- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΟΗΕ: Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής η Αϊτή - Χιλιάδες άνθρωποι χωρίς τροφή
Στο έλεος των συμμοριών και της χολέρας η χώρα
Η ανθρωπιστική κρίση παραλύει την Αϊτή - Τα στοιχεία έκθεσης - Η προειδοποίηση του ΟΗΕ
Αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή βρίσκεται η Αϊτή. «Χιλιάδες άνθρωποι στη Σιτέ Σολέιγ, μία από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας Πορτ-ο- Πρενς δεν έχουν να φάνε, έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο επισιτιστικής ανασφάλειας», προειδοποίησε σήμερα, Παρασκευή (14/10) το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).
«19.000 άνθρωποι στη Σιτέ Σολέιγ είναι αντιμέτωποι με καταστροφή διότι δεν έχουν αρκετή τροφή. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν δεν τρώνε περισσότερο από ένα γεύμα την ημέρα, ότι δεν καταναλώνουν πρωτεΐνες, φρέσκα λαχανικά ή οποιαδήποτε άλλη θρεπτική τροφή που οι άνθρωποι έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν» επεσήμανε ο διευθυντής του WFP για την Αϊτή Ζαν-Μαρτέν Μπάουερ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Είναι «η πρώτη φορά στην Αϊτή» που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στο επίπεδο πέντε, το υψηλότερο, της κατάταξης για την επισιτιστική ανασφάλεια, πρόσθεσε.
Η Αϊτή, μια χώρα όπου επικρατεί χρόνια πολιτική αστάθεια και την οποία λυμαίνονται εγκληματικές συμμορίες, πλέον πλήττεται και από επιδημία χολέρας. Εξάλλου η χώρα είναι αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό. Από τον Σεπτέμβριο, όταν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί ανακοίνωσε αύξηση της τιμής της βενζίνης, στην Αϊτή πραγματοποιούνται διαδηλώσεις που έχουν αμαυρωθεί από επεισόδια και λεηλασίες.
Στις 9 Οκτωβρίου ο γενικός γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να στείλει στρατεύματα για να στηρίξουν την Αϊτή, η οποία απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εγκληματικές συμμορίες. Χιλιάδες Αϊτινοί διαδήλωσαν την επομένη στο Πορτ-ο-Πρενς για να διαμαρτυρηθούν κατά της έκκλησης αυτής της κυβέρνησης.
«Η Αϊτή είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή [...] και η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα καταδεικνύει ότι αυξάνεται η σοβαρότητα και το εύρος της επισιτιστικής ανασφάλειας στη χώρα», υπογράμμισε ο Μπάουερ.
Σύμφωνα με την έκθεση, 4,7 εκατ. άνθρωποι στην Αϊτή είναι αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, εκ των οποίων «1,8 εκατ. με επείγουσα επισιτιστική ανασφάλεια», διευκρίνισε ο αξιωματούχος του WFP.
Οι αριθμοί αυτοί έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους έξι μήνες. «Παρατηρήσαμε αύξηση κατά 200.000 στον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας και αύξηση κατά μισό εκατομμύριο των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση επείγουσας επισιτιστικής ανασφάλειας», δηλαδή ένα στάδιο πριν την κήρυξη λιμού, τόνισε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σφοδρές αντιδράσεις από τους επικριτές του
Με αφορμή τα 71α γενέθλια του ηθοποιού
«Θα συνεχίσουμε όσο χρειαστεί» - Η συνέντευξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Η προστασία της Aramco από τις ελληνικές συστοιχίες και οι στόχοι της Αθήνας
Ο σπουδαίος Κύπριος σεφ είχε βραβευτεί με αστέρι Michelin - Το «αντίο» του Νίκου Αλιάγα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην επίθεση που έγινε το 1941 και έβαλε τις ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Συνελήφθη την ίδια ημέρα που ανακηρύχθηκε υποψήφιος για την προεδρία του CHP με 15,5 εκατομμύρια ψήφους
Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν ενημέρωσε λίγο αργότερα πως «δεν προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις»
«Περιμένουμε βοήθεια από την Ιαπωνία σε αντίθεση με το NATO»
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση ο συναγερμός έληξε
Τι κρύβει η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών
Πέντε ευρωπαϊκές χώρες και η Ιαπωνία καταδικάζουν τις ιρανικές επιθέσεις
Προειδοποιούν για άλμα στις τιμές των καυσίμων - Kαλούν τους επιβάτες να κάνουν έγκαιρα τις κρατήσεις τους
Σοκ on air για τον ρεπόρτερ που γλιτώνει από θαύμα
Θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε βασικά είδη
«Ο κόσμος και οι αχάριστοι Ευρωπαίοι πρέπει να ευχαριστούν τον Τραμπ», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Νέοι τριγμοί στο ΝΑΤΟ
Η μείωση των ποσοστών γεννήσεων ανησυχεί τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.