Κοσμος

Ιταλία: Συνελήφθησαν δεκαοκτώ άτομα για διακίνηση μεταναστών

Μεγάλη επιχείρηση της ιταλικής αστυνομίας που αποκαλύπτει τη δράση των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιταλική αστυνομία
© Stefano Montesi - Corbis/Corbis via Getty Images

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε 18 άτομα για διακίνηση μεταναστών από τις νότιες ακτές της Μεσογείου με την κατηγορία του κακουργήματος.

Δεκαοκτώ ιδιοκτήτες μικρών σκαφών -εκ των οποίων επτά Ιταλοί- συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα για διακίνηση μεταναστών από τις νότιες ακτές της Μεσογείου. Η τιμή του ταξιδιού φτάνει στις 5.000 ευρώ ανά άτομο, πράγμα που σημαίνει κέρδος για τον διακινητή περίπου 70.000 ευρώ για την κάθε διαδρομή. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες έκαναν διαδρομές με βάρκες από την Τυνησία στο λιμάνι της Τζέλα στη Σικελία και, σε περίπτωση που η βάρκα παραφορτωνόταν ή υπήρχε κίνδυνος αβαρίας, πετούσαν ένα-δυο άτομα στη θάλασσα.

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τους διακινητές με την κατηγορία του κακουργήματος: 12 από αυτούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ένα ζευγάρι Τυνησίων που φέρονται ως επικεφαλής της σπείρας, φυλακίστηκαν ενώ 6 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να δικαστούν στην Καλτανισέτα. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι ένας  αγρότης από την περιοχή της Καλτανισέτα ο οποίος είχε μετατρέψει τη φάρμα του σε κέντρο των επιχειρήσεων· ένα χωράφι χρησίμευσε ως αεροδρόμιο παράνομων ιδιωτικών πτήσεων. Ο ίδιος άνθρωπος φέρεται ότι έκανε πλασματικές προσλήψεις αλλοδαπών για να νομιμοποιήσει την παρουσία τους στην Ιταλία· είχε ψευτοπροσλάβει και τους συνενόχους του Τυνησίους.

Η σπείρα προπληρωνόταν στην Τυνησία και είχε δημιουργήσει ένα στολίσκο από εξωλέμβιες που ξεκινούσαν από το Al Haouaria, το Dar Allouche και την Korba της Τυνησίας με προορισμό είτε τη Τζέλα, είτε το Τράπανι ή το Αγκριτζέντο της Σικελίας. Η διαδρομή διαρκούσε 4 ώρες και κάθε βάρκα μετέφερε από 10 μέχρι 30 άτομα, μολονότι η χωρητικότητά της δεν ξεπερνούσε τα 7.

Η έρευνα της ιταλικής αστυνομίας άρχισε στις 21 Φεβρουαρίου του 2019 όταν στην Τζέλα προσάραξε φουσκωτό το οποίο είχε αποβιβάσει δεκάδες ανθρώπους πιθανώς βορειοαφρικανικής καταγωγής. Σύμφωνα με την εισαγγελία, υπάρχει επιβαρυντική περίσταση ότι οι κατηγορούμενοι «έχουν εκθέσει τους μεταφερόμενους μετανάστες σε σοβαρό κίνδυνο ζωής, ότι τους έχουν υποβάλει σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα με σκοπό το κέρδος».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της RAINEWS η αστυνομία είναι ακόμα πολύ μακριά από την εξάρθρωση της σπείρας, πολλά μέλη της οποίας βρίσκονται στο εξωτερικό -ιδιαίτερα στην Τουρκία και στην Ελλάδα- και θα χρειαστεί ευρωπαϊκός συντονισμός για τον εντοπισμό τους. Όπως είναι γνωστό, την περασμένη Πέμπτη Τούρκος διακινητής αποβίβασε με ταχύπλοο σκάφος στην περιοχή Σκανδάρι της Κω τουλάχιστον τέσσερις μετανάστες που δεν είχαν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ