- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ρωσία κατά Γερμανίας για τον χαρακτηρισμό του λιμού στην Ουκρανία ως «γενοκτονία»
«Στόχος της Δύσης να δαιμονοποιηθεί η χώρα μας»
Ρωσία: Η επίκριση της Μόσχας για την απόφαση του κοινοβουλίου της Γερμανίας να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τον λιμό στην Ουκρανία το 1932
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τον λιμό του 1932-33 στην Ουκρανία είναι μια αντιρωσική πρόκληση και μια προσπάθεια της Γερμανίας να ξεπλύνει το ναζιστικό παρελθόν της.
Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε χθες, Τετάρτη, ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, το οποίο ανέφερε ότι το Χολοντομόρ --όπως ονόμασαν τον λιμό οι Ουκρανοί (από τις λέξεις «holod», που σημαίνει «πείνα», και «mor», που σημαίνει «εξόντωση»)-- «συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Υπολογίζεται ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στην τότε σοβιετική Ουκρανία επί των ημερών του Ιωσήφ Στάλιν.
Την απόφαση χαιρέτισε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Στόχος της Δύσης να δαιμονοποιηθεί η Ρωσία»
Ωστόσο η Μόσχα σήμερα απέρριψε τον όρο «γενοκτονία» υποστηρίζοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Σοβιετική Ένωση, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, υπέφεραν την ίδια περίοδο.
«Αυτή είναι μία ακόμη απόπειρα να δικαιολογηθεί και να προχωρήσει μια εκστρατεία – που στήνεται στην Ουκρανία και στηρίζεται από τη Δύση—με στόχο να δαιμονοποιηθεί η Ρωσία και να έρθουν σε αντιπαράθεση οι Ουκρανοί με τους Ρώσους», επισήμανε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Οι Γερμανοί προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία τους (…) να υποβαθμίσουν τη δική τους ενοχή και να θολώσουν τη μνήμη των αμέτρητων εγκλημάτων πρωτοφανούς φύσης που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε εξάλλου το γερμανικό κοινοβούλιο ότι «αναβιώνει τη φασιστική ιδεολογία του φυλετικού μίσους και των διακρίσεων και αποπειράται να απαλλάξει τον εαυτό του από τις ευθύνες του για εγκλήματα πολέμου».
Κάποιες χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο, περιλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής που ανήκαν στην ΕΣΣΔ, επίσης αναγνωρίζουν το Χολοντόμορ ως γενοκτονία.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισήμανε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ότι η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου ήταν μια απόφαση «υπέρ της δικαιοσύνης» και «υπέρ της αλήθειας». Στέλνει, πρόσθεσε, «το πολύ σημαντικό μήνυμα προς πολλές άλλες χώρες στον κόσμο πως ο ρωσικός ρεβανσισμός δεν θα καταφέρει να ξαναγράψει την ιστορία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τάση αυτή πιθανότατα συνδέεται με την ταχύτερη πρόσβαση σε διαγνώσεις
Μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί στην εκπαίδευση γιατρών
Και ο ΟΗΕ στο στόχαστρο
«Είναι ο πεθερός ενός παίκτη της Γουέστ Χαμ;», απάντησε ο πρώην δήμαρχος Μάντσεστερ
«Επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο»
Έναν χρόνο μετά τη φονική επίθεση σε συναγωγή
Η «συμφωνία χωρίς τέλος» προβλέπει δύο νέες βάσεις
Ακυρώθηκαν οι 3 επόμενες συναυλίες
Ένα σημείο τριβής αφορά την κηδεία της
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη περίοδο 2025-2026
Έναν μήνα αφότου εξέπνευσε σε ηλικία 36 ετών
Οι αναφορές στο Στενό του Ορμούζ και το μήνυμα στον Πούτιν
Σύμφωνα με όσα φέρονται να είπαν στην αστυνομία, η πράξη τους έγινε «για πλάκα»
Εν μέσω διαμάχης με μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ο 27χρονος γιος της Σίντι Κρόφορντ βρέθηκε νεκρός σε κέντρο αποκατάστασης
Στο μικροσκόπιο οι μπίζνες του Ντον Τζούνιορ
Ο 43χρονος είχε μείνει ανάπηρος έπειτα από επέμβαση για τοποθέτηση πλέγματος για κήλη
Ο πιλότος πιθανότατα διεσώθη, ένας τραυματίας στο έδαφος
Νάρκες, drones και αποκλεισμένοι δρόμοι έχουν μετατρέψει το Ολέσκι σε παγίδα για τους αμάχους
Το «Swan Song: Diana, My Sister» κυκλοφόρησε την Τρίτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.