Κοσμος

Κέλτικα χρυσά νομίσματα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ εκλάπησαν από γερμανικό μουσείο

Ακόμα μία κλοπή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nomismata

Κλοπή νομισμάτων σε γερμανικό μουσείο - Πώς έδρασαν οι κλέφτες - Οι δηλώσεις των υπευθύνων - Οι υπόλοιπες κλοπές σε γερμανικά μουσεία

Άγνωστοι έκλεψαν έναν θησαυρό κελτικών νομισμάτων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ από ένα γερμανικό μουσείο, αφού πρώτα παρέκαμψαν τις τοπικές τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις.

Οι υπάλληλοι του μουσείου στο Μάντσινγκ ανακάλυψαν την Τρίτη ότι «είχε σπάσει μια βιτρίνα» και είχε κλαπεί η συλλογή των 450 νομισμάτων, δήλωσε η τοπική αστυνομία στο AFP.

Οι ερευνητές δεν έδωσαν άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες της ληστείας, αλλά οι τοπικοί αξιωματούχοι επισήμαναν τη διακοπή των τηλεφωνικών και διαδικτυακών υπηρεσιών.

«Έκοψαν ολόκληρο το Μάντσινγκ», δήλωσε ο δήμαρχος Χέρμπερτ Νερμπ στην Sueddeutsche Zeitung. «Το μουσείο είναι στην πραγματικότητα μια τοποθεσία υψηλής ασφαλείας. Αλλά όλες οι συνδέσεις με την αστυνομία διακόπηκαν».

«Εδώ δούλεψαν επαγγελματίες», πρόσθεσε ο Νερμπ. «Η εξαφάνιση του θησαυρού ήταν μια πλήρης καταστροφή για τη βαυαρική πόλη», είπε.

Η συλλογή των χρυσών νομισμάτων αποτελούσε το επίκεντρο του κελτικού και ρωμαϊκού μουσείου στο Μάντσινγκ. Ανακαλύφθηκαν το 1999 αλλά τα νομίσματα χρονολογούνται από τον τρίτο αιώνα π.Χ. και έχουν αξία «αρκετών εκατομμυρίων ευρώ», σύμφωνα με την αστυνομία.

«Η απώλεια του κελτικού θησαυρού είναι καταστροφή», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο υπουργός Επιστημών και Τεχνών της Βαυαρίας Μάρκους Μπλούμε. «Ως μαρτυρία της ιστορίας μας, τα χρυσά νομίσματα είναι αναντικατάστατα».

Πολλές οι κλοπές στη Γερμανία το τελευταίο χρονικό διάστημα

Η κλοπή των νομισμάτων είναι η τελευταία σε μια σειρά από ληστείες μουσείων υψηλού προφίλ στη Γερμανία.

Σε μια άλλη νομισματική ληστεία, το «μεγάλο φύλλο σφενδάμου», που θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα στον κόσμο, αρπάχτηκε από το διάσημο μουσείο Bode του Βερολίνου το 2017.

Οι κλέφτες πήραν επίσης 21 κοσμήματα και άλλα τιμαλφή σε μια νυχτερινή επιδρομή στο μουσείο Green Vault στο Βασιλικό Παλάτι της Δρέσδης τον Νοέμβριο του 2019.

Οι αρχές πιστεύουν ότι μέλη μιας διαβόητης εγκληματικής συμμορίας πραγματοποίησαν εκείνη τη ληστεία. Δεν έχει απομείνει κανένα ίχνος των κοσμημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν ένα σπαθί με διαμαντένια λαβή και ένα σπάνιο κομμάτι που περιέχει ένα λευκό διαμάντι 49 καρατίων.

Ασφαλιστικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η λεία του Πράσινου Θόλου αξίζει 113,8 εκατ. ευρώ (98,6 εκατ. λίρες), με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης να τη χαρακτηρίζουν ως τη μεγαλύτερη ληστεία έργων τέχνης στη σύγχρονη ιστορία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ