Κοσμος

«Όταν δείτε αυτό το βίντεο, θα είμαι νεκρός»: Η αυτοκτονία Ιρανού για την κατάσταση στην χώρα του

100 μέρες μετά την δολοφονία της Μαχσά Αμινί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ΗΠΑ ήραν ορισμένες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για να διευκολύνει η πρόσβαση των πολιτών στο Ίντερνετ
Διαδηλώσεις στο Ιράν © ΕPA

Ιράν: Άνδρας αυτοκτονεί για να επιστήσει την προσοχή στην κατάσταση που βιώνει η χώρα του

«Όταν δείτε αυτό το βίντεο, θα είμαι νεκρός»: Ένας Ιρανός αυτοκτόνησε χθες Δευτέρα πέφτοντας στον Ροδανό ποταμό στη Λιόν ώστε, όπως είπε ο ίδιος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, να επιστήσει την προσοχή στην κατάσταση που επικρατεί στην χώρα του, η οποία συγκλονίζεται από κύμα διαδηλώσεων.

Ο Ιρανός βρέθηκε πνιγμένος αργά χθες το βράδυ, ανέφερε η αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας Le Progrès.

Πυροβέστες ανέσυραν τον άνδρα στις όχθες του ποταμού, δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή.

«Η αστυνομία επιτίθεται σε ανθρώπους, χάσαμε πολλούς γιους και κόρες, κάτι πρέπει να κάνουμε», λέει ο 38χρονος άνδρας με ήρεμη φωνή σε αυτό το βίντεο που αναρτήθηκε σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προτού δώσει τέλος στη ζωή του.

«Αποφάσισα να αυτοκτονήσω πέφτοντας στον Ροδανό ποταμό (...) για να δείξω ότι εμείς, οι Ιρανοί, είμαστε πολύ κουρασμένοι από αυτή την κατάσταση».

«Όταν δείτε αυτό το βίντεο, θα είμαι νεκρός», συνεχίζει, προτού ζητήσει υποστήριξη στον ιρανικό λαό στον αγώνα του ενάντια στην «εξαιρετικά βίαιη αστυνομία και κυβέρνηση».

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν καλέσματα για μια συγκέντρωση στις 17:00 σήμερα (τοπική ώρα) στο κέντρο της Λιόν, ως φόρος τιμής στον αυτόχειρα.

Το Ιράν βιώνει ένα κύμα διαδηλώσεων άνευ προηγούμενου μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από αιτήματα για τα δικαιώματα των γυναικών μετά το θάνατο της Μασχά Αμινί, μετά τη σύλληψή της με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που ισχύει στη χώρα για τις γυναίκες. Εν συνεχεία όμως εξελίχθηκαν σε διαμαρτυρίες κατά του ιρανικού κατεστημένου.

Μαχσά Αμινί: 100 ημέρες από τον θάνατό της – Τι άλλαξε στο Ιράν

Μία φωτογραφία της Μαχσά Αμινί λίγο πριν τον θάνατό της αρκούσε για να πολλαπλασιαστούν οι υποψίες των διαδηλωτών. Στη φωτογραφία η 22χρονη φαινόταν να νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας στην Τεχεράνη, με αναπνευστική υποστήριξη, με τα μάτια κλειστά.

Πολλοί Ιρανοί θεωρούν ότι κακοποιήθηκε στα χέρια της διαβόητης Αστυνομίας Ηθών, η οποία την είχε συλλάβει πριν τρεις ημέρες γιατί δεν φορούσε «σωστά» τη μαντήλα της.

Ως ημερομηνία θανάτου καταγράφεται η 16η Σεπτεμβρίου. Την επόμενη μέρα ξεσπούν βίαιες διαδηλώσεις. Αρχίζουν από το ιρανικό Κουρδιστάν, την ιδιαίτερη πατρίδα της Αμινί, για να εξαπλωθούν σε όλη τη χώρα.

Επί τρεις μήνες χιλιάδες άνθρωποι, από όλες τις ηλικίες και όλα τα κοινωνικά στρώματα, βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους απέναντι στον αυταρχισμό του καθεστώτος, που αντιδρά με πρωτοφανή σκληρότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ακτιβιστών, τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Τελευταία, οι κινητοποιήσεις έχουν κοπάσει, αλλά πολλοί πλέον κάνουν λόγο για «επαναστατικό κίνημα» και όχι για στιγμιαία αντίδραση.

Από την πρώτη στιγμή οι κινητοποιήσεις στο Ιράν προκάλεσαν κύμα συμπαράστασης στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην πολυάριθμη ιρανική διασπορά, που φαίνεται να στηρίζει το αίτημα για καθεστωτική αλλαγή στην Τεχεράνη. Η γενικευμένη αγανάκτηση εντείνεται, μετά την εκτέλεση δύο διαδηλωτών τον Δεκέμβριο.

Εκτελέσεις για εκφοβισμό

Σύμφωνα με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόκειται για μία προσπάθεια του καθεστώτος να καταπνίξει στον φόβο κάθε υποψία διαμαρτυρίας. Αλλά οι καταδίκες σε θάνατο με διαδικασίες-εξπρές προκαλούν αντιδράσεις ακόμη και στο πιο παραδοσιακό ή και θρησκευόμενο κομμάτι της ιρανικής κοινωνίας.

«Πολλοί, ακόμη και μουσουλμάνοι ιερωμένοι, έχουν αγανακτήσει με την κτηνώδη βία που ασκείται στο όνομα του Ισλάμ», λέει η Φατεμέχ Σαμς. «Μιλάμε πλέον για ένα καθεστώς, που προκαλεί δυσαρέσκεια σε πολλά κοινωνικά στρώματα, στις γυναίκες, αλλά ακόμη και στην πλειοψηφία των ανδρών».

Πηγή: Deutsche Welle

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ