Κοσμος

Ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ: Ποιοι εκλέγονται και τι ακριβώς διακυβεύεται;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μεγάλο... ραντεβού των Αμερικανών με τις κάλπες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dan-dennis-z0lno9amnpq-unsplash

Ποιοι εκλέγονται στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - 

Οι Αμερικανοί εκλέγουν σήμερα 8 Νοεμβρίου, τους κοινοβουλευτικούς τους εκπροσώπους στην Ουάσινγκτον και σε σχεδόν όλες τις τοπικές συνελεύσεις, όπως και τους κυβερνήτες 36 πολιτειών στις 50 των ΗΠΑ.

Τι διακυβεύεται 

Παραδοσιακά, οι ενδιάμεσες εκλογές λειτουργούν εν είδει «δημοψηφίσματος» για τον εκάστοτε πρόεδρο και το πώς τα έχει καταφέρει (ή όχι) με την οικονομία. Ιστορικά, το κόμμα του προέδρου πάντα χάνει έδρες στο Κογκρέσο, με μόνες εξαιρέσεις τα τελευταία 100 χρόνια το 1934, το 1998, και το 2002. Κυριαρχούν διάφορες εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό, αλλά μια κοινή ερμηνεία είναι ότι ο μέσος, αναποφάσιστος, ψηφοφόρος επιδιώκει να «ραπίσει» όποιον ελέγχει τον Λευκό Οίκο όπως γράφει ο Perry Bacon Jr. στο Washington Post.

Ποιοι εκλέγονται στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ;

Όπως συμβαίνει κάθε δύο χρόνια, ανανεώνεται το σύνολο των 435 εδρών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη Γερουσία, η οποία έχει 100 μέλη, οι θητείες διαρκούν έξι χρόνια. Αύριο ανανεώνεται η σύνθεση άνω του ενός τρίτου του σώματος αυτού: 35 έδρες.

Ποιους αφορά η αναμέτρηση;

Αυτές οι εκλογές αφορούν το Κογκρέσο, το οποίο αποτελείται από δύο σώματα – τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Το Κογκρέσο θεσπίζει νόμους που ισχύουν σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η Βουλή αποφασίζει ποιοι νόμοι ψηφίζονται, ενώ η Γερουσία μπορεί να τους μπλοκάρει ή να τους εγκρίνει. Επιπλέον, μπορεί να επικυρώσει μεταρρυθμίσεις που αποφασίζει ο πρόεδρος και – πιο σπάνια – να πραγματοποιεί έρευνες σε βάρος του.

Κάθε πολιτεία έχει δύο γερουσιαστές με εξαετή θητεία. Οι βουλευτές διατηρούν το αξίωμά τους για δύο χρόνια και εκπροσωπούν μικρότερες περιφέρειες.

Οι ενδιάμεσες εκλογές θα καθορίσουν την κατανομή όλων των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και του ενός τρίτου των 100 εδρών της Γερουσίας.

Στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκλογών, τίθενται επίσης προς ψήφιση διάφορες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αλλαγή πολιτικής για ζητήματα όπως π.χ. οι αμβλώσεις.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ