώρα της πιθανότητας μιας ρωσικής ήττας αποτελεί ένδειξη για το επίπεδο ανησυχιών της Μόσχας σχετικά με τις αυξημένες προμήθειες δυτικών όπλων στην Ουκρανία.
«Η ήττα πυρηνικής δύναμης σε συμβατικό πόλεμο ίσως πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Μεντβέντεφ, που είναι αναπληρωτής πρόεδρος στο πανίσχυρο συμβούλιο ασφαλείας του Πούτιν. «Πυρηνικές δυνάμεις ποτέ δεν έχασαν μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η τύχη τους» δήλωσε ο Μεντβέντεφ, που ήταν πρόεδρος από το 2008 έως το 2012.
Ο Μεντβέντεφ συμπλήρωσε ότι το ΝΑΤΟ και οι επικεφαλής άμυνας περίπου 50 χωρών, που αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή (20/1) στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία για να συζητήσει τη νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, θα πρέπει να σκεφτούν καλά τους κινδύνους της πολιτικής τους.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ, μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, κατέχουν περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως. Ο Πούτιν είναι αυτός που λαμβάνει την τελική απόφαση για τη χρήση τέτοιων όπλων.
Ερωτηθείς εάν τα σχόλια του Μεντβέντεφ σημαίνουν ότι η Ρωσία κλιμακώνει την κρίση σε ένα νέο επίπεδο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Όχι, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτό».
Και πρόσθεσε ότι τα σχόλια του Μεντβέντεφ είναι σε πλήρη συμφωνία με το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας που επιτρέπει πυρηνικό χτύπημα ύστερα από «επιθετικότητα απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία με συμβατικά όπλα, όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».
Η Ρωσία υπερτερεί σε πυρηνικά του ΝΑΤΟ
Ενώ το ΝΑΤΟ έχει στρατιωτική υπεροχή σε ό,τι αφορά συμβατικά όπλα έναντι της Ρωσίας, η Ρωσία έχει πυρηνική υπεροχή έναντι της συμμαχίας στην Ευρώπη.
Η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ το Κίεβο έχει δεσμευτεί να πολεμήσει έως ότου εκδιωχθεί και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από τη χώρα -συμπεριλαμβανομένης και της παράνομα προσαρτημένης Κριμαίας.
Η Ρωσία διαθέτει 5.977 πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι ΗΠΑ 5.428, η Κίνα 350, η Γαλλία 290 και το Ηνωμένο Βασίλειο 225, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι αποκλεισμός, εμπάργκο ή οικονομικός πόλεμος;
Πληροφορίες διεθνών μέσων μιλούν για στοχοποίηση άνω των πέντε πυραυλακάτων – Χωρίς επίσημη επιβεβαίωση
Η έκθεση καταγράφει επίσης αύξηση των επιθέσεων από Ισραηλινούς εποίκους
Πύρινη σφαίρα φώτισε τον ουρανό πάνω από την Ευρώπη και καταγράφηκε από επιβάτη σε πτήση
Οι όροι της συμφωνίας, κυρίως οι οικονομικοί
Νέος νόμος επιτρέπει άμβλωση έως 12 εβδομάδες, αλλά οι εκλογές απειλούν την άμεση εφαρμογή του
Το δημοτικό συμβούλιο είχε αφαιρέσει από τον πρίγκιπα Άντριου την ίδια διάκριση το 2022
Στον νέο κόσμο κυριαρχεί η δύναμη. Στην οικονομία κυριαρχούν τα λίγα πανίσχυρα μονοπώλια. Στην παγκόσμια πολιτική οι τρεις υπερδυνάμεις.
Με γραπτή δήλωση «εμφανίστηκε» ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν
Ραγδαία άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά τα πλήγματα στο μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου στον κόσμο
Τα Phantom MK-1 δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες μάχης - Νέο κεφάλαιο στρατιωτικής τεχνολογίας
Μαζικές αναστροφές και ακυρώσεις πτήσεων μετά από επιθέσεις drones στο Ντουμπάι
Τι σημαίνει για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας ο θάνατος κορυφαίων πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών
Η εξέλιξη προκάλεσε άμεση αντίδραση στις αγορές, με τις τιμές του πετρελαίου Brent να αυξάνονται περίπου κατά 5%
Ο χολιγουντιανός σταρ επέλεξε να βρίσκεται στο Κίεβο αντί να παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων
Βλήμα έπληξε τον σταθμό χωρίς ζημιές, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για πυρηνικό κίνδυνο
Συμφωνία των Ευρωπαίων με τον Τραμπ για Ιράν, με αντάλλαγμα στήριξη στην Ουκρανία
Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται επίσης ο Αλί Λαριτζανί και ο Αζίζ Νασιρζαντέχ
Χάρτες από το 2021 υποδεικνύουν αδήλωτα κρούσματα και μολυσμένα ζώα στη Γουχάν - Ερωτήματα για διαφάνεια
Ο ηγεμών των ΗΠΑ εκφράζει την ακύρωση του ορθολογισμού και την επιβολή της παράνοιας. Ομιλεί με όρους οπτικών μηνυμάτων και διαφημιστικών σποτ.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.