- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μεντβέντεφ για πόλεμο στην Ουκρανία - Πώς η ήττα της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει σε επίθεση με πυρηνικά
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη (19/1) το ΝΑΤΟ ότι μια ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να πυροδοτήσει πόλεμο με πυρηνικά.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί στην απειλή μιας πυρηνικής αποκάλυψης, αλλά η παραδοχή του τώρα της πιθανότητας μιας ρωσικής ήττας αποτελεί ένδειξη για το επίπεδο ανησυχιών της Μόσχας σχετικά με τις αυξημένες προμήθειες δυτικών όπλων στην Ουκρανία.
«Η ήττα πυρηνικής δύναμης σε συμβατικό πόλεμο ίσως πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Μεντβέντεφ, που είναι αναπληρωτής πρόεδρος στο πανίσχυρο συμβούλιο ασφαλείας του Πούτιν. «Πυρηνικές δυνάμεις ποτέ δεν έχασαν μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η τύχη τους» δήλωσε ο Μεντβέντεφ, που ήταν πρόεδρος από το 2008 έως το 2012.
Ο Μεντβέντεφ συμπλήρωσε ότι το ΝΑΤΟ και οι επικεφαλής άμυνας περίπου 50 χωρών, που αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή (20/1) στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία για να συζητήσει τη νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, θα πρέπει να σκεφτούν καλά τους κινδύνους της πολιτικής τους.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ, μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, κατέχουν περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως. Ο Πούτιν είναι αυτός που λαμβάνει την τελική απόφαση για τη χρήση τέτοιων όπλων.
Ερωτηθείς εάν τα σχόλια του Μεντβέντεφ σημαίνουν ότι η Ρωσία κλιμακώνει την κρίση σε ένα νέο επίπεδο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Όχι, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτό».
Και πρόσθεσε ότι τα σχόλια του Μεντβέντεφ είναι σε πλήρη συμφωνία με το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας που επιτρέπει πυρηνικό χτύπημα ύστερα από «επιθετικότητα απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία με συμβατικά όπλα, όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».
Η Ρωσία υπερτερεί σε πυρηνικά του ΝΑΤΟ
Ενώ το ΝΑΤΟ έχει στρατιωτική υπεροχή σε ό,τι αφορά συμβατικά όπλα έναντι της Ρωσίας, η Ρωσία έχει πυρηνική υπεροχή έναντι της συμμαχίας στην Ευρώπη.
Η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ το Κίεβο έχει δεσμευτεί να πολεμήσει έως ότου εκδιωχθεί και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από τη χώρα -συμπεριλαμβανομένης και της παράνομα προσαρτημένης Κριμαίας.
Η Ρωσία διαθέτει 5.977 πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι ΗΠΑ 5.428, η Κίνα 350, η Γαλλία 290 και το Ηνωμένο Βασίλειο 225, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτικός μηχανικός και πρώην υφυπουργός, επικεφαλής της μεταβατικής επιτροπής ανοικοδόμησης της Γάζας
Πρώην κρατούμενοι περιγράφουν βασανιστήρια, ηλεκτροσόκ και βιασμούς στο πρώην εμπορικό κέντρο που μετατράπηκε σε φυλακή
Μαζική απενεργοποίηση λογαριασμών ανηλίκων μετά την εφαρμογή του νόμου για κάτω των 16 ετών
Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στα ανοιχτά μέτωπα και η ρητορική της Ουάσιγκτον
Οι Ιρανοί αγωνίζονται για κάτι που αποτελεί τον πυρήνα και δικών μας αξιών, όσων έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η «Μπίμπι» έδινε εδώ και χρόνια μάχη με μία σοβαρή μορφή καρκίνου
Πλειοψηφία κρατών-μελών ενέκρινε τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur, με την υπογραφή να έρχεται στην Ασουνσιόν
Η NASA δεν αποκάλυψε ποιο μέλος του πληρώματος αντιμετωπίζει το πρόβλημα υγείας
«δέκα χρόνια χωρίς εσένα φαίνονται σαν μία ημέρα»
Ο ηθοποιός φέρεται να απείλησε οδηγό κατά τη διάρκεια νυχτερινής διαδρομής στο Λος Άντζελες
Χιλιάδες κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
«Δεν υπάρχει σχέδιο για απαγχονισμούς – Έχουμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης», λέει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης
Άκαρπη η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών
Βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2003
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.