- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε για τη νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο
Σήμερα γιορτάζουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας
Πόλεμος στην Ουκρανία: Για τη νίκη επί της Ρωσίας δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεσμεύτηκε σήμερα για τη νίκη επί της Ρωσίας με αφορμή την Ημέρα των Υπερασπιστών της Ουκρανίας, την πρώτη που γιορτάζεται από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στη χώρα του, πριν από σχεδόν οκτώ μήνες.
«Στις 14 Οκτωβρίου ευχαριστούμε (...) όλους αυτούς που έχουν πολεμήσει για την Ουκρανία στο παρελθόν και όλους αυτούς που πολεμούν γι' αυτήν τώρα, αυτούς που κέρδισαν τότε και αυτούς που αναμφίβολα θα κερδίσουν τώρα», σημειώνει ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του για τη σημερινή εθνική εορτή.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι σε μνημείο στο Κίεβο που είναι αφιερωμένο στους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν στο μέτωπο από το 2014, τη χρονιά που άρχισε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πόλεμος με τους αυτονομιστές, που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, ο οποίος γενικεύτηκε στη χώρα με την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.
«Ο λαός μας (...) πολεμάει για το δικαίωμά του στη ζωή» και για την «ανεξαρτησία» του από την Ρωσία, υπογράμμισε. «Ο κόσμος είναι με το μέρος μας, περισσότερο από ποτέ. Αυτό μας κάνει πιο δυνατούς από ποτέ στην Iστορία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου δυτική βοήθεια προς τη χώρα του.
«Νικώντας αυτόν τον εχθρό θα απαντήσουμε σε όλους τους εχθρούς που καταπάτησαν την Ουκρανία -- σε αυτούς που έζησαν, που ζουν και που θα ζουν στη γη μας. Αυτή θα είναι μια νίκη για όλον τον λαό μας. Θα είναι μια νίκη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας», υπογράμμισε.
Πόλεμος στην Ουκρανία - Οι δηλώσεις του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων
Ο επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βάλερι Ζαλούζνι ευχαρίστησε από την πλευρά του τα στρατεύματά του για την «υπηρεσία» τους. «Σταματήσαμε την εισβολή και θάψαμε τον μύθο ότι ο ρωσικός στρατός είναι αήττητος», σημείωσε στην ομιλία του. «Μαζί για τη νίκη», τόνισε.
Στο Κίεβο, θρησκευτικές λειτουργίες και εκδηλώσεις έχουν διοργανωθεί με αφορμή τη σημερινή γιορτή. Η εθνική ταχυδρομική υπηρεσία ανακοίνωσε την κυκλοφορία γραμματοσήμων που θα απεικονίζουν στρατιωτικούς.
Η Ημέρα «των Υπερασπιστών και των Υπερασπιστριών» της Ουκρανίας καθιερώθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 2014, αντικαθιστώντας τη γιορτή της 23ης Φεβρουαρίου, κληροδότημα της Σοβιετικής Ένωσης που ακόμη γιορτάζεται στη Ρωσία.
«Ο κόσμος βλέπει ότι οι Ουκρανοί δεν χάνουν την ανθρωπιά τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο εχθρός μπορεί να πλήττει τις πόλεις μας, αλλά ποτέ την αξιοπρέπειά μας», σημείωσε επίσης ο Ζελένσκι, ο οποίος ήταν ντυμένος στα χακί στο διάγγελμά του για τη σημερινή δημόσια αργία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η «συμφωνία χωρίς τέλος» προβλέπει δύο νέες βάσεις
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τάση αυτή πιθανότατα συνδέεται με την ταχύτερη πρόσβαση σε διαγνώσεις
Μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί στην εκπαίδευση γιατρών
Και ο ΟΗΕ στο στόχαστρο
«Είναι ο πεθερός ενός παίκτη της Γουέστ Χαμ;», απάντησε ο πρώην δήμαρχος Μάντσεστερ
«Επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο»
Έναν χρόνο μετά τη φονική επίθεση σε συναγωγή
Ακυρώθηκαν οι 3 επόμενες συναυλίες
Ένα σημείο τριβής αφορά την κηδεία της
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη περίοδο 2025-2026
Έναν μήνα αφότου εξέπνευσε σε ηλικία 36 ετών
Οι αναφορές στο Στενό του Ορμούζ και το μήνυμα στον Πούτιν
Σύμφωνα με όσα φέρονται να είπαν στην αστυνομία, η πράξη τους έγινε «για πλάκα»
Εν μέσω διαμάχης με μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ο 27χρονος γιος της Σίντι Κρόφορντ βρέθηκε νεκρός σε κέντρο αποκατάστασης
Στο μικροσκόπιο οι μπίζνες του Ντον Τζούνιορ
Ο 43χρονος είχε μείνει ανάπηρος έπειτα από επέμβαση για τοποθέτηση πλέγματος για κήλη
Ο πιλότος πιθανότατα διεσώθη, ένας τραυματίας στο έδαφος
Νάρκες, drones και αποκλεισμένοι δρόμοι έχουν μετατρέψει το Ολέσκι σε παγίδα για τους αμάχους
Το «Swan Song: Diana, My Sister» κυκλοφόρησε την Τρίτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.