- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ερντογάν προτείνει δημοψήφισμα για τη μαντίλα στην Τουρκία
Νέο χτύπημα στον κοσμικό χαρακτήρα του κεμαλικού κράτους από τον Τούρκο πρόεδρο
Δημοψήφισμα για τη μαντίλα στην Τουρκία και την επιστροφή της σε σχολεία, πανεπιστήμια και δημόσιο - Η πρόταση Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε το Σάββατο (22/10) να γίνει δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος που θα εγγυάται το δικαίωμα στις γυναίκες να φορούν την ισλαμική μαντίλα στις δημόσιες υπηρεσίες, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, αν και στην Τουρκία δεν εγείρεται τέτοιο ζήτημα εδώ και χρόνια.
«Αν έχεις το θάρρος, έλα, ας το θέσουμε σε δημοψήφισμα (...) Ας πάρει το έθνος την απόφαση» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος στον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει προτείνει την εισαγωγή νόμου που θα εγγυάται το δικαίωμα στην ισλαμική μαντίλα.
Η συζήτηση για την ισλαμική μαντίλα αναζωπυρώθηκε πρόσφατα, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023 και ο Ερντογάν δίνει τα ρέστα του για να μπορέσει να εξασφαλίσει μια νέα θητεία στην προεδρία.
Η μαντίλα στην Τουρκία και τα πολιτικά παιχνίδια
Χώρα με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αλλά με σύνταγμα που θεσπίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, η Τουρκία υπήρξε επί δεκαετίες μια χώρα όπου η ισλαμική μαντίλα ήταν απαγορευμένη στις δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, καθώς και σε ορισμένους χώρους όπως το κοινοβούλιο και οι στρατιωτικοί χώροι.
Οι απαγορεύσεις σχετικά με τη μαντίλα ήρθησαν το 2013 από την κυβέρνηση Ερντογάν. Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στην δεκαετία του 1990, όταν το ζήτημα προκαλούσε έντονες συζητήσεις, καμία πολιτική κίνηση δεν προτείνει σήμερα την απαγόρευση της μαντίλας στην Τουρκία.
«Εχουμε κάνει λάθη σχετικά με την μαντίλα στο παρελθόν (...) Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω αυτό το θέμα για να σταματήσει να κρέμεται στα χείλια των πολιτικών» είχε δηλώσει στις αρχές του Οκτωβρίου ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο Κιλιτσντάρογλου ήθελε να δείξει με τον τρόπο αυτόν στους συντηρητικούς ψηφοφόρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν σε περίπτωση αλλαγής στην εξουσία.
Απέναντι στην απόπειρα αυτή της αντιπολίτευσης να κερδίσει ψήφους συντηρητικών, ο Ερντογάν απάντησε στις αρχές Οκτωβρίου, καλώντας τον πολιτικό του αντίπαλο σε τροποποίηση του συντάγματος.
«Υπάρχει διάκριση απέναντι στις καλυμμένες ή στις μη καλυμμένες σήμερα στις δημόσιες υπηρεσίες; Στα σχολεία; Οχι. (...) Αυτό το καταφέραμε» ανέφερε ο Ερντογάν. Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στη μαντίλα στην Τουρκία και την πιθανότητα δημοψηφίσματος: «Προσεχώς θα στείλουμε το κοινοβούλιο την τροποποίηση του συντάγματος (...) Αλλά, αν αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί στο κοινοβούλιο, ας το θέσουμε στην έγκριση του λαού».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η ιρανική πολιτική αποτελεί απειλή για όλους», τόνισε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας
Ακυρώθηκε ο αγώνας με τη Μονακό λόγω βομβαρδισμών - Ασφαλείς στο ξενοδοχείο τους οι έφηβοι
Στόχος η ισχυρή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
Οι ολικές σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν κάθε 18 μήνες έως τρία χρόνια
Τα ιρανικά κρατικά μέσα μεταδίδουν ότι υπέκυψε στα τραύματά της μετά την αεροπορική επιδρομή
Έγραψε συνθήματα που τον χαρακτήριζαν «σιωνιστή εγκληματία πολέμου»
H ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη
Έρευνα του ΠΟΥ για τρία ακόμη κέντρα υγείας
«Στόχος δεν είναι η αλλαγή του καθεστώτος» δηλώνει ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ
Η ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών
«Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείουμε τίποτα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ποιος είναι ο 53χρονος Χασάν Χομεϊνί και ποια η στάση που τηρεί τα τελευταία χρόνια
Γιατί υπάρχουν Βρετανικές Βάσεις - Το νομικό καθεστώς και η σημασία τους
«Τώρα θέλουν απεγνωσμένα συμφωνία, αλλά είναι αργά», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η χαρμόσυνη είδηση από την εξόντωσή τους μετριάζεται από την αβεβαιότητα που προκαλεί η αλλοπρόσαλλη και συχνά εχθρική απέναντι στην Ευρώπη και τη λογική πολιτική του Τραμπ
Και τα έξι μέλη του πληρώματος πραγματοποίησαν ασφαλή εκτίναξη
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «νέο μεγάλης κλίμακας πλήγμα» στην «καρδιά» της Τεχεράνης
Δεν υπάρχουν τραυματισμοί, λένε από το Ισραήλ
Εκκενώνονται το αεροδρόμιο της Πάφου και οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο
Οι τιμές του μαύρου χρυσού σημείωσαν άνοδο 9% την ώρα που η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Χορμούζ έχει διαταραχθεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.