- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γερμανία: Παραιτήθηκε η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ
Απέτυχε να αναδιοργανώσει τον στρατό εν μέσω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου
Γερμανία: Παραίτηση της υπουργού Άμυνας - Η Κριστίν Λάμπρεχτ υπέκυψε στην κριτική για τις ανεπάρκειες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, παραιτήθηκε μετά από αυξανόμενες αμφιβολίες για την ικανότητά της να ηγηθεί της χώρας στην αναζωογόνηση των από καιρό παραμελημένων ενόπλων δυνάμεών της, με φόντο τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου της Ουκρανίας.
«Σήμερα ζήτησα από τoν καγκελάριο να με αποπέμψει από το αξίωμα της υπουργού Άμυνας», είπε στη δήλωση η Λάμπρεχτ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), του Όλαφ Σολτς.
«Η πολύμηνη επικέντρωση των μέσων ενημέρωσης στο πρόσωπό μου δύσκολα επιτρέπει αντικειμενική πληροφόρηση και συζήτηση για στρατιωτικούς και γυναίκες… και αποφάσεις πολιτικής ασφάλειας προς το συμφέρον των πολιτών της Γερμανίας».
Ο Σολτς δέχεται πιέσεις να εγκρίνει την αύξηση της διεθνούς στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο, για να το βοηθήσει να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία.
Κριστίν Λάμπρεχτ - Πώς βρέθηκε στο στόχαστρο των γερμανικών ΜΜΕ η πρώην υπουργός Άμυνας
Η Λάμπρεχτ, 57 ετών, έχει κατηγορηθεί ότι απέτυχε να επαναφέρει γρήγορα τον στρατό σε ετοιμότητα, παρά το ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε για αυτόν τον σκοπό, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η μακροχρόνια συζήτηση για την κατάσταση των αμυντικών δυνατοτήτων της Γερμανίας εντάθηκε τον περασμένο μήνα, όταν αρκετά άρματα μάχης πεζικού Puma τέθηκαν εκτός υπηρεσίας κατά τη διάρκεια πρόσφατης στρατιωτικής άσκησης.
Πρόσφατα επικρίθηκε από ΜΜΕ και στελέχη της αντιπολίτευσης επειδή δημοσίευσε ένα υπαίθριο βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πρωτοχρονιά, στο οποίο ευχαρίστησε στρατιώτες και γυναίκες, αλλά πάσχιζε να ακουστεί εν μέσω θορύβου από κροτίδες, ενώ φάνηκε να μπερδεύει τον πόλεμο στην Ουκρανία με προσωπικές αναφορές
«Τι είδους χρονιά ήταν το 2022; Μας έφερε πολλές απίστευτες προκλήσεις. Στη μέση της Ευρώπης μαίνεται πόλεμος. Συνδέθηκαν με αυτό πολλές ιδιαίτερες εντυπώσεις για μένα, πολλές συναντήσεις με ενδιαφέροντες, σπουδαίους ανθρώπους», είπε η Λάμπρεχτ στο βίντεο.
Τα κορυφαία γερμανικά μέσα ενημέρωσης κατακρεούργησαν το μήνυμα, με ορισμένους σχολιαστές να λένε ότι «δεν είναι πλέον ανεκτή ως υπουργός».
Έκτοτε, δεν έπαψαν να κυκλοφορούν φήμες ότι σχεδίαζε να υποβάλει την παραίτησή της. Δεν υπήρχαν άμεσα νέα για τον διάδοχό της.
Πιέζεται η Γερμανία να ενισχύσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία
Η κίνηση της Λάμπρεχτ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, με τη Γερμανία και άλλους δυτικούς συμμάχους υπό αυξανόμενη πίεση να παραδώσουν άρματα μάχης στην Ουκρανία.
Η Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, η οποία συντονίζει τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο, πρόκειται να συναντηθεί αυτή την εβδομάδα στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.
Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο σηματοδότησε μια μεγάλη καμπή στη γερμανική αμυντική πολιτική, με τον Σολτς να ανακοινώνει ένα ταμείο 100 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του στρατού, γνωστό ως Μπούντεσβερ.
Μετά από χρόνια χρόνιας ανεπαρκούς επένδυσης, ο Σολτς υποσχέθηκε τον Σεπτέμβριο να μετατρέψει τον στρατό της χώρας στον «καλύτερα εξοπλισμένο» στην Ευρώπη.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο μικρός – και στο παρελθόν εξόχως προβληματικός – γιος του Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται σε ένα νέο comeback kid, διαταράσσοντας τις εσωκομματικές και μη ισορροπίες
Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ισχυρισμών περί νέου αποκλεισμού της κρίσιμης θαλάσσιας διόδου
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.