- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Δεν υπάρχει λόγος για πανικό»: Η πρωθυπουργός της Γαλλίας καθησυχάζει τους πολίτες για τις διακοπές ρεύματος
Ψυχραιμία συνιστά και ο Εμανουέλ Μακρόν
Η Γαλλία προετοιμάζεται για μπλακ άουτ – Οι ανησυχίες των πολίτων - Επιχείρηση καθησυχασμού από την πολιτική ηγεσία
Το ενδεχόμενο μπλακ άουτ αυτόν τον χειμώνα ανησυχεί τους Γάλλους, με την πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει πάντως πεπεισμένη ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση τον χειμώνα.
Η Γαλλία θα μπορέσει να περάσει αυτό τον χειμώνα χωρίς διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αν η χώρα κάνει μια συλλογική προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας, δήλωσε σήμερα η γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
«Ειλικρινά μιλώντας, ας σταματήσουμε, δεν υπάρχει λόγος για πανικό», είπε η Μπορν επιβεβαιώνοντας παρεμφερή έκκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Χθες, Τρίτη, ο γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «παράλογες» τις ανησυχίες για ενδεχόμενα μπλακ άουτ που θα πλήξουν τις υποδομές της χώρας αυτό τον χειμώνα και επέμεινε ότι η Γαλλία θα ανταπεξέλθει στα κύματα ψύχους παρά την ενεργειακή κρίση που σαρώνει την Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι από τους 56 αντιδραστήρες που υπάρχουν στη Γαλλία για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, προς το παρόν οι 20 βρίσκονται σε φάση συντήρησης και δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν ως το τέλος του χρόνου πάνω από έξι.
Στην περίπτωση που οι γαλλικές αρχές εκτιμήσουν στις αρχές του 2023 πως είναι απαραίτητο κατά διαστήματα να διακόπτονται οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, αυτές θα γίνονται μεταξύ 8:00 και 13:00 καθώς και μεταξύ 18:00 και 20:00 ώρα Γαλλίας. Θα αφορούν το 60% της χώρας και ειδικότερα τις γραμμές παροχής του δικτύου που δεν τροφοδοτούν με ρεύμα εγκαταστάσεις προτεραιότητας, όπως νοσοκομεία.
Η λέξη «πανικός» από τα προεδρικά χείλη τελικά δεν δείχνει να καθησύχασε τους Γάλλους, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Με δεδομένο μάλιστα ότι προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις από τις διακοπές ρεύματος για το 40% του πληθυσμού. Ανάμεσά τους τα νοσοκομεία, τα αστυνομικά τμήματα, οι πυροσβέστες.
Το υπόλοιπο 60% άρχισε ήδη να ανησυχεί και ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες. Πρώτοι για παράδειγμα, οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών που ζητούν εξαίρεση για τα σχολεία, το ίδιο και ορισμένοι αγρότες. Από την πλευρά τους οι οδηγοί σκέπτονται ότι θα επικρατήσει πανικός στους δρόμους εάν κοπεί το ρεύμα στους σηματοδότες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.