Κοσμος

Βρετανία: Ανασχηματισμός από τον Σουνάκ - Διατήρησε τον Τζέρεμι Χάντ στο Υπουργείο Οικονομικών

Ποιοι άλλοι μπήκαν στην κυβέρνηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανασχηματισμός Σούνακ: Παραμονή Χαντ στο Υπουργείο Οικονομικών
Ο Ρίσι Σουνάκ στη Ντάουνιγκ Στριτ © Twitter/Downing Street

Ανασχηματισμός Σούνακ: Παραμονή Χαντ στο Υπουργείο Οικονομικών

Μήνυμα σταθερότητας φαίνεται να θέλει να περάσει πάση θυσία ο Ρίσι Σούνακ ο οποίος εν μέσω ανασχηματισμού της κυβέρνησης, η πρώτη επίσημη ανακοίνωση που έσπευσε να κάνει είναι ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαν θα παραμείνει στη θέση του. 

Ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας  διατήρησε τονΤζέρεμι Χαντ κάτι που λίγο έως πολύ ανέμεναν τα περισσότερα αγγλικά ΜΜΕ για να επικρατήσει ένα κλίμα σταθερότητας στις αγορές. Υπενθυμίζεται ότι ο Χαντ ανέλαβε το πιο νευραλγικό χαρτοφυλάκιο επί της σύντομης θητείας της Τρας μετά την καρατόμηση του Κουάζι Κουάρτενγκ, λόγω του ανεπιτυχούς σχεδίου περικοπών στη φορολογία.

Καλείται να διαχειριστεί τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που τα λανίζουν τη βρετανική οικονομία, τη μεγάλη υποτίμηση της λίρας καθώς και το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη Γηραιά Αλβιώνα.

Ο Χαντ εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2005 και εντάχθηκε στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ως υπουργός Πολιτισμού. Συνέχισε ως Υπουργός υγείας από το 2012 έως το 2018 - όπου αντιμετώπισε κριτική από κατώτερους γιατρούς σχετικά με τα σχέδια για εισαγωγή νέων συμβάσεων, αν και εξασφάλισε επίσης αύξηση χρηματοδότησης για το NHS.

Ο Χαντ έγινε υπουργός Εξωτερικών το 2018, αφήνοντας τον ρόλο τον επόμενο χρόνο. Διεκδίκησε δύο φορές ανεπιτυχώς στην ηγεσία του κόμματος - το 2019 και το περασμένο καλοκαίρι.

Το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε πριν λίγο και την τοποθέτηση του Ντομινίκ Ράαμπ στην θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Ράαμπ θεωρείται ένας εκ των πιστών υποστηρικτών του Σούνακ ενώ είχε διατελέσει ως αναπληρωτής πρωθυπουργός και στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζέιμς Κλέβερλι διορίστηκε πάλι στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Ο Κλέβερλι είναι ο πρώτος από τους υποστηρικτές της Τρας που βλέπουν το όνομα τους να φιγουράρει στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ενώ αρχικά είχε τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της επιστροφής του Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργού. Ως υπουργός Εξωτερικών έχει τηρήσει στο έπακρο τη γραμμή στήριξης της Βρετανίας στην Ουκανία ενώ έχει την ευθύνη των συνομιλιών με την ΕΕ για τη μετά- Brexit εμπορική συμφωνία στη Βόρεια Ιρλανδία. 

Στη θέση του παρέμεινε στο Υπουργείο Άμυνας και ο Μπεν Γουάλας. Είναι από τους λίγους υπουργούς που μένει ακλόνητος και στην κυβέρνηση Τζόνσον και στην κυβέρνηση Τρας και τώρα στην κυβέρνηση Σούνακ. 

O Ναντχίμ Ζαχάουι διορίστηκε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου. Ο Ζαχάουι που ήταν Υπουργός Οικονομικών για μικρό διάστημα επί κυβέρνησης Τζόνσον διορίστηκε και πρόεδρος του κόμματος των Συντηρητικών. 

Τέλος, η Σουέλα Μπρέιβερμαν που παραιτήθηκε από τη θέση της Υπουργού Εσωτερικών την περασμένη εβδομάδα επειδή δεν τήρησε τους κανόνες στέλνοντας απόρρητα έγγραφα από το προσωπικό της μέιλ,  επανήλθε στη θέση αυτή με εντολή Σούνακ. Στην επιστολή της παραίτησης της κάποιοι είχαν διαβάσει κάτι από τις γραμμές την πρόθεση της να παραιτηθεί για να προκαλέσει αναστάτωση στην κυβέρνηση που θα εξωθούσε την Τρας σε παραίτηση. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ