Κοσμος

O πόλεμος της σκακιέρας μεταφέρεται στα δικαστήρια

Μήνυση του Χανς Νίμαν στον Μάγκνους Κάρλσεν για τις κατηγορίες περί κλοπής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκάκι: Νέες εξελίξεις στο σκάνδαλο Νίμαν – Κάρλσεν
Ο Χανς Νίμαν εναντίον του Μάγκνους Κάρλσεν © EPA Pool

Χανς Νίμαν - Μάγκνους Κάρλσεν: Οι γκρανμέτρ του σκακιού θα αναμετρηθούν στις δικαστικές αίθουσες

Ο Αμερικανός γκρανμέτρ του σκακιού Χάνς Νίμαν μηνύει τον αντίπαλό του Μάγκνους Κάρλεσν για τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια (89 εκατομμύρια λίρες), αφού ο Νορβηγός παγκόσμιος πρωταθλητής τον κατηγόρησε για εξαπάτηση.

Σε ένα συνεχιζόμενο σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει τον σκακιστικό κόσμο, ο Νίμαν μηνύει επίσης την ιστοσελίδα Chess.com, η οποία δημοσίευσε μια έκθεση που έλεγε ότι πιθανώς είχε κλέψει σε περισσότερες από 100 online παρτίδες. Ο Νίμαν λέει ότι οι εναγόμενοι συνωμότησαν για να καταστρέψουν τη φήμη του και τα προς το ζην.

Στην κατάθεσή του, ο Νίμαν κατηγορεί τον Κάρλσεν ότι εξαπέλυσε εκστρατεία δυσφήμισης εναντίον του σε συνεργασία με την online σκακιστική εταιρεία του και την Chess.com, η οποία συμφώνησε να αγοράσει την Play Magnus.

Ζητά αποζημίωση «για να ανακτήσει από τις καταστροφικές ζημιές που οι κατηγορούμενοι προκάλεσαν στη φήμη, την καριέρα και τη ζωή του, δυσφημίζοντάς τον κατάφωρα και συνωμοτώντας παράνομα για να τον βάλουν στη μαύρη λίστα από το επάγγελμα στο οποίο έχει αφιερώσει τη ζωή του», αναφέρεται στην αγωγή.

Η παρτίδα μεταξύ του Αμερικανού Χανς Νίμαν, 19 ετών και του 31 ετών Νορβηγού παγκόσμιου πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν που παίχτηκε στο Sinquefield Cup του Σεν Λούις των ΗΠΑ στις 4 Σεπτεμβρίου έγινε ταχύτατα γνωστή σε όλο τον κόσμο. O Κάρλσεν γνώρισε την πρώτη του ήττα μετά από 53 παρτίδες κλασικού χρόνου σκέψης, ενώ οι καλοί γνώστες του πνευματικού παιχνιδιού έσπευσαν να αναλύσουν την παρτίδα διεξοδικά.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής αποσύρθηκε από το τουρνουά. Στην ανακοίνωσή του στο Twitter, επιβεβαίωσε ότι αποσύρθηκε από τη διοργάνωση, προσθέτοντας ένα βίντεο με τον πρώην προπονητή της Τσέλσι, Ζοζέ Μουρίνιο, να λέει «Αν μιλήσω, θα μπώ σε μεγάλους μπελάδες».

Ο Κάρλσεν υπονόησε προ ημερών ότι ο 19χρονος αντίπαλός του Χανς Νίμαν έκλεβε κατά τη διάρκεια τουρνουά στο Σαν Λούις, κυκλοφόρησαν δύο φήμες για το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό: είτε με μια ασύρματη συσκευή στα παπούτσια του Νίμαν, η οποία θα έστελνε μικρές δονήσεις, είτε με μια αντίστοιχη συσκευή με μορφή «δονητή» που θα τοποθετούνταν στον… πρωκτό του παίκτη.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής σε ανακοίνωση που εξέδωσε του, είπε ότι πιστεύει ότι ο Νίμαν «έκλεψε - και πιο πρόσφατα - από ό, τι έχει παραδεχτεί δημοσίως», αν και δεν έδωσε στοιχεία. Ο νεαρός Αμερικανός είχε σχολιάσει χιουμοριστικά πως ο Κάρλσεν ήταν τόσο απογοητευμένος επειδή έχασε από έναν ηλίθιο και συμπλήρωσε: «Πρέπει να είναι ντροπιαστικό για τον παγκόσμιο πρωταθλητή να χάνει από εμένα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY