- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Εξιτήριο πήρε ο Μπολσονάρου από νοσοκομείο στις ΗΠΑ
Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στην Μπραζίλια
Βραζιλία - Νέες αστυνομικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα Μπραζίλια - Εξιτήριο πήρε ο Μπολσονάρου από νοσοκομείο στις ΗΠΑ - Μεγάλες ζημιές στο Κογκρέσο μετά την εισβολή
Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου έλαβε εξιτήριο την Τρίτη (10/1) από νοσοκομείο κοντά στο Ορλάντο, στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου είχε νοσηλευτεί, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην οικογένειά του.
Την ίδια πληροφορία έδωσε νωρίτερα ο Λάουρου Ζαρντίμ, δημοσιογράφος της εφημερίδας O Globo.
Ο Μπολσονάρου, που μετέβη αεροπορικώς στη Φλόριντα 48 ώρες προτού ολοκληρωθεί η θητεία του -ήταν ο μεγάλος απών στην τελετή του κεντροαριστερού διαδόχου του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα την 1η Ιανουαρίου-, εισήχθη στο νοσοκομείο μια μέρα αφότου χιλιάδες ακροδεξιοί εισέβαλαν στις έδρες των τριών εξουσιών στην Μπραζίλια, στο Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Προεδρικό Μέγαρο, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.
Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλιας προσφέρθηκαν φροντίδες για πόνους στο έντερο, που συνδέονται με την επίθεση με μαχαίρι που είχε υποστεί από ψυχικά διαταραγμένο κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσής του το 2018. Ο γιατρός του Μπολσονάρου διαβεβαίωσε πως δεν επρόκειτο για κάτι σοβαρό.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Μπραζίλια μετά την εισβολή των οπαδών του Μπολσονάρου
Εν τω μεταξύ, 600 και πλέον αστυνομικοί από όλη τη Βραζιλία θα μετατεθούν μέχρι νεοτέρας στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της χώρας, την Μπραζίλια, στον απόηχο της επίθεσης οπαδών του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου στο Κογκρέσο, στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο προεδρικό μέγαρο.
Πρόκειται για αστυνομικούς που υπηρετούν σε 15 πολιτείες, διευκρίνισε χθες Τρίτη η εφημερίδα Folha de São Paulo.
Χιλιάδες ριζοσπαστικοποιημένοι οπαδοί του Μπολσονάρου, που αρνούνται να αναγνωρίζουν την ήττα του στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2022, εισέβαλαν την Κυριακή στις έδρες των τριών εξουσιών της Βραζιλίας.
Μετά τις συλλήψεις εκατοντάδων υπόπτων για τις ταραχές, η βραζιλιάνικη αστυνομία διέλυσε καταυλισμό έξω από το αρχηγείο του στρατού στην Μπραζίλια.
Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε μετά τις ταραχές οι καταυλισμοί έξω από στρατώνες οπαδών του Μπολσονάρου, που απαιτούν οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα και να ανατρέψουν τον κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, να απομακρυνθούν εντός 24 ωρών, με αποτέλεσμα να αρχίσει επιχείρηση ευρείας κλίμακας της αστυνομίας.
Μισό εκατομμύριο ευρώ οι ζημιές στο Κογκρέσο
Την Τρίτη η Βουλή ανακοίνωσε ότι η εισβολή οπαδών του Μπολσονάρου μόνο στο κτίριό της προκάλεσε ζημιές αξίας μισού εκατομμυρίων ευρώ και πλέον.
Η προκαταρκτική εκτίμηση αφορά μόνο την κατεστραμμένη επίπλωση, τα σπασμένα τζάμια και τον εξοπλισμό του σώματος, ιδίως τους υπολογιστές, που μπορούν να αντικατασταθούν.
Η αξία των έργων τέχνης που εκλάπησαν ή υπέστησαν φθορές δεν έχει υπολογιστεί ακόμη. Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Πλανάλτου, το Προεδρικό Μέγαρο.
Τα τρία εμβληματικά κτίρια, όπου έγινε η επίθεση ακροδεξιών την Κυριακή, φέρουν την υπογραφή του αρχιτέκτονα Όσκαρ Νιεμέγερ (1907-2012).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Τα ίχνη του άνδρα χάθηκαν πριν από δύο εβδομάδες
Τι αναφέρει στο ντοκιμαντέρ του Netflix, Sean Combs: The Reckoning
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.