- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς οι ηγέτες της G20 μπορούν να βάλουν ταφόπλακα στην παγκόσμια οικονομία
Η προειδοποίηση από την επικεφαλής του ΔΝΤ
Σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ - Η πρακτική του προστατευτισμού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση των G20
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργίεβα προειδοποίησε σήμερα Τρίτη (15/11) τους ηγέτες της G20 να μην επιτρέψουν στον προστατευτισμό «να εδραιωθεί» και πρόσθεσε ότι η διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ θα βλάψει σημαντικά την ανάπτυξη.
Στην ομιλία της ενώπιον των ηγετών της G20 κατά τη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στην Ινδονησία η Γκεοργκίεβα επεσήμανε ότι αυτήν τη στιγμή 345 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, του υψηλού πληθωρισμού και των κλιματικών καταστροφών. Η ίδια τόνισε ότι οι χώρες θα πρέπει «να επιτρέψουν στο εμπόριο να κάνει τη δουλειά του».
«Η άρση των εμποδίων, κυρίως για τα τρόφιμα και τα λιπάσματα, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των δεινών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων» υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον προστατευτισμό να εδραιωθεί και στον κόσμο να διαχωριστεί σε ξεχωριστά μπλοκ».
Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ και Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο και οι κίνδυνοι
Η Γκεοργκίεβα προειδοποιεί εδώ και καιρό κατά της διάσπασης της παγκόσμιας οικονομίας σε μπλοκ των οποίων θα ηγούνται οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι από τη μία και η Κίνα και άλλες χώρες από την άλλη, εξηγώντας ότι αυτό θα οδηγήσει στην υιοθέτηση διαφορετικών τεχνολογικών και ρυθμιστικών προτύπων και θα εντείνει τον εμπορικό προστατευτισμό.
Υπάρχει ακόμη χρόνος να αποτρέψουμε αυτήν την κατάσταση και «να αποφύγουμε να καταλήξουμε "κοιμισμένοι" σε έναν κόσμο που θα είναι πιο φτωχός και λιγότερο ασφαλής», εκτίμησε η Γκεοργκίεβα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε εξάλλου το αίτημά της προς τις χώρες της G20 να επιταχύνουν τις προσπάθειες να προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους στις πιο φτωχές χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία covid-19, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.