Ελλαδα

Δίκη για το Μάτι: «Τα δίδυμα κάηκαν αγκαλιά με τον παππού και τη γιαγιά» (βίντεο)

Η συγκλονιστική κατάθεση της μητέρας και του πατέρα της οικογένειας Φιλιππόπουλου

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στη δίκη στο Μάτι συγκλονίζουν οι καταθέσεις για τις δίδυμες που κάηκαν στη φωτιά στο κτήμα Φράγκου
Στη δίκη στο Μάτι συγκλονίζουν οι καταθέσεις για τις δίδυμες που κάηκαν στη φωτιά στο κτήμα Φράγκου © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Δίκη στο Μάτι - Η κατάθεση για τις δίδυμες που κάηκαν ζωντανές στην αγκαλιά του παππού και της γιαγιάς στο κτήμα Φράγκου - Συγκλόνισε η μητέρα της οικογένειας Φιλιππόπουλου

Στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι ράγισαν καρδιές κατά τη διάρκεια των καταθέσεων για τα δίδυμα που βρήκαν τραγικό θάνατο στο κτήμα Φράγκου στις 23 Ιουλίου 2018, όταν η πυρκαγιά κατέβηκε το βουνό, μπήκε στον αστικό ιστό και έσβησε στη θάλασσα εν μέσω απόλυτου χάους στον κυβερνητικό μηχανισμό.

Ο τραγικός πατέρας, Γιάννης Φιλιππόπουλος, και η χαροκαμένη μητέρα, κατέθεσαν στο δικαστήριο για τα όσα δραματικά εκτυλίχθηκαν με τα 9χρονα δίδυμα κοριτσάκια στο Μάτι, τη Βασιλική και τη Σοφία, τα οποία βρέθηκαν νεκρά στην αγκαλιά του παππού και της γιαγιάς.

«Μάτια δεν υπήρχαν, τα χεράκια τους είχαν σουρώσει. Στο γραφείο τελετών είπα να μην κάνουν τα φέρετρα μικρά κουτάκια. Ζήτησα να τα σφραγίσουν. Το θέαμα ήταν φριχτό και δεν ήθελα να ανοίξει η σύζυγός μου τα φέρετρα, δεν θα μπορούσα να τη συγκρατήσω. Ως τελευταία επιθυμία ζήτησα τα φέρετρα να μην τα κουβαλήσει κανείς, αλλά εγώ. Κάτι να θυμάμαι ως τελευταίο αντίο» ανέφερε στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι ο πατέρας.

Και πρόσθεσε, φανερά φορτισμένος, για τα κοριτσάκια. «Η ζωή μας από τότε έγινε πολύ δύσκολη, πολύ πονεμένη. Την πιο όμορφη στιγμή της ζωής μου, που γύριζα σπίτι και άνοιγαν τα χεράκια τους και φώναζαν "μπαμπά", δεν θα την ξαναζήσω. Αυτήν τη στιγμή δυστυχώς μου τη στέρησαν. Είμαστε μισοί ζωντανοί και μισοί πεθαμένοι… Ο βράχος είναι η σύζυγός μου, χάρη σε αυτή ζω…».

Η ημέρα που η φωτιά στο Μάτι έκαψε ζωντανά τα δίδυμα κοριτσάκια

Την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά στο Μάτι ο πατέρας της οικογένειας Φιλιππόπουλου εργαζόταν. Τα δυο κοριτσάκια ήταν με τους γονείς του και κατευθύνονταν στη Νέα Μάκρη.

Όπως κατέθεσε η σύζυγός του, Γεωργία Ξυραφάκη, η κουνιάδα της γύρω στις 18:40 είχε μιλήσει με τη γιαγιά των κοριτσιών και της είχε πει ότι ήταν καθ' οδόν και πως έβλεπαν καπνούς. Αυτή ήταν και η τελευταία επικοινωνία, έκτοτε τα κινητά τους τηλέφωνα έπαψαν να έχουν σήμα.

Οι γονείς των κοριτσιών άρχισαν να ανησυχούν και ξεκίνησαν να αναζητούν την τύχη των δικών τους ανθρώπων. «Μου είπε η αδελφή μου ότι επικοινώνησε με τη μητέρα μου και την άκουγε πολύ αγχωμένη. Της είπε έχουν μπλέξει με φωτιές. Ενημερώσαμε τη γυναίκα μου. Κάποια στιγμή μετά από πολύ ώρα είχαμε απελπιστεί. Παίρνω το μηχανάκι, περνάω και από το λιμάνι Ραφήνας και προχωράω. Έχω φτάσει και Κόκκινο Λιμανάκι.

»Έκαναν προσπάθειες να με σταματήσουν, αλλά μόνο αν με πυροβολούσαν θα με σταματούσαν. Ήταν παντού φωτιά, απελπίστηκα, γύρισα μήπως βρω κάποιον να ρωτήσω. Δεν υπήρχε πυροσβεστική, αστυνομία. Δεν έβρισκα κανέναν. Εκεί στον δρόμο υπήρχε ένα βενζινάδικο στη Ραφήνα και τους λέω "Τι κάνετε εδώ; Φύγετε είναι επικίνδυνο". Εγώ που είμαι ένας απλός πολίτης και τους έδιωξα. Κατέβηκα στο λιμάνι της Ραφήνας τους έψαχνα, τίποτα. Γυρνάω πίσω, πάμε στα νοσοκομεία, παντού αρνητική απάντηση. Πήραμε αστυνομία, πυροσβεστική. Μας έλεγαν όλη νύχτα είστε η πρώτη μας προτεραιότητα» ανέφερε ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών στο Μάτι.

Η νύχτα πέρασε χωρίς να έχουν κάποιο νέο για τους δικούς τους ανθρώπους. Την επόμενη μέρα, όπως περιέγραψε ο Γιάννης Φιλιππόπουλος, του είπαν από την Πυροσβεστική να ψάξει στους πεθαμένους, να πάει στο νεκροτομείο στο Γουδή να δώσει δείγμα DNA για τα δίδυμα.

Μάτι: Συγκλονίζουν οι καταθέσεις για τις δίδυμες – “Ήταν αγκαλιά, δεν είχε μείνει τίποτα”|19/1/23

Το θρίλερ με τα κοριτσάκια στο αλιευτικό που έμοιαζαν καταπληκτικά με τα δίδυμα στο Μάτι

«Πάμε εκεί. Τους είπα "ψάχνω τα δίδυμα και τους γονείς μου. Πες μου τι θέλεις να κάνουμε και να το κάνουμε". Δώσαμε γενετικό υλικό. Έδωσαν πρώτα έμφαση σε εμένα, δυστυχώς, έχω τζακ ποτ και γονιός και παιδί στα θύματα… Πήγαμε στο Σχιστό. Όπως περιμέναμε δυστυχώς είδαμε ένα βίντεο από ένα αλιευτικό να βγαίνουν δύο κοριτσάκια. Έμοιαζαν καταπληκτικά. Μάλλον επειδή θέλαμε να δώσουμε ελπίδα στον εαυτό μας πιστέψαμε ότι είναι αυτά. Επειδή ξέρω τους γονείς μου ήξερα ότι θα πέθαιναν για να σώσουν τα παιδιά μου. Μας έκανε εντύπωση να είναι με αγνώστους, υποθέσαμε πως θα είχανε πάθε σοκ. Πήγαμε στο λιμενικό για να δείξουμε πλάνο, αν έχει γίνει καταγραφή» συνέχισε ο μάρτυρας στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι.

Μέσα στην αγωνία και στον πόνο που ένιωθε, είχε να διαχειριστεί και αυτούς που τον καλούσαν στο τηλέφωνο και απάνθρωπα έπαιζαν με το δράμα του, όπως χαρακτηριστικά είπε. «Ξεκίνησε το Λιμενικό διαδικασίες, απελπισμένος είπα θα βγω στα κανάλια να μιλήσω μήπως έχει δει κάποιος τα παιδιά. Έδωσα το τηλέφωνό μου. Με καλούσαν κάποιοι και μου έλεγαν "έλα, έχουμε τα παιδιά σου, τα σκοτώνουμε, τα βιάζουμε, μου έκαναν παιδικές φωνές και έβαζαν τα γέλια"».

Υπενθυμίζεται ότι για τις δίδυμες στο Μάτι είχε εκδοθεί Amber Alert μέχρι τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι ήταν τελικά ανάμεσα στα θύματα στο «οικόπεδο του θανάτου».

H μοιραία αποκάλυψη στο Μάτι με τα δίδυμα κοριτσάκια στο κτήμα Φράγκου και το δράμα στο νεκροτομείο

Προσπαθώντας να διατηρήσει την ψυχραιμία του ο πατέρας της οικογένειας Φιλιππόπουλου μίλησε για τη στιγμή που κατάφερε να εντοπίσει το αυτοκίνητο του πατέρα του στο κτήμα Φράγκου.

«Στο οικόπεδο με τα 26 πτώματα ήταν το πρώτο αμάξι του πατέρα μου. Αφού έκαναν έρευνες, βρήκαν αυτήν την "υπέροχη" άμορφη μάζα… Η μανούλα μου από κάτω, τα κορίτσια στη μέση και ο πατέρας μου από πάνω… Υποψιάστηκαν πως πρόκειται για την οικογένεια μου, αλλά έπρεπε να το αποδείξουνε με DNA» συνέχισε φανερά απαρηγόρητος ο κ. Φιλιππόπουλος.

Όπως κατέθεσε, οι γονείς του κάηκαν αγκαλιά με τα εγγονάκια τους, δεν τα εγκατέλειψαν, την ώρα που η φωτιά στο Μάτι έκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της. «Ο πατέρας μου δεν ήταν χαζός να πάει στο στόμα του λύκου. Το αμάξι ήταν κλειδωμένο που σημαίνει ότι είχε την ψυχραιμία να πάει στη θάλασσα. Μου είπαν, "αν σε ανακουφίζει αυτό, τα κοριτσάκια σου λόγω ηλικίας πέθαναν νωρίτερα. Που σημαίνει πως οι γονείς μου κουβαλούσαν δύο νεκρά κορίτσια, δεν τα εγκατέλειψαν. Αγκάλιασαν τα κορίτσια, έριξαν ένα βλέμμα μεταξύ τους και τους κύκλωσε η φωτιά» συνέχισε.

Φωτογραφίες με τις δίδυμες που κάηκαν στο Μάτι έξω από το δικαστήριο όπου γίνεται η δίκη για τη φονική φωτιά
Φωτογραφίες με τις δίδυμες που κάηκαν στο Μάτι έξω από το δικαστήριο όπου γίνεται η δίκη για τη φονική φωτιά © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη δίκη για το Μάτι αποκάλυψε ότι από το νεκροτομείο δεν μπορούσαν να τους παραδώσουν τις σορούς των κοριτσιών, καθώς δεν μπορούσαν να ταυτοποιήσουν ποιο παιδί είναι ποιο.

«Μου λέει: “Πάρτε τους γονείς σας, τα κορίτσια δεν μπορούμε να τα δώσουμε”. Μου λένε: "Δεν μπορούμε να ταυτοποιήσουμε ποια είναι η Σοφία και ποια η Βασιλική". Τους λέω: "Κάντε μία αεροβάπτιση, αν είναι δυνατόν". Ζήτησε η γυναίκα μου τα εκμαγεία των δοντιών τους, τα παραδώσαμε στο νεκροτομείο, μας έδωσαν τα κορίτσια… Μετά από τρεις ημέρες μας ειδοποίησαν ότι η μανούλα μου, τα πόδια της ήταν μερικά μέτρα μακριά, και κάναμε μία συμπληρωματική ταφή τρεις ημέρες μετά…"» ανέφερε επίσης.

Συγκλονίζει η μητέρα στην κατάθεσή της για τα δίδυμα στο Μάτι

Συγκλονιστική ήταν και η κατάθεση που έδωσε η μητέρα, Γεωργία Ξυραφάκη, η οποία έχασε τα δίδυμα στη φωτιά στο Μάτι. Μεταξύ άλλων περιέγραψε τις ώρες αγωνίας το μοιραίο απόγευμα, που δεν γνώριζε πού βρίσκονταν τα παιδιά της και τα πεθερικά της.

«Κάποια στιγμή ο σύζυγός μου με πήρε τηλέφωνο. Μου είπε ότι είναι στο δρόμο, ότι έχει φωτιές δεξιά αριστερά και ότι δεν μπορεί να προχωρήσει, είναι παντού σκοτάδι και φωτιά. Του λέω "σε παρακαλώ γύρνα πίσω αν έχει γίνει κάτι κακό μη χάσω κι εσένα". Η αγωνία άρχισε να φουντώνει. Αρχίσαμε να παίρνουμε τηλέφωνο την πυροσβεστική. Μπορεί και ανά πέντε λεπτά. Είχαμε μάθει τα ονόματα όλων. Τότε ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε στα νοσοκομεία. Δεν βρήκαμε άκρη, γυρίσαμε σπίτι. Θυμάμαι ότι ο σύζυγος δούλευε την επόμενη ημέρα, του είπα "θα έρθω κι εγώ μαζί σου αλλιώς θα τρελαθώ» τόνισε στην κατάθεσή της στη δίκη για το Μάτι.

Η χαροκαμένη μητέρα της οικογένειας Φιλιππόπουλου μίλησε και για το βίντεο με τα κοριτσάκια που έμοιαζαν με τα δικά τους. Όπως είπε, οι ελπίδες τους ξαναζωντάνεψαν.

«Μας είπαν πως υπήρχαν πολλά παιδάκια όντως στο πρώτο αλιευτικό, αλλά δεν είχαν καταγράψει ονόματα. Εκεί αναπτερώθηκε το ηθικό μας, είπαμε θα τα βρούμε τα παιδιά μας, κάποιος θα τα έχει φροντίσει. Πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα και προσπαθούσαμε να μάθουμε κι εκεί πληροφορίες. Μετά κατευθυνθήκαμε σε κάποια γήπεδα. Εγώ πήγα στο Δημαρχείο Ραφήνας όπου υπήρχαν δημοσιογράφοι και μου λέει ο σύζυγος μου θα μιλήσω μήπως κάποιος έχει κάποια πληροφορία. Δώσαμε το τηλέφωνο του συζύγου. Ξεκίνησε άλλο ένα μαρτύριο. Μας έπαιρναν τηλέφωνο και μας έλεγαν "τα παιδιά σας είναι εδώ, τρώνε παγωτό, άλλοι μας έλεγαν ήταν εδώ δίπλα μας και καίγονταν. Λέγαμε "αποκλείεται, οι παππούδες θα έκαναν τα πάντα για να είναι σώα και αβλαβή"» συνέχισε.

Για το πώς ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των αγαπημένων τους προσώπων, η μητέρα των διδύμων ανέφερε: «Στις 27/7 ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των πεθερικών μου. Μας είπαν ότι υπήρχαν και σοροί μικρότερης ηλικίας. Δυστυχώς μάθαμε ότι ήταν δικά μας παιδιά την επόμενη ημέρα, με την πεθερά μου κάτω, τα παιδιά στη μέση και τον πεθερό μου από πάνω με ανοικτές αγκαλιές. Τους ήταν δύσκολο να ταυτοποιήσουν ποια είναι ποια.

»Επειδή ήταν δίδυμα και ίδια ηλικία δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν με αποτέλεσμα να τους κηδεύσουμε 3 Αυγούστου 2018. Σκεφτήκαμε ότι τους είχαμε φτιάξει κάτι μασελάκια και μόνο έτσι μπορέσαμε να καταλάβουμε ποια είναι ποια, δεν μας τις δίνανε ούτε για να τις θάψουμε» είπε με δάκρυα στα μάτια.

Ο παππούς προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να σώσει τα δίδυμα από τη φωτιά στο Μάτι

Κλαίγοντας η αδελφή του κ. Φιλιππόπουλου, Ελένη, έδειξε στο δικαστήριο ένα καμένο βραχιόλι, ό,τι είχε μείνει από τη μητέρα της μετά τη φωτιά στο Μάτι.

Στην κατάθεσή της είπε ότι βρήκε το κουράγιο και πήγε στο χωράφι (οικόπεδο Φράγκου), όπου κάηκαν οι δικοί της άνθρωποι. «Γύρω από εκεί θάνατος, όλα καμένα. Οι σοροί τους βρέθηκαν 122 μέτρα από το αμάξι, που σημαίνει ότι τρέξανε να πάνε προς την πορτούλα, προς τη θάλασσα

»Ο πατέρας μου μέχρι εκείνη τη στιγμή την τελευταία, πήγε από πάνω τους για να τους προστατέψει. Κάποια στιγμή πήγα ξανά εκεί, σε αυτό το χωράφι δεν ήξερες τι πάταγες, αυτό το χωράφι στα δικά μου μάτια θα μείνει ένα νεκροταφείο» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι συγκλονιστική ήταν η κατάθεση της μητέρας στη δίκη στο Μάτι που αναγκάστηκε να αφήσει το ένα της παιδί για να σώσει το άλλο. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 23 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα.

Διακόπηκε για τις 23/1 η δίκη για το Μάτι – Συγκλονίζουν οι καταθέσεις για τις δίδυμες|19/01/2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ