Κοσμος

Σε δημοπρασία σπάνιο χειρόγραφο του Δαρβίνου - Μπορεί να φτάσει και τις 700.000 λίρες

Περιέχει απόσπασμα από το βιβλίο «Περί της καταγωγής των ειδών»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγαλμα του Δαρβίνου
Άγαλμα του Δαρβίνου © Unsplash/Φωτογραφία Αρχείου

Κάρολος Δαρβίνος: Σπάνιο χειρόγραφό του πωλείται σε δημοπρασία - Οι εκτιμήσεις για την τιμή του

Ένα σπάνιο χειρόγραφο που περιέχει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Κάρολου Δαρβίνου "Περί της καταγωγής των ειδών" πρόκειται να πωληθεί σε δημοπρασία τον Νοέμβριο.

Το έγγραφο, το οποίο αναμένεται να αποφέρει μεταξύ 530.000 και 700.000 λιρών, λέγεται ότι είναι το σημαντικότερο αυτόγραφο χειρόγραφο του Δαρβίνου που έχει εμφανιστεί σε δημοπρασία.

Το 2015, το βιβλίο "Η καταγωγή των ειδών" ψηφίστηκε ως το πιο επιδραστικό ακαδημαϊκό βιβλίο που γράφτηκε ποτέ, σε δημόσια ψηφοφορία.

Στα 163 χρόνια από τη δημοσίευση του έργου, έχουν διασωθεί κάποιες από τις σημειώσεις και τα χειρόγραφα φύλλα του Δαρβίνου. Αλλά τα αυτόγραφα του Δαρβίνου - ο οποίος ήταν γνωστός για την εμμονική αναθεώρηση των δημοσιεύσεών του και την απόρριψη σελίδων από τα προσχέδια εργασίας - ήταν εξαιρετικά σπάνια.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's, το χειρόγραφο θεωρήθηκε λανθασμένα ως φύλλο από ένα προσχέδιο εργασίας της τρίτης έκδοσης του βιβλίου Περί της καταγωγής των ειδών.

Γράφτηκε από τον Δαρβίνο το φθινόπωρο του 1865, τέσσερα χρόνια μετά τη δημοσίευση της τρίτης έκδοσης της Καταγωγής των Ειδών, σε απάντηση σε αίτημα του Hermann Kindt, του εκδότη του Autographic Mirror. Ο Kindt είχε γράψει στον Δαρβίνο ζητώντας ένα δείγμα του γραφικού του χαρακτήρα για να το αναδημοσιεύσει στο περιοδικό του, το οποίο επικεντρωνόταν στις εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, ανέφερε ο οίκος Sotheby's.

Ο Δαρβίνος του παρείχε το χειρόγραφο φύλλο που θα δημοπρατηθεί τώρα. Ήταν, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, μια «σπάνια χειρονομία από έναν άνθρωπο με διαβόητα ανεξιχνίαστο γραφικό χαρακτήρα», ο οποίος συχνά υπέγραφε το όνομά του με συντομευμένα γράμματα.

«Το επαναστατικό κείμενο του Κάρολου Δαρβίνου Περί της Καταγωγής των Ειδών κατάφερε να δημιουργήσει το "Βιβλίο της Γένεσης" για τη σύγχρονη εποχή και θα ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος που είχε όχι μόνο στην επιστήμη και τον πολιτισμό του 19ου αιώνα αλλά και στους επόμενους στοχαστές και τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Richard Austin, του οίκου Sotheby's.

«Είμαστε υπερήφανοι που προσφέρουμε το σημαντικότερο αυτόγραφο χειρόγραφο του Δαρβίνου που έχει έρθει σε δημοπρασία, συνεχίζοντας το μακροχρόνιο ιστορικό του Sotheby's να προσφέρει τα σημαντικότερα έγγραφα και αντικείμενα της ιστορίας της σκέψης».

Στη δημοπρασία θα παρουσιαστούν και άλλα δείγματα του σημαντικού έργου του Δαρβίνου, όπως μια πρώτη έκδοση του βιβλίου «Περί της καταγωγής των ειδών» και ένα σπάνιο αντίγραφο του βιβλίου «Περί της τάσης των ειδών να σχηματίζουν ποικιλίες», μια εργασία του Δαρβίνου και του Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας.

Η δημοπρασία Age of Wonder θα διεξαχθεί διαδικτυακά από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ